Как да четем езика на кучето

29 септември 2020 Домашни любимци 0 38367
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Ако научите какво казва, ще развиете по-дълбока връзка на доверие и уважение

Кучешкият език на тялото включва поредица от уникални методи за предаване на емоции и намерения. Той може да бъде съвсем различен от начина, по който хората общуват.
Голяма част от комуникацията на нашия домашен любимец се състои от лай, скимтене и ръмжене, така че е важно да знаете какво означават звуците на кучетата.
По-често обаче четириногите ни приятели разчитат на невербалния език на тялото. Това може да доведе до много недоразумения между хората и кучетата. Понякога езикът на тялото на животното е просто непознат (в края на краищата хората нямат опашки). В други случаи той е в пряк контраст с това, което същият сигнал означава за човек, например с прозяване или поглед встрани. За да общувате по-добре с вашия кучешки спътник, научете няколко съвета за четене на езика на тялото.

Махане с опашка 

Това изглежда като очевиден сигнал на езика на тялото. Ако опашката се развява, кучето е щастливо, нали? Неправилно. Хората непрекъснато тълкуват погрешно този сигнал. Всичко, което означава махането с опашка, е, че кучето е емоционално възбудено. Може да е вълнение, но може да е разочарование или по-лошо. За да интерпретирате емоциите и намеренията на кучето, погледнете скоростта и посоката на махането, както и позицията на опашката.

Колкото по-бързо е, толкова по-възбудено е животното

Сетете се за онези дълги, бавни махания на опашката от едната до другата страна, които кучето прави, когато ви поздравява - типът, който разклаща цялото му тяло. Това е спокойно животно. По-бързото движение, подобно на потрепване, показва по-високо ниво на възбуда и вероятно по негативен начин. Помислете за куче пазач нащрек.

И посоката може да съдържа улики

Неотдавнашно проучване показа, че кучетата са склонни да махат повече вдясно, когато се чувстват положително настроени към нещо, като например да общуват със собственика си. Опашките се развяват повече вляво, когато кучетата се сблъскват с нещо негативно. Има и махане, наподобяващо хеликоптер, където опашката на животното се върти в кръг. Без съмнение това е израз на щастие. Обикновено ще го видите, когато куче поздравява любим човек.
И накрая,

позицията спрямо земята

също говори за тяхното емоционално състояние. По същество, колкото по-високо е опашката, толкова по-напористо е кучето. Животните с опашки, насочени надолу към земята или дори прибрани между краката им, изпитват страх и стрес. Тези, които ги вдигат като флаг се чувстват уверени, може би дори агресивни. Спокойните кучета държат опашките си в неутрално положение, но неутрално зависи от породата. Някои породи, като Чау-чау, имат опашки, които естествено се извиват на гърба им, докато породи като Италиански грейхаунд са с много ниска неутрална позиция на опашката. Ако опознаете неутралната позиция на кучето си, по-бързо ще разпознаете кога емоциите му са се променили.

Настръхнала козина 

Настръхването на козината по гърба на кучето технически се нарича пилоерекция и може да се разпростре нагоре през раменете или надолу по гърба чак до опашката. Това е категоричен знак, че животното е възбудено, но не непременно по негативен начин. Кучето може да е разстроено или стресирано, но също е възможно да е развълнувано или силно заинтересовано от нещо. Това често е неволна реакция, като настръхването при хората.

Позата казва много


Разпределението на тежестта може да каже много за настроението и намерението. Представете си

снижаващо се куче

което е прегърбено към земята. Това е признак на страх или стрес. Животното може да се опитва да се измъкне от нещо и позата го прави да изглежда по-малко. Крайното в тази поза е куче, което се търкаля по гръб, излагайки корема си. Това може да изглежда сякаш иска да бъде галено и при спокойно животно често е така. Но всъщност е възможно да е признак на значителен стрес и безпокойство. То дори може да уринира малко.

Обратната поза е куче с

изместена напред тежест

То опитва да се доближи до нещо. Това може просто да показва интереса на кучето. Но има шанс да означава и офанзивни намерения, особено в съчетание с други агресивни реплики на езика на тялото като трептяща опашка, вдигната високо. В този случай кучето се опитва да изглежда по-голямо.

Лесен за четене аспект на езика на тялото на кучето е

приклякането за игра

Това е, когато животните поставят гърдите си на земята със задница във въздуха. Както подсказва името, те го използват за започване на игра с други кучета и дори с хора.
По-малко разбираем сигнал е

повдигането на лапата

При посочващите породи като Английския сетер това е част от насочващото поведение, когато кучето показва близката плячка. Но извън този контекст, повдигнатата лапа често показва, че кучето не е сигурно относно дадена ситуация или може би се чувства малко несигурно.

Изражения на лицето 

Кучетата имат подобни черти на лицето като хората, но не ги използват по същия начин. Например прозяването. Хората се прозяват, когато са уморени или отегчени, но

кучетата се прозяват, когато са в стрес

Според специалистите го използват, за да успокоят себе си и другите, включително собствениците си, в напрегнати ситуации. Затова те предлагат да се прозявате на вашето куче, за да му осигурите комфорт в стресови моменти като посещение на ветеринар. Но не се изненадвайте, ако то ви отвърне. Точно както прозяването е заразно за хората, така и кучетата могат да „хванат“ прозявките.

