Защо да добавяте сода към каймата за кюфтета

13 септември 2020 Кулинария 0 88173
Няма снимка
 

Содата за хляб е полезна и необходима във всяко домакинство. Тя се добавя в много и различни ястия, включително при приготвянето на кайма за кюфтета. Защо изобщо трябва да правите това?

Към каймата се добавя сода за хляб, за да стане месото по-меко и вкусно. Натриевият бикарбонат реагира с водата, в резултат на което се образува въглероден диоксид. Впоследствие натрият помага за задържането на водата вътре в каймата, като прави повърхността на кюфтетата по-суха.

Можете да добавяте сода не само към каймата, но и към месо, особено към това, от което искате да приготвите кебап.

Преди готвене месото може да се обработи със специален разтвор – в 1 литър вода разтворете 1 чаена лъжичка сода за хляб. След това, за да стане по-сочна каймата, сипете част от разтвора в нея и омесете старателно.

Ако искате да обработите цели парчета месо, то всяко парче се натрива със содената вода. След това месото се оставя за около 1,5-2 часа. Най-добре е да го приберете в хладилника. Пет-десет минути преди да пристъпите към готвене добавете сол и черен пипер на вкус.Всичко дотук важи за каймата за кюфтета на фурна и за котлетите. Натриевият бикарбонат засилва аромата и вкуса на месото и отстранява неприятните миризми.

Има обаче няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато използвате сода за хляб. Първо, сода не може да се добавя към кайма за кнедли, пълнени чушки и пелмени. На второ място, категорично не трябва да се смесват сода и прясно мляко. Тази смес гарантирано ще развали вкуса на ястието. Трето, преди да добавите сода за хляб, каймата трябва да се разбърка старателно, за да се наситят порите на месото с кислород.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Кюфтета от сини домати

Страхотно вкусни, дори без месо Вкусни кюфтета могат да се приготвят не само от кайма. Ето една чудесна рецепта за патладжанени кюфтета, които не са по-лоши от тези от месо

Няма снимка

Супа от сини домати

Днес ви предлагаме нестандартна рецепта за супа от патладжани. В момента на пазара има изобилие от сините домати, но защо пък да не си изсушим за зимата

Няма снимка

Къде бъркаме, когато приготвяме ориз

Дори професионалните готвачи не винаги знаят как да приготвят ориз за гарнитура. С този продукт трябва много да се внимава. Малко хора знаят, че оризът съдържа арсен

Няма снимка

Специалитети от домати

1. С мащерка и зехтин За да ги приготвите, ще ви трябват: 1 кг чери домати, 250 мл зехтин, 4 скилидки чесън, 3 супени лъжици винен оцет, сок от 1 лимон, черен пипер на зърна, щипка сол

Няма снимка

С какво да заменим яйцата в рецептата

5 хитри трика от Гергана Филипова от Враца И на най-добрата домакиня може да се случи някой от продуктите да е свършил – брашно, яйца, сол, захар.За радост на любителите на кулинарията винаги можете

Няма снимка

Консервиран пъпеш

Ако не знаете, пъпешът също може да се консервира. Предлагаме ви рецепта как да съхраните плода и да му се наслаждавате дори през зимата. Продукти: 1 пъпеш, 4-5 супени лъжици захар

Още от Фермер
Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

Утре ще е слънчево, температурите стигат до 28 градуса

Ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса. Над Черноморието ще е предимно слънчево, на места в сутрешните часове с ниска облачност или

Няма снимка

Актуално при дръвчетата

* Продължава прибирането на есенните и зимните сортове ябълки и круши. Плодовете се берат в беритбена зрелост, като се запазват и дръжките им. Не бива да се допуска нараняване

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Няма снимка

Лалето - Историята на един вирус, създал красота

Родината на лалето е Централна Азия, но интересната част от историята му започва от Персия и Турция. Всъщност името на лалето, в началото „дюлбаш“, а по-късно Tulipа, идва от думата тюрбан

Няма снимка

Аспержите – забравени или пренебрегвани

Как един зеленчук, за който се твърди, че е бил разпространен и широко отглеждан на българска територия, в един момент напълно изчезва от полето, трапезата и дори традиционната кулинария