Как да готвите картофи правилно

12 октомври 2020 Кулинария 0 20394
Няма снимка
 

Повечето хора готвят картофи неправилно, правейки значителна грешка, която е лесна за коригиране. Полският портал Wirtualna Polska разказа какви са тайните на приготвянето.

Най-често хората обливат картофите със студена вода и ги поставят на котлона. При този метод на готвене обаче клубените губят по-голямата част от хранителните си вещества. По-добре е да потопите суровите картофи във вряща вода и да ги осолите, чак когато омекнат.

Пресните картофи трябва да бъдат добре измити или обелени и след това потопени във вряща вода за 15-20 минути, като се поддържат на умерен огън. За предпочитане е зрелите картофи да се готвят с обелката. А ако ги белите, то нека е възможно най-фино, тъй като повечето хранителни вещества са под обелката.

Можете да добавите мляко, масло и лук към водата, в която ще се варят картофите, тогава варените клубени ще бъдат още по-вкусни.

Не забравяйте, че картофите са отличен източник на витамин С, калий, магнезий, желязо, манган, цинк и други микроелементи.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусни ястия от кайма

с които всеки може да се справи Интересни идеи за онези, които не обичат да стоят дълго около печката, а при думата "кайма" си представят само кютфета и паста и спагети

Няма снимка

Постни гозби

От 15 ноември започнаха Коледните пости. Датата е една и съща и не се променя, за разлика от Великденските. Причината е, че те винаги са с продължителност 40 дни и свършват на Рождество Христово – 25

Няма снимка

Популярни ястия, измислени от пастири

Много от най-популярните ястия са обикновени и много засищащи храни, които са измислени в „дълбоката провинция“. В миналото пастирите са изкарвали много време на открито, далеч от дома

Няма снимка

Кифлички с мак и бутер тесто

Продукти: 500 г бутер тесто, 1 ч. ч. маково семе, 1 ч. чаша гореща вода, 1 белтък (+ 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване), 0,5 ч. чаша захар, 100-150 г стафиди

Няма снимка

Козуначено руло с мармалад и орехи

Продукти: 300 г брашно, 3 яйца, 100 г захар, 20 г мая, половин чаена чаша прясно мляко или вода, половин чаена чаша разтопено масло, щипка сол, чаена чаша гъст мармалад

Няма снимка

Реване с грис и прясно мляко

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер. За сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч

Още от Фермер
Няма снимка

Да спрем кучешката война на оградата

С последователно обучение и предпазни мерки за околната среда можете да сложите край на това Ако вашето куче непрекъснато воюва със съседското, знаете за какво става дума

Няма снимка

Очаква се 2020 г. да е втората най-топла, откакто се правят измервания

Тази година е на път да стане втората най-топла, откакто се правят измервания, след 2016 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на Световната метеорологична организация. По пет показателя 2020 г

Няма снимка

Оформете входната зона

Много разнообразие тук не би било подходящо Входната зона на градината към къщата е елемент от ландшафтния дизайн на обекта, който е важен не само за собствениците и гостите

Няма снимка

Удължават мораториума върху кредитите до края на март 2021 г.

БНБ удължава антиковид-мерките в банковия сектор, в това число мораториума върху кредитите, става ясно от прессъобщение на банката. Управителният съвет на БНБ на свое заседание от 2 декември 2020 г

Няма снимка

Градинарство по време на пандемия

Никога не е късно да започнете, важното е да се забавлявате Още през март тази година много от принудително затворените вкъщи хора заради корона вируса потърсиха ново хоби

Няма снимка

Зимни грижи за копитата на козите

Обрязването правете със специален нож През лятото козата се движи много и копитният й рог се изтрива по естествен начин. През зимата при дефицит на движение копитата израстват и трябва да се изрязват