Сеитбата да се съобрази със състоянието на полето

24 септември 2020 Растениевъдство 0 13140
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Силно заплевелените да се третират със хербицид преди обработката, семената да се обеззаразят срещу болести и неприятели, съветват агроспециалистите

Време е за есенна сеитба! След изминаващия сезон, който се оказа доста тежък за някои производствени райони, фермерите тръгват малко неуверено към новия.

В последната десетдневка на септември, когато сеитбата би трябвало да тече с пълна пара, тя все още не е започнала. Разбира се, причините за това са съвсем разбираеми. Суша е почти в цялата страна. На някои полета, където паднаха валежи, земеделците успяха да направят обработки, на други все още се извършват, макар и при не много благоприятни условия. Като цяло обаче повечето производители споделят, че няма да бързат със сеитбата, ще изчакат поне до началото на октомври. И това е следствие на наблюденията, които имат през последните години, т. е. как се представят по-ранните и по-късните посеви.

Истината е, че повече от всякога сеитбата, а и предшестващите, и последващите практики, трябва да са много добре обмислени, както и преценени съобразно

климатичните условия за периода в дадения район

На повечето места няма достатъчно влага, за да се подготвят добре почвите за есенниците. При пшеницата това не е толкова фатално, но при рапицата – не е така. Маслодайната култура се нуждае от добра почвена влага, за да може семената да покълнат и поникнат нормално. Важно е растенията да се развият, като още през есента да достигнат фазата за яровизация, т. е. подходяща за презимуване.
Затова от изключително значение е обработките да се съобразят със състоянието на почвата. Препоръките са да не се правят такива обработки, които да изваждат почвения слой, който е с влагата, за да не се изпарява. Необходимо е тя да се запази, като за целта се правят минимални обработки. Трябва да се следи и прогнозата за времето, кога ще паднат валежите. Евентуално, ако вероятността е над 60-70% - да се сее рапица, за да могат

семената безпроблемно да покълнат

а младите поници да се вкоренят благодарение на влагата.
Ясно е, че повече от агротехническите дейности от технологията на отглеждане -почвообработки, торене, растителна защита, трябва да са съобразени с условията за периода, още повече че в някои райони влагата не е достатъчна. Например плевелите са много пластични растения. Те покълват и поникват при много по-ниска влага, отколкото културните растения. Затова много бързо след жътвата и на есенниците, а вече и на пролетниците, се виждат силно заплевелени полета. Затова трябва много внимателно да се прецени ситуацията на всяко отделно поле, за да се реши проблемът със заплевеляването.
Важно е да се реагира в зависимост от плевелния състав, разяснява Иван Дражев. Ако полето е заплевелено само с едногодишни, т. е. плевели поникнали от семена – една обработка с дискова брана е достатъчна. Ако обаче са многогодишни видове, като балур, троскот, пирей, паламида, повитица,

трябва да се направи пръскане с препарати

съдържащи глифозат. Извършва се когато плевелите са поникнали на 10-15 см и има достатъчни листна маса. Третирането става във вечерните часове, когато температурата е по-ниска - под 26-27 градуса. След това се изчаква 2 седмици, за да може хербицидът да унищожи напълно плевели.

Когато се извърши само почвообработка, има сериозни рискове да се увеличи плътността на заплевеляване, тъй като органите на дисковата брана ще нарежат коренищата и ще им направят един вид вегетационно размножаване.

Така че според заплевеляването да се прецени. Да се избере подходящ хербицид или да се направи само лека повърхностна обработка, разбира се, плевелите трябва да бъдат в една по-ранна фаза, за да може да се унищожат с нея.
За самата сеитба препоръките са ясни.

Рапица изисква градинска обработка

т. е. идеално структурирана почва - без големи буци. Много важно мероприятие е валирането - след последната почвообработка, и второ след сеитбата, за да се осигури твърдо легло за семената, предвид това че са много дребни и трябва да имат добър контакт с почвата. Така могат да абсорбират почвената влага и безпроблемно да покълнат и поникнат.

