С какво да заменим бакпулвера

14 октомври 2020 Кулинария 0 42237
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Пита редовната ни читателка Силвия Маринова

Ако сте забравили да купите от магазина бакпулвер, можете успешно да го замените с продукти, които обикновено се намират в кухнята. Има няколко ефективни заместители, които могат бързо да накарат тестото да бухне и да го направят пухкаво. Не забравяйте, че една чаена лъжичка побира около 10 грама бакпулвер. Това е точно количеството, което се съдържа в едно пакетче, закупено от магазина.

Кои са продуктите, които могат да заместят бакпулвера? При това искаме крайният резултат да бъде същия, като при използването на набухвателя от магазина.

Содата за хляб, алкохолът или газираната минерална вода ще свършат работа. Препоръчително е да изберете заместител, като се съобразите с типа тесто, което ще месите. Не забравяйте да вземете предвид пропорциите.

Сода за хляб

Най-лесният и достъпен начин е да използвате обикновена сода за хляб без други добавки. Този вариант е подходящ за всякакъв тип тесто – парено, маслено или тесто за кекс. Една чаена лъжичка сода за хляб е равна на едно пакетче бакпулвер на прах. Добавете натриев бикарбонат директно към брашното, преди да замесите тестото.

Содата за хляб е чудесен набухвател. След като температурата във фурната достигане 60 градуса, в тестото започва процес на бурно отделяне на въглероден диоксид, което прави тестото пухкаво. Препоръчваме ви негасената сода да я прибавяте към теста, в които присъстват млечни продукти (кисело мляко или сметана).

Сода с оцет

Този вариант на „домашен бакпулвер“ е подходящ за парено, маслено и ронливо тесто. За да замените едно пакетче бакпулвер смесете половин чаена лъжичка натриев бикарбонат с четвърт лъжица оцетна киселина. Получената смес изсипете веднага в тестото.

Имайте предвид, че неразтворената сода може да съсипе печивото ви. Тестото придобива зеленикав оттенък и неприятен вкус. Ако рецептата за тестото не предполага използването на кисели съставки, содата трябва да бъде загасена с оцет. Добавете сместа към тестото незабавно, докато още протича химическата реакция.

За разлика от тестото, към което е добавен бакпулвер и което може да престои известно време, преди да се пече, то това, което съдържа гасена сода, трябва да се постави веднага във фурната.

Алкохол

Някои алкохолни напитки могат да заместят бакпулвера. В тези случай спиртът помага да получите въздушно кексово тесто. Една супена лъжица алкохолна напитка е достатъчна за килограм тесто. Алкохолът може да се добави към течните съставки или да се замеси в тестото. Той придава въздушност на печивата, като намалява лепкавостта на пшеничното брашно.

Препоръчва се за масленото тесто да се използва ром или коняк. Друго положително качество за добавянето на алкохолни напитки е, че те придават на сладкишите невероятен аромат. Водка се добавя към тестото с мая.

Газирана вода
За да приготвяне на кексове можете да използвате и обикновена газирана вода. Най-важното е напитката да не съдържа захар или оцветители, които могат да развалят вида или вкуса на готовия сладкиш.

Разбити на пяна белтъци
Приготвянето на тортени блатове изисква добавянето на бакпулвер. В дадени случаи обаче можете да се справите и без набухватели.

Рецептите за приготвяне на торти предполагат използването на яйца. Разбитите на твърда пяна белтъци могат да заместят бакпулвера.

Необходимо е да се разделят жълтъците от белтъците и последните да се разбият на пищна въздушна пяна, която внимателно се прибавя към останалите продукти. При смесването използвайте дървена лъжица или сладкарска шпатула. Важно е да поставите блата във фурната веднага, за да не спадне тестото.

Как сами да си направите
Има няколко начина за приготвяне на бакпулвер, но повечето кулинари предпочитат да използват класическата рецепта, подходяща за всякакъв вид тесто. Една лъжица от домашната подправка се равнява на 1 пакетче бакпулвер. Получената смес трябва да се добави към брашното и да се разбърка старателно преди да се замесва тестото.
Рецептата: 5 супени лъжици сода за хляб, 3 супени лъжици лимонена киселина или оцет, 12 супени лъжици царевично нишесте. Може да използвате пшенично брашно вместо нишесте.
Изсипете изброените съставки в напълно сух стъклен съд. Разбъркайте добре с дървена лъжица.

Внимание! Ако нямате дървена лъжица под ръка, използвайте дървен шиш. Металните прибори са неподходящи, тъй като активират преждевременна химична реакция.

Бакпулверът с лимонена киселина може да се съхранява неопределено време, докато този, който е приготвен с оцет трябва да се използва веднага.

Домашният бакпулвер е много по-добър от купения от магазина. Много кулинари предпочитат да пекат сладкиши с домашен бакпулвер, тъй като такива сладкиши имат превъзходен вкус и остават пресни дълго време.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Италианска паста

5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 700 г картофи, 40 мл готварска сметана, 2 яйца, 35 г грис, 60 г брашно, 4 супени лъжици галета, 10 г кориандър, олио за пърженето, магданоз, копър

Няма снимка

Домати "Ветрило"

Пълнени с месо и запечени на фурна Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря

Няма снимка

Кюфтета с кълцано месо

Пилешките гърди са чудесни за приготвяне на кълцани кюфтета. От тях се получава най-деликатната едрозърнеста кайма. Продукти: 1 кг филе, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 суп. лъж

Няма снимка

Пай с карфиол и спанак

Тази рецепта е за любителите на солените печива със зеленчуци. За да намалите калоричността на пая и да го направите по-полезен, можете да замените част от пшеничното брашно с царевично

Още от Фермер
Няма снимка

Има ли нелоялни търговски практики пита Еврокомисията с въпросник до доставчици

До 31 януари 2021 г. ще бъде активен въпросник на Европейската комисия, с който да установи какво е състоянието във веригата за доставки на селскостопански продукти и храни

Няма снимка

Добри посеви и след късна сеитба

И тази година земеделските производители започнаха есенната кампания с известни притеснения заради сериозната суша в края на лятото и началото на есента в почти цялата страна

Няма снимка

8 чудеса в градината за Хелоуин

31 октомври е идеалното време за призрачна декорация на двора Хелоуин или Вси Светии - както искате, но този празник, пълен с магии и вълнения за децата, определено започва да се отбелязва и у нас

Няма снимка

Зайчарникът трябва да е сух!

Влагата допринася за появата на кокцидиозата Който отглежда зайци,трябва да ги защити от влагата - тя допринася за появата на кокцидиозата! И води до висока смъртност

Няма снимка

Предсезонна кампания за зърнокомбайни New Holland

Специални предсезонни цени и 5 години пълно техническо обслужване на всички комбайни New Holland, закупени или авансирани до 10.12.2020 г. от ИНТЕРАГРИ България Само до 10 декември 2020 г

Няма снимка

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г. и мярка COVID 3

От днес Държавен фонд "Земеделие" приема заявления за помощ на пчелари и малки предприятия за преработка на селскостопански стоки.  Приемът по Националната пчеларска програма за 2021 г