Пай с карфиол и спанак

16 октомври 2020 Кулинария 0 11061
Няма снимка
 

Тази рецепта е за любителите на солените печива със зеленчуци. За да намалите калоричността на пая и да го направите по-полезен, можете да замените част от пшеничното брашно с царевично. Получава се невероятно леко, ронливо печиво с необичаен цвят.

Първо пригответе продуктите, от които се нуждаете: 50 г кедрови ядки, 200 г спанак, 2 скилидки чесън, 20 мл + 2 супени лъжици зехтин, 500 г карфиол, 6 яйца, 20 мл прясно мляко, сол и черен пипер на вкус, 100 г пшенично брашно, 200 г царевично брашно, бакпулвер, 200 г сирене.

Приготвяне: Леко, на сух тиган, запържете кедровите ядки. Така те ще разгърнат още повече аромата и вкуса си.

Измийте и подсушете листата на спанака. Изрежете жилавите дръжки. Поставете листата спанак, запечените кедрови ядки, обелените скилидки чесън, щипка сол и 2 супени лъжици зехтин в чашата на блендера. Разбийте в продължение на няколко минути, докато се получи повече или по-малко хомогенна маса.

Вземете малка глава карфиол и я разкъсайте на съцветия. Залейте ги със спаначената смес. Разбъркайте много старателно, така че цветното зеле да се оваля отвсякъде. Оставете настрана да се кисне карфиола.
Натрошете сиренето на ситно.

Разбийте яйцата със сол и смлян черен пипер. Не забравяйте, че трябва да внимавате със солта, тъй като ще добавяте доста соленото сирене. Добавете прясното мляко и 20 мл зехтин. Разбъркайте отново леко.

Смесете и двете брашна, царевичното и пшеничното с бакпулвера. След като ги пресеете ги добавете към разбитите яйца. Разбъркайте.
Добавете останалите кедрови ядки и сиренето към полученото тесто.
Намажете леко тавата за печене с масло и сипете около половината от тестото. Наредете отгоре пропитите със спаначен сос розички карфиол. Покрийте с останалото тесто. Печете във фурна, загрята до 180 градуса за 40 минути.

Охладете леко и сервирайте. Този пай е вкусен и когато е студен.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Бързи и вкусни ястия от тиква

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните

Няма снимка

Италианска паста

5-те най-популярни рецепти и как да ги приготвите Пастата е гръбнакът на италианската кухня. Разбира се, само ако говорим за качествени продукти от твърда пшеница

Няма снимка

Картофени крокети

Продукти: 700 г картофи, 40 мл готварска сметана, 2 яйца, 35 г грис, 60 г брашно, 4 супени лъжици галета, 10 г кориандър, олио за пърженето, магданоз, копър

Няма снимка

Домати "Ветрило"

Пълнени с месо и запечени на фурна Много оригинално и лесно за приготвяне ястие от домати и месо на фурна. Подходящо както за празнична трапеза, така и за вкусна вечеря

Няма снимка

Кюфтета с кълцано месо

Пилешките гърди са чудесни за приготвяне на кълцани кюфтета. От тях се получава най-деликатната едрозърнеста кайма. Продукти: 1 кг филе, 1 яйце, 1 супена лъжица брашно, 1 суп. лъж

Няма снимка

С какво да заменим бакпулвера

Пита редовната ни читателка Силвия Маринова Ако сте забравили да купите от магазина бакпулвер, можете успешно да го замените с продукти, които обикновено се намират в кухнята

Още от Фермер
Няма снимка

Добри посеви и след късна сеитба

И тази година земеделските производители започнаха есенната кампания с известни притеснения заради сериозната суша в края на лятото и началото на есента в почти цялата страна

Няма снимка

8 чудеса в градината за Хелоуин

31 октомври е идеалното време за призрачна декорация на двора Хелоуин или Вси Светии - както искате, но този празник, пълен с магии и вълнения за децата, определено започва да се отбелязва и у нас

Няма снимка

Зайчарникът трябва да е сух!

Влагата допринася за появата на кокцидиозата Който отглежда зайци,трябва да ги защити от влагата - тя допринася за появата на кокцидиозата! И води до висока смъртност

Няма снимка

Предсезонна кампания за зърнокомбайни New Holland

Специални предсезонни цени и 5 години пълно техническо обслужване на всички комбайни New Holland, закупени или авансирани до 10.12.2020 г. от ИНТЕРАГРИ България Само до 10 декември 2020 г

Няма снимка

Започна приемът по пчеларската програма за 2021 г. и мярка COVID 3

От днес Държавен фонд "Земеделие" приема заявления за помощ на пчелари и малки предприятия за преработка на селскостопански стоки.  Приемът по Националната пчеларска програма за 2021 г

Няма снимка

Очаквайте на 3 ноември годишния приз "Агробизнесмен на България" и отличията "Успелите"

На 3 ноември вестник „Български фермер" ще обяви носителя на годишния приз „Агробизнесмен на България”. Най-авторитетният вестник за земеделие и агробизнес у нас