Слънчогледовите хибриди да са високодобивни и сухоустойчиви

20 октомври 2020 Растениевъдство 0 8352
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Това са основните изисквания, на които държат производителите * На тях отговаря и продуктовата листа на Кортева Агрисайънс

Ваня Велинска

На превърналия се в традиция открит ден Портфолио Фарм, организиран от фирма Кортева Агрисайънс, една от локациите бе с. Равно поле, Софийско. И тазгодишния полски ден показа, че добрите практики, в случая хибриди и технологии за растителна защита, са решаващи за успешното растениевъдно производство.

На опитното поле фирмата представи хибриди слънчоглед и царевица с марката Pioneer. Демонсрирани бяха качествата както на утвърдени в практиката хибриди, така и на нови, които се реколтират от сезон 2020, а също и такива, на които им предстои да намерят място в продуктовата листа за следващата година.

Земеделските производители от района се запознаха с хибриди слънчоглед, подходящи за всички технологии, които Кортева Агрисайънс предлага – конвенционална, ExpressSun и Clearfield Plus. За пореден път хибриди, които са добре познати в практиката, показаха защо заслужават да се отглеждат от фермерите.

Това са хибриди, които се отличават с висок добивен потенциал

но също и с други важни характеристики – високо съдържание на масло, а при високоолеиновите хибриди – високо съдържание на олеинова киселина.

Слънчогледът не само в опитните парцелки, но и в района се намира в много добро състояние, разяснява Иван Дражев, маркетинг мениджър за Балканите и продуктов мениджър Семена за България в Кортева Агрисайънс. Растенията са здрави, все още зелени в началото на септември, и най-важното – с напълно осеменени и изпълнени пити. Представили сме хибриди от всички технологии, но безспорно водещата е ExpressSun. Около 63-64 на сто от площите със слънчоглед у нас се засяват с хибриди от тази технология. Фирма Кортева и търговската й марка Pioneer е именно пионер при внедряването на тази технология преди 15-ина години. И в момента ние сме пазарен лидер в слънчогледа както по площи, така и в ExpressSun технологията. Това е следствие на това, че

предлаганите от нас семена слънчоглед са най-много

както в линоловата група, така и при високоолеиновите хибриди.
А ето и на кои хибриди слънчоглед се акцентира на Портфолио Фарм 2020, с. Равно поле.

P64LE25 е линолов тип, слънчоглед от старата генерация. Това е най-отглежданият хибрид в България както по площи, така и като най-предпочитан хибрид за ExpressSun технологията. Той е утвърден и търсен от земеделските производители. Продължава да се отглежда, защото отговаря на всички високи изисквания, и най-вече за висок добивен потенциал.

P63LE113 е най-ранният хибрид, подходящ е и за втора култура. Изключителен хибрид за района на София, както и за полетата в страната с по-висока надморска височина. При нормални климатични условия и отглеждан като втора култура, хибридът достига добив около 250-300 кг/дка.

P64LE99 – много добре познат хибрид от старата генерация. Подходящ е за интензивно производство – изисква добри почви с много влага и засилено торене. При такива условия хибридът дава много по-високи добиви, дори от предходните два хибрида.
Селекционерите ни работят много и почти ежегодно предлагаме нови хибриди на българския пазар, коментира Иван Дражев.

През 2020 г. внедрихме два нови линолови хибрида

P64LE136 и P64LE137. От демоопитите през последните три години, които провеждаме в различни райони на страната установихме, че P64LE136 превъзхожда P64LE25 с 4-5% по-високи добиви във всички локации, а P64LE137 с 2-4%. Предимствата на P64LE136 са, че първо надминава един от най-добрите хибриди - P64LE25 като добивен потенциал и второ, той е много пластичен, става както за сухи, така и за влажни условия, а при подходящи условия е ненадминат. При засушливи условия също се държи много добре, като отново превъзхожда по-стария хибрид. Не случайно го сравняваме с P64LE25, защото той е наложен като стандарт за отглеждане в нашата страна.
P64LE137 също превъзхожда стандарта, макар и с по-малко. Голямото му предимство спрямо другия нов хибрид - P64LE136 е, че има една степен по-висока устойчивост на синя китка.

