Градината в селски стил

25 септември 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 16965
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Естествена и лесна за обгрижване

Градината в селски стил изглежда е специално измислена за тези, които се стремят да сведат до минимум грижите и неприятностите с поддържането на двора. Но с уговорката, че има доста работа при създаването на такъв обект... Затова пък след това можете спокойно да си почивате, наслаждавайки се на резултата!
Парцелите, декорирани в селски стил, могат сериозно да се различават помежду си и всичко това е, защото всеки "национален вкус" има свои собствени характеристики.

В американската градина, например има големи и светли тревни площи, разположени точно пред къщата, веранди с градински мебели и задължително хамаци.

В холандската има малко трева, заобиколена от декоративни растения и огромна овощна градина, под сянката на която са скрити стопанските постройки.

А в нашите селски градини със сигурност има плетена ограда, грънци, менци, кладенче, малини, къпини и разбира се, ябълкови дървета.
Всъщност има няколко общи неща, без които просто градината няма да е селска:

* Първо, това е леката небрежност при планирането , характерна за наистина естествените кътчета.Няма ясно определени зони и граници и всички „участници в композицията“ съществуват сякаш сами по себе си. Но практиката показва, че всъщност е много трудно да се създаде такава естествена простота.

* Второ, това е място за съжителство на дивите и декоративните растения. А цветовата схема е ярка, но без уморителна за очите пъстрота.

* Трето - никаква „синтетика“ в декора! За да украсите територията, можете да използвате само естествени материали - дърво, глина и камък.

А за да направите цялостната картина разнообразна и интересна, използвайте стари вещи от селския бит: пробити лейки, легени, гърнета тенджери и кутии, колела от каручки и колички и дори градински инструменти, които са станали неизползваеми.

Съвет: Цветовата схема на градина в селски стил трябва да бъде богата и весела. Вземете за основа жълто, синьо и различни нюанси на червеното.

Зеленината е на преден план

След като се справихме с общите принципи, нека обърнем внимание на подробностите, тоест отделните предмети, присъстващи във всеки двор.

Архитектурните конструкции в селската градина никога не излизат на преден план. Дори най-красивата къща е скрита под зелено покривало, например, маскирана с живописна завеса от декоративни широколистни дървета,и люлякови храсти.

Ако не ви харесва тази опция, използвайте зелени катерачи: девичето грозде ще покрие фасадата с плътно "наметало", което с първите студове ще се превърне от тъмно изумрудено в алено-лилаво.

Актинидията не само ще „изплете“ ажурна пелерина за терасата, но и ще ви поглези с вкусни и здравословни плодове, подобни на тези на кивито. А клематисът ефектно ще разцъфти и ще покрие зеленината с ярки цветове-звездички.

С катерещите скривате и недостатъците в дизайна.

СЪВЕT: Ако дори и минималната грижа за „живото одеяло“ ви се струва прекомерна и ненужна - засадете хмел,той също е много декоративен.

Лехите - декоративни и практични

Зеленчуковите и цветните лехи може да са едновременно декоративни и практични. Придайте им оригинална форма, например - венчелистчета, „разпръскващи“ се в различни посоки от централната цветна леха-кръг.

Можете да ги напълните с композиции от боб, грах, моркови или цвекло. Използвайте невен и турта /тагетес/ като ярки акценти. Те ще предпазят вашата реколта от вредители.

Напълнете кръглата леха в центъра на градината с лечебни и пикантни билки : мента, жълт кантарион, бял равнец, градински чай и мащерка. Те ще се погрижат за аромата във вашата градина.
Не забравяйте и за красивите плетени огради - достойна рамка за цветните и зеленчукови лехи, а защо не и на целия двор или зоните в него.

Непрекъснат цъфтеж

Цветните лехи трябва да бъдат декоративни от ранна пролет до късна есен. Направете ги по принципа на пъстрите букети от градински билки. Нека игликите, сибирските ириси, ниските звънчета парадират на преден план, дайте втория план на по-високите божури , лайки , лилии и флокси и покрийте задната част с декоративни треви и пелин.

СЪВЕТ: забравете за изящните сортови растения, хибридните чайни рози, тържествените гладиоли и други красиви цветя - сред сладката селска простота ще изглеждат твърде помпозни.

