ФАО: Дребните фермери трябва да се интегрират по-добре в модерните вериги за създаване на стойност

24 септември 2020 Агробизнес 0 5760
Няма снимка
 

Световната търговия с храни и селскостопански продукти се е увеличила повече от два пъти през последните две десетилетия

Пазарите могат да стимулират развитието и да увеличат устойчивостта на кризи и шокове

Световната търговия със селскостопански продукти се е увеличила повече от два пъти от 1995 г. с до 1,5 трилиона долара , според нов доклад, публикуван от Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО). Износът от страни с икономики в преход и развиващи се  също непрекъснато нараства и вече представлява над една трета от общия обем в световен мащаб.
Докладът "Състояние на пазарите на агропродукция 2020г." /SOCO 2020/ показва, че световната търговия и добре функциониращите пазари са в основата на развитието, тъй като те могат да стимулират приобщаващ икономически растеж и устойчиво развитие, както и да подобряг устойчивостта при големи световни кризи.

"Трябва да разчитаме на пазарите като неразделен компонент на глобалната хранителна система. Това е още по-важно в условията на големи сътресения, било то COVID-19, нашествие от скакалци или климатични промени", казва генералният директор на ФАО Ку Донгю в своята встъпителна реч към доклада.

Повишаване ролята на глобалните вериги за създаване на стойност на селскостопанските храни

Нарастващата роля на глобалните вериги за създаване на стойност се движи от нарастващите доходи, намаляването на търговските бариери и технологичния напредък, които трансформират пазарите и търговските процеси, свързвайки фермери, търговци и потребители от различни региони и държави.

"Глобалните вериги за създаване на стойност могат да улеснят интеграцията на развиващите се страни на световните пазари. Те също така служат като механизъм за разпространение на най-добрите практики за насърчаване на устойчивото развитие", каза генералният директор на ФАО.

От своя страна, като участват в глобални вериги за създаване на стойност, дребните земеделски производители могат да разширят производството на храни и да увеличат доходите си. Средно в краткосрочен план 10% увеличение на земеделското участие в глобалните вериги, за създаване на стойност, може да увеличи производителността на труда с около 1,2 %, се казва в доклада.

Дребните фермери обаче често са лишени от предимствата на участието в глобални вериги за създаване на стойност. В допълнение, строгите изисквания за качество и безопасност на храните може допълнително да маргинализира малките стопани.

„Трябва да удвоим усилията за ангажиране на дребните собственици в модерни вериги за създаване на стойност, като по този начин гарантираме доходите на селските райони и продоволствената сигурност както в селските, така и в градските райони“, каза г-н Ку Донгю.

Постигането на това изисква широк спектър от мерки за създаване на условия, които да позволят на пазарите да процъфтяват и да улеснят участието на дребните собственици в глобални вериги за създаване на стойност - например подобряване на инфраструктурата и услугите в селските райони, образованието и производствените технологии.

Цифровите технологии могат да помогнат за подобряване на функционирането на пазарите и да улеснят достъпа на фермерите до тези пазари. Иновации като електронната търговия с храни могат да бъдат от полза както за фермерите, така и за потребителите. Въпреки това, за да могат най-бедните да споделят дивидентите от цифровите иновации, настоящото цифрово разделение в селското стопанство трябва да бъде намалено.

Преминаването към по-приобщаващи бизнес модели като договаряне на селскостопански продукти и блокчейн технологии също може да помогне на фермерите да се интегрират по-добре в модерните и по-сложни вериги за създаване на стойност.

Например, участието в договарянето на селскостопански продукти може да увеличи доходите на фермите с повече от половината, показват изследванията на договарянето.

Как пазарите на земеделие и храни могат да допринесат за устойчивото развитие?

Докладът дава убедителен аргумент за ролята, която селскостопанските и хранителните пазари могат да играят като катализатор за устойчиво развитие.

Насърчаването и широкото прилагане на схеми за доброволно сертифициране и стандарти за устойчивост на земеделието може да допринесе например за балансиране на икономически, екологични и социални интереси.

Схемите за сертифициране на устойчивост могат да насърчават справедливата търговия, интеграцията, недискриминацията и екологичните селскостопански технологии. Те могат също така да допринесат за справяне с проблеми като безопасността на труда, забраната на труда и насърчаването на инвестициите.

Например, малки производители на кафе в Уганда установиха, че сертифицираните за устойчиво развитие семейства харчат със 146% повече за обучение на деца и държат децата в училище по-дълго от семействата, които не са сертифицирани.

Друго проучване на системите за сертифициране, които насърчават устойчивото управление на горите, показва, че отглеждането на кафе под сянката на горите в Етиопия може да помогне за забавяне на деградацията на горите.

В доклада също се отбелязва, че докато бананите са една от най-продаваните тропически стоки в света, само 5-8% от тях отговарят на стандартите за устойчивост.

Еволюция на търговията и пазарите - тенденции и двигатели

. Движещите сили на международната търговия със селскостопански продукти и храни са техническият прогрес, урбанизацията, растежът на населението и доходите, намаляване на транспортните разходи, търговската политика на по-ниски средни вносни мита.

. Страните с по-висок и по-нисък среден доход заедно увеличиха своя дял в глобалния износ на храни от около 25% през 2001 г. на 36% през 2018 г.

. Въпреки че световната търговия със селскостопански хранителни продукти се е удвоила реално от 1995 г. насам, растежът се забави след финансовата криза от 2008 г. Очаква се пандемията на COVID-19 допълнително да изостри тази тенденция.

