Скорушата е за ценители

01 октомври 2020 Овошки 0 49878
Няма снимка
1 2
 

Фиданки се предлагат в някои разсадници и у нас

Скорушата е малко познат овощен вид, който се среща рядко в любителските градини. Напоследък обаче започнаха да се предлагат дръвчета в някои овощни разсадници и градинарите започнаха да се интересуват от него.

Скорушата е овощно дръвче, което може да достигне височина до 20 м. Цъфтежът е през април-май. Плодовете са подобни на ябълка, а някои и на круши, но доста по-дробни, зелено-кафеникави, често от страната, която се огрява от слънцето, червеникави.

Неугнилите плодове са твърди и не стават за консумация, за целта трябва да дозреят (по подобие на мушмулите). С узряването омекват, стават бежово-кафяво на цвят, нежни и с много приятен вкус
Узряването става постепенно - от средата на август до средата на октомври. Препоръчително е плодовете да се берат в пълна зрялост. Тогава и угниването им протича по-пълноценно и качествено.

Дозряване

* Процесът на угниване при домашни условия, при обикновена температурата протича от 2-3 до 7-8 дни.

* Късно узрели плодове (през октомври), поставени в хладилник, угниват доста по-бавно. Затова ако се държат там, могат да се съхраняват около 2 месеца.

* Плодовете могат да се държат и в други помещения - изби, килери и др. Там дозряването също става по-бавно.

Плодовете на скорушата се определят като деликатес

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Аронията - полезният плод

Плодовете на аронията са източник на антиоксиданти повече от останалите ягодоплодни видове. Освен това съдържат и витамините С, К, В1, В2, В5 и В9, които са жизненоважни за нормалните метаболитни

Няма снимка

Карастоянка е чудесен български сорт

Сортът е български и се отглежда предимно в Южна България, сред стандартите е. Дървото е силнорастящо. Сортът е добър опрашител. Опрашва се добре от Джонатан

Няма снимка

Ябълки, устойчиви на струпясване

Флорина  Сортът е американски, пренесен е отдавна у нас. Разпространен е в повечето райони на нашата страна. Дървото има силен растеж и е много родовито

Няма снимка

Засадете си касис

Растението не е взискателно, отглежда се лесно Касисът е сравнително непретенциозна ягодоплодна култура. Може да се отглежда в цялата страна. А хранителните качества на плодовете на касиса са добре

Няма снимка

Сладковишна

Сладковишната расте умерено, встъпва в плододаване на 4-тата година след засаждането. Сортовете, които се срещат у нас зреят през първото десетдневие на юни

Няма снимка

Орехите са черни и червиви, нападнати са от неприятели

Когато плодовете на орехите са нападнати от неприятели като орехов семеяд и ябълков плодов червей, проявите на повредите от тях са именно почерняване и червясване на ядката

Още от Фермер
Няма снимка

Отгледайте си арония, ако все още нямате

Ягодоплодният вид е един от най-непретенциозните Аронията е овощен вид, който може да се отглежда почти навсякъде у нас. Растението е храст, който достига височина 2.5–3 метра

Няма снимка

Сеитба на моркови преди зимата

В по-топлите райони на страната, когато времето през декември е подходящо, може да се засяват моркови. Тази зимна сеитба осигурява продукция от моркови

Няма снимка

Облачно и по-топло днес

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава облачно време, с временни разкъсвания и намаления на облачността. На отделни места в Югозападна България ще превали дъжд, съобщават от НИМХ

Няма снимка

Плаваща модулна оранжерия срещу хранителната криза

Това е достъпно, мобилно и възпроизводимо решение за отглеждане на култури в градовете До 2050 г. се очаква глобалното търсене на храна при сегашните темпове на растеж на населението да бъде с 60-70%

Няма снимка

Доклад: Кризата оказва негативно влияние на заплатите

В резултат на COVID пандемията през първите шест месеца на тази година средните заплати падат или растат по-бавно в повечето страни по света, показва нов доклад на Международната организация на труда

Няма снимка

Сипва ли се вода в казана преди варене на ракията?

Неотдавна това ни попита Слави Петров от Свиленград. Отговаряме и на всички, които се интересуват от този момент на технологията. Вода в казана се добавя в случаите