Асорти от зеленчуци

11 септември 2020 Кулинария 0 21222
Няма снимка
 

Приготвянето на зимнина е отговорна дейност, която не трябва да се пренебрегва. Разбира се, през зимата в супермаркета можете да намерите практически всякакви плодове и зеленчуци. Оранжерийните продукти обаче нямат аромата и вкуса на пресните, които ценим точно заради тях. Приготвянето на зеленчуково асорти решава и двата проблема.

Първо, това е готово ястие, което може да бъде сервирано и като гарнитура към основното, и като салата. Второ, по този начин ще съхраните вкусните и полезни зеленчуци от градината!

Продукти: 1 кг краставици, 1 кг домати, 450 г карфиол, 4 люти чушки, 6 сладки чушки, пресен копър и листа от хрян на вкус, 1,5 л вода, 5 скилидки чесън, 2 супени лъжици сол, 4 суп. лъж. захар, 5 суп. лъж. оцет, 6 зърна бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист.

Приготвяне: Всички продукти трябва да бъдат внимателно подготвени. Измийте старателно зеленчуците. Краставиците накиснете в студена вода за 2 часа, разкъсайте карфиола на съцветия, нарежете чушките на кръгчета, а лютите чушлета разрежете по дължина на 4, заедно със семето. Блашнирайте цветното зеле за 2-3 минути във вряща вода.

Заемете се с подреждането на зеленчуците в бурканите. На дъното на всеки буркан поставете по едно съцветие от копър или листа от хрян. След това редете краставици, домати и останалите зеленчуци. В средата поставете лютата чушка (1 парченце на еднолитров буркан).
Залейте зеленчуците с вряла вода, поставете капаците и изчакайте 10 минути. След това изсипете водата в тенджера и добавете сол, захар, дафинов лист и черен пипер на зърна. Изчакайте да заври. Отстранете маринатата от огъня и добавете оцет. С получената ароматна смес залейте зеленчуците в бурканите. Остава само да затворите плътно.

Разбира се можете да експериментирате и да добавяте към вашето асорти и други зеленчуци. Например броколи и хрупкави моркови също са подходящи. Вместо листа от хрян ви препоръчваме да използвате корен. Но това, от което определено не трябва да се отказвате, е чесънът и лютичкото!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния

Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре