Производство на стафиди в оранжерия или сушилня

22 септември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 12564
Няма снимка
1 2 3 4
 

Сушеното грозде е с висока хранителна и диетична стойност

Сушеното грозде или стафидите имат голяма хранителна и диетична стойност.

В стафидите сe съдържат от 65 до 77% захари, представени главно от глюкоза - 40-48%, и фруктоза - 30-40%.

Освен захари, в сушеното грозде се съдържат азотни вещества, органични киселини и дъбилни вещества.

Според диетолозите от един килограм стафиди, при влажност 18-25%, се получават от 3 250 до 3 400 калории.

Стафидите освен, че са много ценен продукт, те лесно могат да се съхраняват продължително време, заради което интересът към направата им се повишава.

В страните, производителки на стафиди, се прилагат две технологии:

* Приготвяне на стафиди със или без предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце.

* Приготвяне със или без предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене в специални сушилни.
Икономически най-изгодно е стафидите да се произвеждат чрез изсушаване на гроздето на слънце. У нас е разработена и се внедрява технология за производство на стафиди чрез въздушно слънчево изсушаване на гроздето в оранжерии с пластмасово покритие.

За читатели, които пожелаха да им обясним с повече подробности какво представлява технологията, ще кажем, че тя се основава на използване на пластмасови оранжерии, предназначени за производство на зеленчуци и зеленчукови разсади. В такива съоръжения се постига необходимият топлинен ефект.

Най-широко използваният сорт за производ­ство на стафиди е Бяло без семе /Султанина/. На сушене се подлага и гроздето на сортовете Коринтско бяло и Коринтско розово в Гърция, Александрийски мискет в Испания и Италия, Томсон сидлес в Калифорния, Болгар в Турция и др
Беритба и подготовка на гроздето за вкарване в оранжериите.
Гроздето за производство на стафиди се бере, когато натрупа 21-23% захари. То трябва да бъде чисто, без следи от болести и механични наранявания. Желателно е 10-15 дни преди беритбата лозите да се обезлистят. Добре е гроздето да се поставя в щайги или каси, но на един ред, без да се допуска плътно притискане.

Професионалистите го изсушават до 14-16% влажност и го потапят в гореща вода или в кипящ 0,3-0,4%-ен разтвор на сода бикарбонат за 3-6 секунди. При този начин повърхността на ципата се напуква, изчезва восъчният налеп, засилва се изпарението на водата от зърната и се ускорява изсушаването.

Гроздето се суши на стелажи и редовно отстраняват загнилите, плесенясалите и болните зърна. През 2-3 дни го разместват с цел равномерно изсушаване. Следят се температурата и относителната влажност на въздуха. При влажност над 90 % се извършва проветряване.

При промяна на метеорологичната обстановка се налага опушване на помещението със сяра.

Когато времето се влоши трайно и има опасност от масово загниване на гроздето, се прибягва до доизсушаване в обикновена плодова сушилня със загрят въздух, преминаващ през ситата. В началото температурата се повишава до 75-80°С, след това до края на сушенето се поддържа постоянна температура 65°С. При тези условия една партида се изсушава средно за 8-10 часа.

Когато в гроздето влагата е спаднала до 16-17%, се приема, че то е изсушено и се изважда от оранжерията или сушилнята.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Как да ликвидирате лозовата щитовка

Въпрос: Преди известно време правихме гроздобер, имаме около 4 дка, при който открихме, че има сериозен проблем. Малко преди това се е проявила някаква болест или неприятел

Няма снимка

Защо огрубява виното?

Причината най-често е продължителният престой с джибрите след ферментацията По повод питането на Желка Маринова от Кортен, консултантът ни д-р инж.техн

Няма снимка

Проблем - буре от вкиснато вино

Въпрос: Как се измива (почиства) буре в което е съхранявано вкиснато вино, иска бърз отговор Росица Иванова от с. Мокреш, Монтанско Отговор: Съдове (бъчви и бурета)

Няма снимка

Как се почиства серпентината на казана?

Измива се с вода преди зареждането му и след дестилацията Въпрос: Как се почиства серпентината (хладника) от казана за изваряване на ракия? Пита ни Иван Станков от София Отговор: Конструкцията на

Няма снимка

Как е редно да откислим гроздова мъст и вино

Отговаря нашият консултант инж. Николай Бакалов Няколко наши редовни читатели питат как трябва да се справят, когато им се наложи да откислят гроздовата мъст или виното

Няма снимка

Как да направим вино от ябълки и круши

И къде най-често грешим - консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов отговаря на вашите въпроси Като се има предвид характеристиката на плодовете, за които говорим

Още от Фермер
Няма снимка

Разработиха метод за откриване на токсини в ядки и млечни продукти

Учени от Русия са разработили прост, чувствителен и бърз метод за определяне на съдържанието на токсичното вещество афлатоксин-В1 в ядките и млечните продукти, съобщава РИА Новости

Няма снимка

Кое цвете къде зимува

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца. На всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален

Няма снимка

Фуражни смески за птиците

По-добре е, ако давате на домашните птици фуражните смески ситно смлени. Независимо от начина на приготвяне различните видове домашни птици имат своите предпочитания

Няма снимка

Левзея може да се отглежда и у нас

Билката има тонизиращо действие, подобрява паметта Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа

Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Неделята носи дъждове с пустинен прах от Африка

Студен фронт преминава от запад на изток над страната с превалявания, които днес ще засегнат предимно западните и централните райони, предаде Нова тв. На много места в страната се наблюдава