. Цифровите технологии трансформират всички етапи от веригата за производство и дистрибуция на храни - от фермата до масата. Те подобряват ефективността, създават работни места и спестяват ресурси. Трудно е обаче да се предвиди как възможните последици от техническите иновации могат да повлияят на начина, по който отглеждаме, обработваме, продаваме и консумираме храна.

. Докато Европа и Централна Азия, Източна Азия и Тихоокенският регион са склонни да търгуват в рамките на своите региони, Южна Азия, Латинска Америка и Карибите, Субсахарска Африка, Северна Америка, Близкия изток и Северна Африка търгуват повече в световен мащаб. Около 90% от износа на селскостопански продукти от Африка на юг от Сахара и Латинска Америка и Карибите отива в други региони.

. Търговията ще продължи да играе важна роля в глобалната продоволствена сигурност и качеството на храните, чрез разпределянето на храни от регионите с излишък в регионите с недостиг на храна.

. Регионалните търговски споразумения могат да стимулират участието в глобални вериги за създаване на стойност и да ускорят процесите на институционална и политическа реформа. Тъй като обаче много уязвими държави продължават да зависят от световните пазари, развитието на многостранната търговска система е от съществено значение.

Докладът е разделен на четири раздела: тенденции на селскостопанските и хранителните пазари; глобалните вериги за стойност на храните и селското стопанство; фермери и вериги за създаване на стойност: бизнес модели за по-устойчив растеж и цифрови технологии и пазари за селскостопански продукти и храни.

Докладът SOKO - 2020 беше представен на виртуално събитие с участието на генералния директор на ФАО Ку Донгю; американският министър на земеделието Сони Пърдю; Токо Дидиза, министър на земеделието, земеделската реформа и развитието на селските райони на Южна Африка ; Ханс-Йоахим Фухтел , парламентарен държавен секретар на германското министерство на храните и земеделието ; председателят на комитета на ФАО по стоковите проблеми Густав Дауд Сирайта ; Алън Улф , заместник генерален директор на Световната търговска организация ; и заместник-министърът на земеделието и развитието на селските райони на Мексико Мигел Гарсия Виндера .
На срещата присъстваха и представители на Канада, Шри Ланка, Европейската комисия и Университета Бокони (Италия).

Ораторите са убедени, че пандемията COVID-19 е подчертала важността на осигуряването на приемственост на веригите за доставка на храни на глобално, регионално и местно ниво. Те се съгласиха, че търговията с храни е важен инструмент за развитие и икономически растеж и че иновациите и дигитализацията предлагат нови възможности за увеличаване на пазарната активност и улесняване на интеграцията на дребните фермери в модерни и по-сложни вериги за създаване на стойност.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Съветът на министрите е за запазване на преходната национална помощ и 13+2% обвързана подкрепа

Съветът на министрите по земеделие постигна общ подход по бъдещата Обща селскостопанска политика. Споразумението отразява българската позиция Министрите по земеделие на страните-членки на ЕС

Няма снимка

Българският биосектор призовава евродепутатите да гласуват ЗА реформата на ОСП

Фондация Биоселена и Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) призовават българските евродепутати да гласуват за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) и да гарантират

Няма снимка

Европейската царевица става конкурентна

Пазарът на зърнени култури, получи подкрепа след обявяването на нов търг за изкупуване на пшеница от Алжир с доставка през декември. В момента френският и европейският произход са особено конкурентни

Няма снимка

Българските евродепутати апелират ЕП да гласува за справедливо подпомагане в ОСП

Четирима евродепутати от България взеха участие в първия ден от дебата в Европейския парламент за реформата на Общата селскостопанска политика. Те имаха само 1 минута на разположение за изказване

Няма снимка

Фермите у нас намаляват,но увеличават производството

Мандра „Лудогорие“ изкупува само българско мляко Породата Холщайн-фризийско говедо е най-често срещаната във млечните ферми на Нидерландия. „Тя е от най-добрите породи за мляко“

Няма снимка

По-високата обвързана подкрепа не ни дава повече плодове и зеленчуци

В този им вид субсидиите не правят по-конкурентен сектора. Страната ни продължава сериозно да изостава спрямо европейския пазар и трудно задоволява вътрешния

Още от Фермер
Няма снимка

В Швейцария откриха най-голямата в света Къща на шоколада

Тези, които не могат да живеят и ден без шоколад, имат допълнителен повод да се радват: миналия месец Швейцария откри Къща на шоколада, която се превърна в най-голямата в света

Няма снимка

Развенчаване на митове: кафявото или бялото яйце е по-добро?

Хората от дълго време спорят кой е първи - яйцето или кокошката. Но мнозина не намират съгласие и по друг въпрос - дали кафявите яйца са по-добри от белите

Няма снимка

Земеделци, организации на производители и фермери ще обсъждат развитието на сектора

Конференция на тема: «Развитието на българското земеделие и селските райони в процеса на евроинтеграция” ще се проведе на 24 и 25 октомври 2020 г., събота и неделя, от 13:00 часа в хотел „Жеравна”

Няма снимка

Министерският съвет одобри промени в данъчното законодателство

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в

Няма снимка

Правителството прие Национална програма за опазване и възстановяване на почвите до 2030 г.

Правителството прие днес Национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвите 2020 - 2030 г. Програмата е разработена в съответствие с чл. 24, ал

Няма снимка

Не допускайте диария при телетата!

Най-честата причина е лошата хигиена Диарията е стомашно разстройство, затова веднага трябва да спрете млякото или млекозаместителя. Диариите са опасни за всички телета