Ястия с пилешки гърди

06 октомври 2020 Кулинария 0 34623
Няма снимка
1 2 3 4
 

Всяка домакиня има много прости, лесни за изпълнение рецепти. Към тях винаги прибягваме, когато трябва да приготвим нещо вкусно, набързо и за цялото семейство. Понякога дори тези безбройни резерви се изчерпват и фантазията не ни достига за нещо ново. Днес споделяме с вас точно такива идеи, за случаите на липса на идеи. Всичко, от което се нуждаете, е прясно пилешко филе и стандартен набор от продукти, които се намират във всеки хладилник.

Котлети с бадемова коричка 

Пилешките котлети са лесни за приготвяне. За да ги направите сочни и нежни, трябва да изберете прясно птиче месо. Прясното охладено филе има светлорозов оттенък, гладка, нежна повърхност с плътна текстура, която лесно възвръща формата си при натискане. Миризмата на месото е приятна. Именно тези признаци показват, че продуктът е свеж и висококачествен.

Продукти: 1 кг филе от гърди, 2 яйца, 70 г брашно, 50 г масло, 60 г растително масло, 100 г бадеми, 100 г галета, 30 г кашкавал, сол, черен пипер, сушени подправки на вкус

Приготвяне: Разделете филето на порции, леко го начукайте с кухненски чук и натрийте месото със сол и черен пипер.

Смелете бадемите и ги смесете с галетата, ситно настъргания кашкавал и сушените подправки. Сипете получената панировка в дълбока чиния. В друга чиния разбийте яйцата. Пресейте брашното в трета чиния.
Загрейте добре тигана с олиото и маслото. Вземете парче филе, първо оваляйте в брашно, след това потопете в разбитото яйце и накрая го оваляйте в панировката, като притискате с пръсти. Пуснете в загрятата мазнина и пържете по 3-4 минути от всяка страна. Опитайте се да не препържвате, тъй като кашкавалът ще прегори и ще нагарча.

Като гарнитура можете да предложите картофено пюре или зеленчукова салата.

Сочно пиле на фурна

Пилешкото филе е диетична храна, богата на полезни хранителни вещества. Ако се стремите да се храните здравословно, то домашните птици трябва да присъстват често на трапезата. Месото е богато на витамини от група В, които са отговорни за имунитета и добрия метаболизъм. Важно е да се знае, че филетата съдържат само 2 г мазнини в 100 г продукт и нямат „бързи“ въглехидрати. Това месо може да се използва за приготвяне на леки ястия за цялото семейство. Например вкусни пилешки гърди със зеленчуци.

Продукти: 800 г бяло месо, 2 чаени лъжички горчица, 1 ч.лъж. течен мед, 1 супена лъжица растително масло, сол и подправки за пиле на вкус, 2-3 средни домата, 1 тиквичка, 1 чушка, 1 морков, 2-3 картофа

Приготвяне: Изплакнете филето и го подсушете с домакинска хартия. Смесете горчицата, меда и растителното масло, добавете сол и подправки. С получената марината намажете пилето и оставете за половин час.

Обелете картофите и морковите и ги нарежете на дебели кръгчета. По същия начин нарежете тиквичките и доматите. Изкормете чушката, почистете я от семената и я нарежете на ивици.

Сипете всички зеленчуци в плик за печене, отгоре поставете пилешкото филе и залейте с останалата марината. Вържете здраво плика и с клечка за зъби го пробийте на няколко места отгоре. Печете 45-50 минути на 180°C. Пет минути преди да извадите ястието, разрежете отгоре плика и увеличете температурата до 200°C. Върнете тавата във фурната, за да се запече ястието.

Това е всичко – имате сочно и ароматно пиле, а с него и вкусна гарнитура от зеленчуци.

Пъстра салата 

Друго ястие с пилешки гърди е леката витаминозна салата със зеленчуци. Основната съставка тук ще бъдат отново филетата. Не е тайна, че те са богати на белтъци, които съдържат незаменими за организма аминокиселини. Зеленчуците от своя страна са богати на фибри и на витамини, от които се нуждаем през студените месеци.

Продукти: 300 г филе, по 1 червена и жълта чушка, 2 домата, 2 средно големи краставици, 50 г сирене фета, 40 г маслини без костилки, 1 глава червен лук, 2 шепи спанак, сол и черен пипер на вкус, зехтин за дресинга

Приготвяне: Сварете пилешкото филе във вода без сол. Охладете го и го нарежете на ивици. Нарежете краставиците, доматите и чушките на тънки филийки. Нарежете маслините на кръгчета, а лука - на полумесеци. Ако лукът е лют, залейте го с вряла вода и изчакайте малко.

Смесете всички зеленчуци с вареното пилешко филе. Добавете измития и подсушен спанак, накъсан на листа. Подправете със сол и черен пипер на вкус и полейте със зехтина. Най-накрая поръсете салатата с раздробена фета.

Най-добре е да приготвите салатата малко преди сервиране. Така тя няма да изсъхне и зеленчуците няма да се оводнят.

Вкусна супа със сирене 

Какво е семейният обяд без домашна супа? Тя трябва да е умерено хранителна, балансирана и, разбира се, да се харесва на цялото семейство. Бялото пилешко месо ще се справи с всичко това. То ще придаде на бульона деликатен аромат и приятен наситен вкус. Освен това крехкото филе върви добре с всякакви зеленчуци. Предлагаме ви да зарадвате семейството си със супа със сирене и пиле.

Продукти: 500 г филе, 400 г гъби, 2,5 л вода, 1 глава лук, 1 морков, 3 картофа, 100 г крема сирене, 2 супени лъжици растително масло, пресни зелени подправки, сол и подправки за пиле на вкус

Приготвяне: В тенджера с дебело дъно загрейте растителното масло. Нарежете лука на кубчета, а моркова – „на сламки“ и ги запържете, докато омекнат. Прибавете гъбите, нарязани на филийки и запържете и тях. Добавете пилешкото филе, нарязано на малки парченца и продължете на запържвате още 5 минути. Сипете в тенджерата гореща вода и изчакайте да заври.

Нарежете картофите на средни кубчета, прибавете ги в тенджерата и оставете да къкри, докато омекнат. Накрая към врящата супа добавете крема сиренето. Изчакайте да се разтвори напълно, като от време на време разбърквате и подправете със сол и подправки на вкус.

Преди сервиране всяка порция супа се поръсва със ситно нарязани зелени подправки. Домашно приготвените крутони също са подходящи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Италианска паста

5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 700 г картофи, 40 мл готварска сметана, 2 яйца, 35 г грис, 60 г брашно, 4 супени лъжици галета, 10 г кориандър, олио за пърженето, магданоз, копър

Няма снимка

Домати "Ветрило"

Пълнени с месо и запечени на фурна Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря

Няма снимка

Кюфтета с кълцано месо

Пилешките гърди са чудесни за приготвяне на кълцани кюфтета. От тях се получава най-деликатната едрозърнеста кайма. Продукти: 1 кг филе, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 суп. лъж

Няма снимка

Пай с карфиол и спанак

Тази рецепта е за любителите на солените печива със зеленчуци. За да намалите калоричността на пая и да го направите по-полезен, можете да замените част от пшеничното брашно с царевично

Още от Фермер
Няма снимка

8 чудеса в градината за Хелоуин

31 октомври е идеалното време за призрачна декорация на двора Хелоуин или Вси Светии - както искате, но този празник, пълен с магии и вълнения за децата, определено започва да се отбелязва и у нас

Няма снимка

Зайчарникът трябва да е сух!

Влагата допринася за появата на кокцидиозата Който отглежда зайци,трябва да ги защити от влагата - тя допринася за появата на кокцидиозата! И води до висока смъртност

Няма снимка

Предсезонна кампания за зърнокомбайни New Holland

Специални предсезонни цени и 5 години пълно техническо обслужване на всички комбайни New Holland, закупени или авансирани до 10.12.2020 г. от ИНТЕРАГРИ България Само до 10 декември 2020 г

Няма снимка

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г. и мярка COVID 3

От днес Държавен фонд "Земеделие" приема заявления за помощ на пчелари и малки предприятия за преработка на селскостопански стоки.  Приемът по Националната пчеларска програма за 2021 г

Няма снимка

Очаквайте на 3 ноември годишния приз "Агробизнесмен на България" и отличията "Успелите"

На 3 ноември вестник „Български фермер" ще обяви носителя на годишния приз „Агробизнесмен на България”. Най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас

Няма снимка

Решението: Постепенно възраждане на образователната система в сектора

Тя да отговаря на изискванията на момента, а не на мисленето на българина „ Аз акъл си имам, ти пари ми дай!“, препоръчва проф. Пламен Мишев 1. Каква е оценката ви за българския агробизнес днес