Фермите у нас намаляват,но увеличават производството

20 октомври 2020 Агробизнес 0 11277
Няма снимка
 

Мандра „Лудогорие“ изкупува само българско мляко

Породата Холщайн-фризийско говедо е най-често срещаната във млечните ферми на Нидерландия. „Тя е от най-добрите породи за мляко“, потвърждава думите на Хасан Юсуф (за когото писахме в предния брой на в. Български фермер) Кадри Кабил, управител на мандра „Лудогорие“ в с. Дянково, обл. Разград.
Самият той е и стопанин вече 16-а година на кравеферма „Бултекс 69“ в съседното село Раковски.

От нея изкарва 750 литра мляко на ден с много добро качество. Но още по-добро е на колегата му Хасан Юсуф, от което произвеждат кашкавал „Златна селекция“.

„Той си внесе животните, а на мен ми отне 5 години да селектирам моите за по-добър продукт“, разказва Кабил.
Като управител и фермер той е опознал трудностите и на производството, и на преработката. Затова

основна политика в управлението на мандрата е
навременното разплащане

с производителите. „Гледаме навреме да им дадем парите, защото са трудни времена. Искаме от всяка страна да са доволни и най-вече те да се развият“.

По негова сметка, ако до втория месец мандрата не е платила, фермерът е на прага на фалит. Някои могат и да издържат до третия месец, но в случай, че имат собствена земя, която да осигурява прехраната на животните. Така, за да оцелее мандрата, като не плаща навреме, стопанинът тегли кредити.

Това ние не го правим, уверява ни управителят на мандра „Лудогорие“, въпреки че и тя, която съществува от 2001 г. , е преминала през финансови затруднения по времето на кризата от 2008 година.
Кабил съветва фермерите да се възползват от възможностите и мерките, които предоставят програмите на ЕС, защото не направиш ли някаква иновация, не можеш да оцелееш.
За да отговарят на изискванията, фермите трябва да дават чисто и качествено мляко. Именно затова мандра „Лудогорие“ е трябвало да се откаже от по-малките ферми, с които е работила доскоро. Кабил разбира, че мнозина с по 50-100 крави се страхуват да поемат рискови начинания, но е убеден, че

това е пътят, ако искат повече възвращаемост за труда си.

А цената зависи и от качеството, допълва го Хасан Юсуф.

Целите на дянковската мандра са да работят с изцяло българско мляко. Но как го постигат, при положение, че животновъдството у нас се е свило от последните 15 години?

Съвременните ферми увеличават производството

обясни Кабил.
„Например фермата на Хасан започна с един тон, станаха два, три, сега има намерение да стигне до 5-6 тона, като разшири фермата. При мен беше 400 литра на ден, сега съм на 750 литра, почти двойно съм увеличил капацитета. Фермите се разширяват, някои се селектират с времето, защото не става за една-две години“, допълни млекопреработвателят.

Мандра „Лудогорие“ преработва само свежо краве мляко, тъй като в района повече е развито говедовъдството. „В близкото село Езерче има и по-малка мандра с козе мляко. В района има и козари, така че и те трябва да се спасят по някакъв начин“, заключава Кадри Кабил.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

От 1 декември овощари и градинари доказват реализацията и по електронен път

От 1 декември земеделските производители, кандидатствали за Кампания 2020 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци и за зеленчуци - оранжерийно производство

Няма снимка

4,1% е ръстът на брутната добавена стойност в земеделието за 2019 г.

Ръст от 4,1% бележи брутната добавена стойност (БДС) в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” през 2019 г. в сравнение с предходната година. Тя се равнява на близо 3,9 млрд

Няма снимка

Климатът в Родопите - най-подходящ за кокошки носачки

В това се е убедил Димитър Бояджиев, собственик на големия смолянски производител на яйца – "Кокоимпекс" Двата компонента, които са най-важни за създаването на яйца с високо качество

Няма снимка

Радикални промени са нужни! Но ще ги има, когато се обединим около едно мнение

Усилията трябва да бъдат насочени към подпомагане на чувствителните сектори, за да имаме конкурентоспособен агробизнес, изтъква Симеон Караколев - Каква е оценката ви за българския агробизнес днес

Няма снимка

Грешка ли е създаването на горски култури за ускорено производство на дървесина

И защо обществото у нас трябва да е благодарно на лесовъдите и да разбира мотивите им Доц.д-р Янчо Найденов, Инж. Жельо Марев През последните 30 г. сред обществеността в България се формира едно

Няма снимка

Танева: 3706, 62 лв./ха е подкрепата за производителите на картофи през 2020 г.

До края на октомври в търговските вериги са продадени 18 400 т български картофи - с 1519 т повече от 2019 г. Общата подкрепа за производителите на картофи през 2020 г. е в размер на 3706, 62 лв./ха

Още от Фермер
Няма снимка

Полиетиленов тунел за разсад и ранни зеленчуци

Все повече градинари правят в дворовете си полиетиленови парници или малки оранжерии, в които да отглеждат непретенциозни култури в студените месеци от годината

Няма снимка

Несигурно бъдеще за пазара на агротехника

Втората вълна на коронавируса заплашва да забави пазара на селскостопански машини, точно когато той показваше признаци на възстановяване след първата вълна по-рано през годината Това каза президентът

Няма снимка

Заснеха катерица албинос (Снимки)

Мъж от Единбург, Шотландия, който се "сприятелил" с катерица албинос, успя да направи няколко снимки на рядкото животно, пише в. "Дейли стар". Ричард Уо разказва, че бялата катерица

Няма снимка

Хората с пенсии от 300 до 369 лв. с еднократни ваучери за храна за 120 лева

През 2021 г. на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително

Няма снимка

Често срещани грешки при обучението на кучето

Дали вие самите не саботирате случайно тренировъчните сесии? Ходили сте на курсове за обучение, чели сте книги и дори сте гледали видеоклипове. И все пак кучето ви все още не обича да тренира с вас

Няма снимка

Пазете пуйките от стрес

За да не спрат да наддават при финалното угояване Най-честата причина пуйката да изпадне в стрес е, когато има рязка промяна в храненето. Проблемът се появява при неправилно балансирани дажби като