Гроздобер по време на криза

13 септември 2020 Агробизнес 3 16965
Няма снимка
1 2 3
 

Алма Давидова

На фона на всички земеделски несгоди през тази година има добра новина - качеството на гроздето за вино от реколта 2020 е по-хубаво и от миналогодишното. В това се убедихме на официалното откриване на гроздобера в "Шато Ботево" , разположено в един знаков за лозарството и винопроизводството район.

Масивите и избата са  в местността "Балталък", в подножието на Светиилийските възвишения в Ямболска област.

Това е идеално място за създаването на продукт с отлично качество и производствен цикъл на световно ниво.

"Районът е подходящ, а и виното ни е вече високо оценено - имаме медали за всички видове - и бялото, и червеното, и розето. Технолозите също са много добри, но без качествено грозде не става", отбеляза Стайко Стайков, председател на Българска Асоциация на собствениците на земеделски земи.

Инвестициите в "Шато Ботево"

От 91 декара постепенно масивът е станал над 1100 декара, въпреки трудностите във винопроизводството - 4 млн.лева е инвестицията в лозята. Много е вложено - 8 млн. лева, и в модерната техника за обработка, стабилизация и бутилиране, съобразена с всички изисквания за опазване на околната среда. Помогнало е и частичното финансиране по европейска програма.

Почти цялото оборудване е закупено от български производители. Така е много по-лесна и поддръжката на техниката, отбелязва управителят на шатото Недялко Гуглев.

Има ли адекватна подкрепа за гроздопроизводителите ?

Не е новост, че реализацията на виното е много трудна, въпреки елитното качество.В цял свят има свръхпроизводство. На чуждите пазари трудно разпознават родната продукция. Причините са комплексни.

Като собственик на винарска изба "Шато Ботево", което предлага висококачествен продукт на пазара у нас и в ЕС, Стайков е категоричен, че и държавата, и гражданите, трябва да подкрепят сектора, избирайки българския продукт.

Той апелира за държавна политика в подкрепа на бранша. Трудно може да се конкурираме със страни, които осигуряват голямо финансиране на производителите и като субсидия, и за излизане на чужди пазари.

"Знаем че България е с най-малкото субсидиране, но специално за лозята е както за конвенционалното земеделие - 30 лева на декар , което е подигравка, защото няма друго трайно насаждение в България, което да се субсидира като пшеницата, ечемика, рапицата и кориандъра.

В лозята инвестираш, чакаш 4-5 години и реално на 5-та година вече можеш да береш повече. Докато стигне до плододаване ти си инвестирал вече по 350 лева на година на декар и за пет години това са по 2000 лева и повече, а в същото време получаваш толкова, колкото взимат и тези които за 11 месеца си получават парите с печалбата.

А в Европа имат много голямо подпомагане от страна на държавата и субсидиране. Явно че не можем да получаваме същото, като във Гърция например, но поне трябва да е като за прасковите и други трайни насаждения у нас", коментира Стайков.

Той се надява и вярва, че тъй като за новия програмен период още всичко е в процес на договаряне, ще има борба към промяна. Убеден е, че трябва да бъдат защитени гроздопроизводителите, за да получат адекватна субсидия, като тази за другите трайни насаждения.

"Трябва да излезем с конкурентоспособна цена, а няма как да я постигнем при положение, че един фермер с лозе в Европа взима 300 евро на декар, а и за експорта на грозде и вино му се помага. А ние в случая получаваме 15 евро за декар. Не са логични нещата. А в същото време се хвалим, че изнасяме много вино, което е под себестойността си, за Китай. Увеличени са литрите, а са намалени цените.
Всяка година все повече вино изнасяме за сметка на по-малко приходи."

Още за виното, земята, водата, храната и хората четете в следващите броеве на в. "Български фермер".

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Опасенията от втора вълна на COVID 19 отново притиснаха агропазарите

Вчера пазарите бяха в отрицателната територия, тъй като страховете от втората вълна коронавирус все повече натежават върху нагласите на търговците. Най-негативната динамика на цените се наблюдава на

Няма снимка

ФАО: Дребните фермери трябва да се интегрират по-добре в модерните вериги за създаване на стойност

Световната търговия с храни и селскостопански продукти се е увеличила повече от два пъти през последните две десетилетия Пазарите могат да стимулират развитието и да увеличат устойчивостта на кризи и

Няма снимка

Братя от Пирин развиват успешен семеен бизнес

Съчетанието на три земеделски ниши затваря резултатно производствения цикъл на фамилните им предприятия. С отглеждане на фуражни култури Благой Андонов е в помощ на брат си Георги

Няма снимка

33 860 заявления са подадени по подмерки COVID 1 и COVID 2

Общо 33 860 заявления за подпомагане бяха подадени по извънредните мерки COVID 1 и COVID 2, съобщават от ДФ "Земеделие". По подмярка 21.1 "Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани

Няма снимка

Ръст в цените на зърното

Стабилен пазар за царевицата Цените на зърното продължиха да растат в края на изминалата седмица. Пазарът все още се поддържа от високите цени в Черноморския регион и силното търсене от Китай

Няма снимка

България настоява за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Новите страни-членки на ЕС, включително България, продължават да настояват за висока обвързана подкрепа и запазване на преходната национална помощ с нова референтна дата

Още от Фермер
Няма снимка

Гроздобер от преди век показаха лозарите в Сухиндол

Как са преминавали дългите дни на гроздобера преди 100 години показаха в Сухиндол. Групата за автентичен фолклор към НЧ „Трезвеност 1870“ беше подготвила специална възстановка на обичая

Няма снимка

Утре ще е предимно облачно и дъждовно

През следващото денонощие времето ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи - предимно между 15 и 20 градуса

Няма снимка

Защо трябва да подхранвате козата?

И то с концентриран фураж За да нямате проблеми със заплождането на козата, тя трябва да достигне средна охраненост. Затова се налага да започнете да я подхранвате с концентриран фураж

Няма снимка

Не допускайте загуби при прибиране на фуражите

При дълго престояване на слънце сеното избелява и губи съдържанието на каротин Сега задачата на всеки фермер е да избегне загубите поради различни фактори при прибирането на сено, слама и силаж

Няма снимка

Днес ще е по-топло, но може да превали

Ще бъде предимно слънчево, след обяд - с купеста облачност, но почти без валеж, предава БТА. В сутрешните часове над източните райони, както и на места в низините и котловините

Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре