Ползите от яйцето не само като храна

11 октомври 2020 Кулинария 0 36414
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

За какво още може да ни служи в дома и градината

Яйцата не са просто обикновен хранителен продукт. Те могат да ни послужат в дома и градината. Хилядолетия наред са се ползвали в занаятчийството, служели са като средство за извършване на ритуали и магии. Яйцето също е старо народно средство за лекуване на рани от изгаряния и редица болести. Използва се и в домашната козметика.
С голямото си съдържание на калций черупките също се ползват като лек. Те редовно могат да влизат в употреба и в двора като натурален и евтин тор за растенията или като допълнение на фураж за домашни птици. С черупки може също така да предпазите растенията си от котки и вредители, тъй като назъбените натрошени черупки могат да играят роля на ограда.

Мери солеността на туршията

Колко сол се слага на туршията можем лесно да разберем със сурово яйце. След като разтворим солта в бидона, пускаме едно сурово яйце, но предварително извадено от хладилника. Добавя се сол, докато яйцето се вдигне на повърхността. Ако изплува кръгче с големината на 5 стотинки, значи саламурата е добра.

Яйцето е най-добрият мерител, казват майстори на туршии, защото според марката и състава солта може да е различна – понякога е по-солена, понякога - по-малко.

Белтъкът е лепило

Яйчният белтък съдържа белтъци, които имат силна слепваща сила. Векове наред се е използвал като свързващо вещество в рисуването (техника „темпера“), за производството на книги преди книгопечатането и за позлата.

За да направите лепило, разбийте белтъка, разбъркайте с вода и оставете да се утаи една вечер. За залепване на хартия има рецепти, при които разбитият яйчен белтък се смесва със смлени черупки от яйца до крем. Това лепило не запазва дълго залепеното.

Слепващите свойства на белтъка често се използват в кухнята. При печене той свързва подправките с коричката върху месо или риба или захарта с повърхността на сладкиши.

Лечебни свойства

Според народната медицина яйцата лекуват редица неразположения – изгаряния, простуда, кашлица, брохнит, болки в ставите. При изгаряния яйцето се разбива добре и се маже сутрин и вечер върху раната. Белтъкът може да лекува и херпеси, когато се нанася редовно на засегнатото място.

Старите чакръкчии и физиотерапевти знаят и още един трик с яйца. Ако човек има болка на определено място, източникът на тази болка може да се крие на друго. Жълтъкът намира от къде точно започва болното място. Така лечителят ще знае откъде да започне да третира и как.

Складиране със сол
Солта може да запази яйцата за дълго време. Наредете ги в кутия, пълна със сол. Сипете още сол върху тях, за да ги покрие.
Ако искате да проверите дали яйцата са пресни, ще ви е нужна само чаша с вода. Внимателно потопете яйцето, ако е прясно, ще потъне на дъното на чашата. Колкото повече остаряват яйцата, толкова повече започват да плуват във водата, защото с времето губят течността си през порите на черупката. Това води до намаляване на теглото и увеличаване на въздуха вътре в тях.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Италианска паста

5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 700 г картофи, 40 мл готварска сметана, 2 яйца, 35 г грис, 60 г брашно, 4 супени лъжици галета, 10 г кориандър, олио за пърженето, магданоз, копър

Няма снимка

Домати "Ветрило"

Пълнени с месо и запечени на фурна Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря

Няма снимка

Кюфтета с кълцано месо

Пилешките гърди са чудесни за приготвяне на кълцани кюфтета. От тях се получава най-деликатната едрозърнеста кайма. Продукти: 1 кг филе, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 суп. лъж

Няма снимка

Пай с карфиол и спанак

Тази рецепта е за любителите на солените печива със зеленчуци. За да намалите калоричността на пая и да го направите по-полезен, можете да замените част от пшеничното брашно с царевично

Още от Фермер
Няма снимка

Правила за хранене на биозеленчуци научаваме в онлайн семинар в четвъртък

Онлайн семинар "Хранене на зеленчукови култури в условията на биологично земеделие" организират този четвъртък - 29. 10. Националнтата служба за съвети в земеделието съвместно Института по

Няма снимка

От днес фонд „Земеделие“ приема заявления по COVID 3

От 26 октомври до 13 ноември 2020 г. се отваря прием на заявления за подпомагане по подмярка 21.3 "Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия и признати групи и организации на

Няма снимка

За съветници в земеделието: до 30 октомври можете да актуализирате данни в AKIS

Съветници в земеделието в ЕС-27, както и от Хърватия, Швейцария, Черна гора и Сърбия, и горските консултантски служби, са помолени до края на октомври да участват в проучване за актуализация

Няма снимка

Има ли нелоялни търговски практики пита Еврокомисията с въпросник до доставчици

До 31 януари 2021 г. ще бъде активен въпросник на Европейската комисия, с който да установи какво е състоянието във веригата за доставки на селскостопански продукти и храни

Няма снимка

Добри посеви и след късна сеитба

И тази година земеделските производители започнаха есенната кампания с известни притеснения заради сериозната суша в края на лятото и началото на есента в почти цялата страна

Няма снимка

8 чудеса в градината за Хелоуин

31 октомври е идеалното време за призрачна декорация на двора Хелоуин или Вси Светии - както искате, но този празник, пълен с магии и вълнения за децата, определено започва да се отбелязва и у нас