Облизването

е друга част от езика на тялото на кучето, която хората често погрешно интерпретират. Подобно на хората, кучетата ще оближат устните си след вкусна храна, но те ще го направят и когато се чувстват тревожни. Понякога движението на езика е толкова бързо, че е трудно да се забележи. Кучето ви не сигнализира за желание да оближе лицето ви, а по-скоро за дискомфорт в дадена ситуация.

Най-объркващото изражение на лицето е усмивката

Да, някои кучета се усмихват и ако не сте запознати с израза, това може да изглежда ужасяващо. Обикновено, когато кучетата оголят зъби, това служи като предупреждение, сякаш казват: „Вижте оръжията ми.“ Трудно е да се сбърка агресивното заплашително ръмжене. Ъглите на устните на животното оформят формата на С и предните зъби се показват изцяло.

Усмихнатите кучета показват и предните си зъби, но смисълът е напълно противоположен. Известен също като покорна усмивка, този израз често се среща при щастливо куче с отпусната и въртяща се поза. Цялостното отношение на кучето казва: „Здравейте, дойдох с мир.“

Погледът говори 

Ще научите много за вътрешното състояние на вашето куче, ако погледнете в очите му. Първо, те могат да бъдат

меки или твърди

Меките имат отпуснати клепачи и понякога изглеждат така, сякаш домашният ви любимец присвива очи. Това показва, че той е спокоен или щастлив. Обратното са твърдите, при които очите сякаш стават студени. Те показват отрицателно душевно състояние и ще ги познаете, когато ги видите. Кучето може да пази играчка или да се чувства агресивно. Твърдият поглед, при който животното внимателно гледа нещо, особено дълго време, обикновено сигнализира за заплаха.

Контактът с очите е важен сигнал

Точно както твърдият поглед може да бъде предшественик на агресията, погледът встрани има за цел да успокои ситуацията. Когато кучетата се чувстват стресирани, те съсредоточено ще погледнат встрани и ще избегнат контакт с очите. Хората често тълкуват това като игнориране или упоритост, но животното изразява дискомфорт.

Ако показва бялото на очите

това е сигнал, че се чувства тревожно или стресирано в дадена ситуация. Може да видите това състояние, когато карате кучето си да се чувства неудобно, например ако го потупвате по главата, или когато се страхува, че някой ще открадне кокал или играчка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашни любимци
Няма снимка

С гигантските кучета идва гигантска отговорност

По-големите животни обикновено изискват повече време, прекарано в обучение и поддържане От Анатолийската овчарка до Тибетския мастиф и всички гигантски породи помежду им

Няма снимка

Защо кучетата копаят?

Някои породи, като териерите, са имали инстинкти за копаене, доразвити от хората за ловни цели Копаенето е голям източник на радост за толкова много кучета

Няма снимка

Какво сънуват кучетата?

Наистина ли ловуват зайци или просто потрепват в съня си? Въпреки че нямаме всички отговори, учените предприемат действия, за да разберат кучешките сънища

Няма снимка

Защо носът на кучето е сух?

Ако е хронично и вашият ветеринарен лекар не вижда признаци на алергии или заболявания, може да се наложи да използвате лосион или балсам Студеният, мокър нос означава здраво кученце

Няма снимка

Ако кучето ви изпие алкохол

Точно както при хората, проблемът не се отнася до вида, а по-скоро до количествата Често имате гости у дома и кучето ви се върти из стаята, молейки за лакомства

Няма снимка

За първи път имате котка. Ами сега?

Преди да я внесете вкъщи обърнете внимание на някои основни неща Най-накрая сте решили да добавите котка към семейството си. Честито! Тя може да стане отличен съквартирант - страхотен слушател

Още от Фермер
Няма снимка

Препоръчваме двукратно доене на кравата

При равен интервал при двукратното доене съставът на млякото се изменя незначително. Обикновено млякото от вечерното доене е с малко по-висока масленост в сравнение със сутрешното

Няма снимка

Съвременните царевични хибриди трябва да са с комплексни качества

Земеделските производители целят високи добиви, но и устойчивост на климатичен стрес. Семената на сръбския институт „Земун Поле“, включени в продуктовата листа на фирма Ай Ди Трейдинг

Няма снимка

Качествено брюкселско зеле

Ако не сте си отгледали, но обичате брюкселско зеле, трябва да внимавате, когато го купувате. А ето и какво да имате предвид: * Избирайте здрави главички, когато зелето се продава със стъблото

Няма снимка

Подобрете почвата, ако има нужда

На много места в страната почвата във вилните зони, а и в градините, е по-тежка. Затова ако имате подобен проблем, есента е време да го решите. 3 рецепти: * Тежка почва се коригира с оборски тор

Няма снимка

До 20 градуса в сряда, сутринта ще има мъгли

През нощта облачността, предимно висока, от югозапад ще започне да се увеличава. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони - със слаб югоизточен вятър

Няма снимка

Учени говорят за отглеждане на култури на Марс

Уебинарът на китайския производител на безпилотни летателни апарати XAG представи Червената планета като стратегическа визия за решаване на проблемите с устойчивостта Учени и земеделски експерти се