Водим последна битка в есенното лозе с цели концерти

26 септември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 18279
Няма снимка
1 2 3
 

Има лекове срещу осите, пчелите не са ни ви виновни, а птиците си имат навици

Това ни каза неотдавна наш верен читател – агроном и пчелар от Русе, който иска да помогне на всички колеги, и особено на хоби лозарите, в последната битка, която извеждат сега в есенното лозе или асмата, желаейки да опазят гроздето си преди беритбата.
Уважаема редакция на "Хоби фермер", категорично съм на мнение, че борбата трябва да бъде насочена срещу осите, които са главните виновници за пораженията върху гроздовите зърна, пише ни той.
Според него е доказано, че пчелите нямат устни органи, които да могат да разкъсват кожицата на гроздовите зърна. Пчеличките просто се възползват от направените рани и се хранят с гроздовия сок.
Аз съм агроном и пчелар, имам лозници над самите кошери, казва Георги Младенов. От дълго време водя успешна борба с осите, които са неприятели и на пчелните семейства, и са голям проблем и за пчеларите.

Каква е рецептата на читателя

* Приготвям сироп от захар и вода в съотношение 1,5:1, наливам по 100 милиграма в еднолитрови бутилки от пластмаса, прибавям 1 чаена лъжичка мед и лъжица оцет.

* Завързвам ги отзад на кошерите - през 5-6 кошера. Наблюдавал съм, че осите обикалят, за да се промъкнат отнякъде. Привлечени от аромата на сладкото и оцета влизат в шишето и там загиват.

Може да не знаете, че

* Осите обичат възкиселичко, а оцетът отблъсква пчелите и рядко може да се види пчела да попадне в бутилката.

* Такива примамки се връзват да висят и под лозите. В години с голямо нападение 3-4 пъти съм изхвърлял по 300 до 500 грама измрели оси и отново зареждам бутилките, казва читателят.

* По този начин опазвам даже "меки" сортове като Памид и др., но по принцип бих препоръчал за асмовидно отглеждане да се избират сортове с по-дебела ципа на зърното, които трудно се нападат дори от птиците, допълва той.

Срещу упоритите птици над лозите

За целта има няколко начина как да бъдат прогонени летящите, които си имат строги навици и е добре да бъдат изучени.

Различни видове птици нападат зреещите лозя и повреждат зърната, накълвавайки ги. Няма спор, че по този начин те също създават предпоставка за привличане на оси и пчели, и са източник на непоправимо загниване и повреждане на гроздето.

Всъщност птиците могат да се смятат и за полезни – те изяждат вредните насекоми, но това става само докато започне да зазрява гроздето. А, иначе трябва да бъдат прогонвани от узрелия плод.
Как да стане това?

Има няколко начина

* Физическо изключване – То става чрез покриване на лозята с мрежи. Това е най-ефективният, но и най скъп метод, който не всички могат да си позволят.

* Акустичен метод - Лозарите с по-големи площи често го използват, като правят гърмежи с пушки, високоговорители, вувузели, издаващи силен звук перки, кречетала и какво ли не още.

* Съществуват и различно програмирани уреди, който през определено време, например през 3-5 минути, издават силни звуци, изстрели, тревожни звуци на птици. Недостатък обаче на този метод е, че надали ще се хареса на съседите ви.

* Визуален метод - Не е толкова ефективен като акустичния, но до определена степен го допълва. Завързват се различни балони с ярки цветове - те са доста ефективни срещу някои видове птици. Най-слабото подухване ги раздвижва и плаши птиците. Работа вършат и компакт дискове, които „пускат” различни светлини, огрявани от слънцето.

* Друг стар и изпитан визуален метод е използването на чучела с форма на хишници, блестящи ленти, които се движат от вятъра в редовете.

Биохимията в помощ на лозарите

Съществуват и т. нар. биохимични методи с репеленти. Това са пестициди за отблъскване на птиците, но те не са достатъчно проучени, а и може да имат негативен ефект върху здравето.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Защо огрубява виното?

Причината най-често е продължителният престой с джибрите след ферментацията По повод питането на Желка Маринова от Кортен, консултантът ни д-р инж.техн

Няма снимка

Проблем - буре от вкиснато вино

Въпрос: Как се измива (почиства) буре в което е съхранявано вкиснато вино, иска бърз отговор Росица Иванова от с. Мокреш, Монтанско Отговор: Съдове (бъчви и бурета)

Няма снимка

Как се почиства серпентината на казана?

Измива се с вода преди зареждането му и след дестилацията Въпрос: Как се почиства серпентината (хладника) от казана за изваряване на ракия? Пита ни Иван Станков от София Отговор: Конструкцията на

Няма снимка

Как е редно да откислим гроздова мъст и вино

Отговаря нашият консултант инж. Николай Бакалов Няколко наши редовни читатели питат как трябва да се справят, когато им се наложи да откислят гроздовата мъст или виното

Няма снимка

Как да направим вино от ябълки и круши

И къде най-често грешим - консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов отговаря на вашите въпроси Като се има предвид характеристиката на плодовете, за които говорим

Няма снимка

Научете навиците на птиците, които ви спохождат

Летящите обикновено привикват към еднообразните движения и звуци. Различните видове птици по различен начин реагират на различните методи на отблъскване

Още от Фермер
Няма снимка

В Швейцария откриха най-голямата в света Къща на шоколада

Тези, които не могат да живеят и ден без шоколад, имат допълнителен повод да се радват: миналия месец Швейцария откри Къща на шоколада, която се превърна в най-голямата в света

Няма снимка

Развенчаване на митове: кафявото или бялото яйце е по-добро?

Хората от дълго време спорят кой е първи - яйцето или кокошката. Но мнозина не намират съгласие и по друг въпрос - дали кафявите яйца са по-добри от белите

Няма снимка

Земеделци, организации на производители и фермери ще обсъждат развитието на сектора

Конференция на тема: «Развитието на българското земеделие и селските райони в процеса на евроинтеграция” ще се проведе на 24 и 25 октомври 2020 г., събота и неделя, от 13:00 часа в хотел „Жеравна”

Няма снимка

Министерският съвет одобри промени в данъчното законодателство

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се предлагат промени и в

Няма снимка

Правителството прие Национална програма за опазване и възстановяване на почвите до 2030 г.

Правителството прие днес Национална програма за опазване, устойчиво ползване и възстановяване функциите на почвите 2020 - 2030 г. Програмата е разработена в съответствие с чл. 24, ал

Няма снимка

Не допускайте диария при телетата!

Най-честата причина е лошата хигиена Диарията е стомашно разстройство, затова веднага трябва да спрете млякото или млекозаместителя. Диариите са опасни за всички телета