Пръскането с почвен хербицид е според наличието на влага в почвата. Ако няма – не се препоръчва, т. е. под 70% ППВ не трябва да се ползва почвен хербицид, а да се отиде направо на вегетационен хербицид, разяснява Иван Дражев. За контролиране на плевелите през вегетация има голям набор от продукти на база клетодим, флуазифоп-П-бутил, циклоксидим, квизалофоп – има много търговски марки, подходящи за житни плевели и самосевки. За широколистните плевели наборът от хербициди е по-малък. След вегетация има регистрирани два препарата на база клопиралид - лонтрел и клиофар и един трикомпонентен, съдържащ клопиралид, пиклорам, аминопиралид. Това е препаратът галера, който за момента е най-широкоспектърният противошироколистен вегетационен хербицид при рапица. Той

контролира всички най-важни плевели, който се развиват

с изключение на дивия синап, за който засега няма решение.
При Клиърфийлд технологията решенията са на база имазамокс за контрол както на житните, така и на широколистните плевели. Тук важно е да се следят фазата на развитие на културата - след кръстоска на рапицата и фазата на развитие на плевелите. Разбира се, ако няма едновременно развитие на житни и широколистни плевели, могат да се ползват хербициди от конвенционалната технология, а ако има само широколистни – да се третира само с галера, клиофар, лонтрел, а само при житни – с противожитните, от който има много продукти.
При пшеницата специалистите поставят акцент върху третирането на семената. Защо? През последните години на някои площи, предвид това, че пшеницата се отглежда като монокултура, се появиха много патогени в почвата. Особено внимание трябва да се обръща на род Фузариум, който причинява

фузарийно кореново гниене – сериозен проблем

през последните години.

Обеззаразяването е единственото и незаменимо средство за контрол на болестите, пренасяни със семена – твърда и праховита главня, разяснява Иван Дражев. Тъй като заразата е локализирана или по повърхността на семената при твърдата или в зародиша на семената при праховитата, и реално химическото решение е само в третирането, защото, когато растенията изкласят, тогава всъщност няма клас и дори и да се иска да се пръска – първо, няма с какво, и второ – самият клас е унищожен от главните. Така че нека да не се пропуска обеззаразяването на семената, тъй като то решава на 100% проблема с болести, пренасяни със семена. Част от заразата при твърда главня освен в семената е локализирана и в почвата, така че ако семената не са обеззаразени, по време на покълването или поникването

заразата от почвата може да се прояви

и да обхване младите кълнове и болестта е на лице. Наборът от препарати е много голям. Ако е само за глави, могат да се използват – еднокомпонентни продукти на база триазоли, дифеноконазол, тебуконазол, тритиконазол, а за фузарийно кореново гниене – дву- или трикомпонентни, при които към триазолите има добавени и други активни вещества.

През последните две години в практиката бяха внедрени т. нар. обеззаразители с молекули на карбоксамидите или SDHI. Реално тези молекули са много добри за обеззаразяване, тъй като действат срещу болести като фузариум, при болести в ранни фази от покълването и поникването, които напоследък са проблем и за България, ранни форми на видовете ръжда – на първо място кафявата, за голям съжаление вече и есента се появява, ранни фази на симптоми на септория. SDHI молекулите, които се използват в комбинация на триазоли, имат много добро действие срещу тези болести.

Когато тези зарази се контролират в ранна фаза

растенията се развият нормално, презимуват успешно и бързо възстановяват вегетацията си през следващата пролет. За тях също има широк набор от продукти, големите мултинационални компании имат такива фунгициди, така че фермерите, които искат малко по-висок клас продукти за контрол на блестите по листната маса есенно време, могат да ги използват.

През последните няколко години практиката показа, че сроковете на сеитба не са тези, които се препоръчваха доскоро. Климатичните условия, най-вече по-сухите есени, които имаме напоследък, налагат промени в сроковете на сеитба.