От храстите изберете дискретни и романтични "герои": люляк, бъз, калина, ирга, орлови нокти, дива роза, еунимус, спирея и метлична. Хортензиите също идеално ще се впишат в палитрата на селската градина.

Акцентите

Опитайте се да погледнете на познатите предмети от неочакван ъгъл и да измислите нови роли, необичайни досега за тях.
Колкото повече нестандартни идеи прилагате в двора си и колкото повече собствен почерк добавяте към дизайна на градината, толкова по-интересно и оживено ще стане околното пространство.
Освободете въображението си и измислете нови превъплъщения за стари менци и кофи, разплетени кошници и напукани саксии, боядисайте бъчви или варели за вино и вода с ярки цветове, превърнете старата каручка, или част от нея, в цветарник, подредете метални или дървени плочки с имената на растенията във вашите лехи.
На снимката вляво виждате стари бъчви, кофи и други ненужни съдове, които в умелите ви ръце ще се превърнат в миниатюрни цветни лехи, разположени на различни нива, а вдясно са романтичните храсти.
Направете цветна градинка от старо колело от огромна количка, засаждайки цъфтящи и декоративни листни трайни насаждения в отделните сектори.
Напълнете ръждясалата количка с пръст и я превърнете в подвижна цветна леха, която можете да придвижвате и примиствате там, където поискате.

сн. 08-4

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Есен на балкона - украсете със стил

Есента е тук, но това не означава, че ще пропуснем хубавите слънчеви дни. Балконът или терасата, може да си останат място за срещи, чатене, четене, а защо не и за сутрешно кафе или чай

Няма снимка

Приветлива градина за диви обитатели

Отправните точки: дом, храна, вода и спокойствие. Много диви животни и птици могат да намерят дом в нашите цветни, зеленчукови, овошни градини и лозя. Въпросът е искаме ли ги там и бихме ли били така

Няма снимка

Брашнеста мана мъчи индийски люляк

Здравейте! Моля Ви за съвет. Купих си вкоренен Индийски люляк наскоро, който още не съм засадила в земята. По листата му се появиха бели петна. С какво да третирам цветето и кога да го засадя

Няма снимка

Мини компостер

Идеален e децата да се научат да събират разделно Какво се случва навън, когато върху купчина от стари листа добавяте примеси от време на време? Може би се появяват червеи или се създава влажно петно

Няма снимка

Челси 2020: Зелените площи са полезни за здравето

Тази година, поради мерките за срещу коронавируса,световно известното изложение за цветя в Челси, Великобритания - Chelsea Flower Show бе във виртуален формат

Няма снимка

Помощ! Какво е това чудо?

Здравейте, драга редакция! Пиша ви с молба за помощ. Само за седмица туята пред вилата се е обвила с паяжина. Какво е това чудо и какво да направя, за да спася растението

Още от Фермер
Няма снимка

В Швейцария откриха най-голямата в света Къща на шоколада

Тези, които не могат да живеят и ден без шоколад, имат допълнителен повод да се радват: миналия месец Швейцария откри Къща на шоколада, която се превърна в най-голямата в света

Няма снимка

Развенчаване на митове: кафявото или бялото яйце е по-добро?

Хората от дълго време спорят кой е първи - яйцето или кокошката. Но мнозина не намират съгласие и по друг въпрос - дали кафявите яйца са по-добри от белите

Няма снимка

Земеделци, организации на производители и фермери ще обсъждат развитието на сектора

Конференция на тема: «Развитието на българското земеделие и селските райони в процеса на евроинтеграция” ще се проведе на 24 и 25 октомври 2020 г., събота и неделя, от 13:00 часа в хотел „Жеравна”

Няма снимка

Министерският съвет одобри промени в данъчното законодателство

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в

Няма снимка

Правителството прие Национална програма за опазване и възстановяване на почвите до 2030 г.

Правителството прие днес Национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвите 2020 - 2030 г. Програмата е разработена в съответствие с чл. 24, ал

Няма снимка

Не допускайте диария при телетата!

Най-честата причина е лошата хигиена Диарията е стомашно разстройство, затова веднага трябва да спрете млякото или млекозаместителя. Диариите са опасни за всички телета