Затова трябва да се подхожда строго индивидуално. Предвид това, че времето е много топло и сухо през есента, а при такива условия често има проблеми с някои неприятели - най-вече житните мухи - хесенска, шведска, житна стъблена оса. Тези вредители се развиват в топло време и затова препоръката е земеделските производители да изтеглят сеитбата, когато времето позахладнее. Не само специалистите, но и фермерите са на мнение, че

сеитбата трябва да започне след 1 октомври

И още една важна препоръка предвид есенните неприятели по житните култури. Важно е семената да се обеззаразят и срещу тях. Фирмите имат решения и за контрол на неприятели, като за момента се предлагат два продукта – чист инсектицид за третиране на семена на житни култури срещу житни мухи и житен бегач, а вторият е комбинация на инсектицид и фунгицид. Така че земеделците, които смятат че има опасност от атака на есенни вредите, могат да направят обеззаразяване с инсектицид. Това ще даде едно спокойствие за контрол и на неприятелите в ранните фази след покълване и поникване на житните култури. Препаратите са на база пиретроидни активни вещества, които са с по-късно последействие в сравнение със забранените вече никотиноиди, които доскоро масово се ползваха в практиката, но все пак е едно добро решение. В момента някои фирми работят с нов тип продукти, от нов химичен клас, които в бъдеще ще бъдат внедрени за обеззаразяване на житни култури при споменатите неприятели. По този начин ще се даде ново решение, което ще има едно по-дълго последействие от сегашните пиретроидни инсктициди.

 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

От понеделник отварят втори прием по де минимис за плодове, зеленчуци, лозя и роза

От 26 октомври до 10 ноември 2020 г. се отваря втори прием по схемата de minimis за земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

Няма снимка

Ръжта е неоснователно подценявана култура

От нея се произвежда вкусен и диетичен хляб, намира и разнообразни приложения в редица индустрии Ръжта е зърнено-житна култура, от която се произвеждат вкусен и диетичен хляб

Няма снимка

Слънчогледовите хибриди да са високодобивни и сухоустойчиви

Това са основните изисквания, на които държат производителите * На тях отговаря и продуктовата листа на Кортева Агрисайънс Ваня Велинска На превърналия се в традиция открит ден Портфолио Фарм

Няма снимка

Твърдата пшеница – традиции и доходност

У нас има селекционирани нови високопродуктивни и качествени сортове, както и технологии за тяхното отглеждане, разработени от българските институти В миналото България е била сред най-големите

Няма снимка

Стимулираните семена поникват безпроблемно

А в условия на стрес - есенниците се нуждаят от помощ За есенната кампания специалистите от Екофол предлагат на земеделските производители да използват биостимулатора Амино Експерт Импулс

Няма снимка

Обогатяване на почвата с топографски модел на засаждане на овошки

Преди близо 15 години желанието за създаване на биологично стопанство в Португалия събира журналиста Карлош Симоеш и Катарина Хоаким, агроном, изследващ почвите

Още от Фермер
Няма снимка

Дезинфекцията щепредпази зайците

Използвайте 5%-ов разтвор на лизол, загрят на 60 градуса. Ще защитите зайците, ако: 1) Почиствате зайчарника всеки ден. Премахнете остатъците от храна

Няма снимка

Ако кокошка стои с извита глава

Симптом е на клека Основна причина е недостигът на витамини и на микроелемента селен в дажбата. А те са важни оксиданти при регулиране на обменните процеси

Няма снимка

Утре слънцето се скрива, ще нахлува по-хладен въздух и ще завали

През следващото денонощие облачността ще е значителна. На много места в Западна и Централна България ще има валежи от дъжд. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат на изток

Няма снимка

Вижте как строят „Хемус“ между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч (Видео, снимки)

Напредва строителството на АМ „Хемус“ в участъка между Боаза и връзката с пътя Плевен - Ловеч, съобщават от пресцентъра на АПИ. В момента в трасето, обособено в три участъка

Няма снимка

В неделя в 4 сутринта местим стрелките с един час назад

Тази нощ в 4.00 часа местим стрелките на часовника с един час назад заради преминаването към зимно часово време. През март миналата година Европейският парламент подкрепи предложението на ЕК от 2021

Няма снимка

Почистете добре растителните остатъци

Ако ги оставите в градината, ще има повече вредители през следващия сезон Есента е в цялата си прелест и градината е обагрена в пъстри цветове. За съжаление