Проблемът със синята китка не стои в Софийско, но го има в много други райони на страната, където вече има сериозно нападение на паразита. Хибридът е подходящ да се отглежда на площи, където има най-вирулентните раси синя китка – G и G+. P64LE13 може да се сее на площи, където има раси синя китка до F и F+ максимум, заради по-слабата си устойчивост.

За новия сезон 2021 Кортева Агрисайънс

ще изпитва два нови Експрес хибрида

Основният показател, който ще се наблюдава е добивният потенциал. От фирмата се надяват резултатите да надминат тези на новите хибрида - P64LE136 и P64LE137. Ако това стане, те ще бъдат внедрени в практиката през 2023 г.

Предвиждат се и нови високоолеинови хибриди. През последните години високоолеиновият сегмент е особено популярен и площите в страната съвсем закономерно нараснаха. Сред основните причина за интереса е олиото, което се произвежда от тези хибриди, тъй като е много по-полезно. А и насоките в Европа са да се намалява употребата на палмово масло, а да се върви към високоолеиново.

През 2018 г. площите у нас, засети с високоолеинови хибриди, бяха 200-250 хил декара, а през 2019 г. - 500-600 хил. декара, разяснява Иван Дражев. За тази година още няма официална информация. По данни на нашите специалисти по места, въз основа на реализираните количества семена,

площите са между 1 млн. и 1.4 млн. декара

Друга причина за търсенето им от производителите е, че се дава бонус върху цената. Ако например изкупната цена е 600 лева/тон се добавят между 20-40 лв./т. Миналата година този бонус беше 50-60 лв./т.

Освен това не бива да се подценява и това, че добивният им потенциал е същият като на линоловите хибриди. В този сегмент Кортева Агрисайънсис предлага три хибрида: P64НE118, P64НE133 и P64НE144. И трите хибрида са почти равностойни по добивен потенциал, като в определени райони се наблюдава превъзходството на някои от тях. Устойчивостта им на синя китка също е на равно ниво. Хибридите имат масленост над 45-56% и олеинова киселина минимум 85-86%.
За тази година регионалните представители на фирмата съобщават за проби от високоолеинови хибриди, които показват над 88% олеинова киселина. Такива резултати има както от Северна, така и от Южна България.

Колкото до конвенционалното отглеждане на слънчоглед, то постепенно отстъпва място на останалите технологии. Реално площите са не повече от 7-8% от общите площи със маслодайната култура. Причините за намаляващите площи са много, но основната е растителната защита. И по-конкретното проблемът с плевелите,

за които няма решения в конвенционалната технология

Съвсем закономерно хибридите бяха заменени с такива от останалите технологии - ExpressSun и Clearfield Plus.
Тази година, през която в много райони имаше сериозни проблеми със засушаването, има един хибрид, който се отлича сред останалите – това е P64LE125, разяснява Иван Дражев. В потвърждение на това е, че от събрани до момента резултати от около 40 опита, той е хибридът с най-висок среден добив от всички останали. P64LE125 надмина дори ExpressSun хибридите. Ето защо нашите селекционери в момента работят за конверсия на този хибрид във вариантите на ExpressSun и Clearfield Plus технологиите.

При Clearfield Plus технологията два са новите хибрида, които Кортева Агрисайънс предлага. Това са P64LР130 и P64LР140. Първият е много подходящ за сухи условия. Тази година в засушливите райони той е дал много високи резултати. А обяснението е, че този хибрид е разработен специално за сухи условия, затова и превъзхожда всички Clearfield Plus от различните селекции.

Разликата между двата хибрида е в устойчивостта им срещу болести. P64LР130 е устойчив на ръжда, а P64LР140 – на вертицилиум. Това е много сериозна болест, която вече се наблюдава и у нас. Мерките срещу нея са в рекултиране на устойчиви сортове, какъвто е и P64LР140.

През 2021 г. при ExpressSun технологията ще се тестват два хибрида, за конвенционалното производство – един, а при Clearfield Plus технологията – също два нови хибрида. Които от тях дадат добиви по-високи с 3-4% от настоящите, ще влезнат в производство през следващите две години.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Защо разбирането на ефективността на използването на азотни торове е ключово за земеделието?

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или

Няма снимка

Нови продукти и решения за високи и сигурни добиви

Крачка напред в устойчивостта на генетиката на KWS към промените в климата На фона на екстремния стрес, причинен от сушата през лятото и есента на 2020 г, добрата новина е фактът

Няма снимка

Българо-сръбски проект ще подпомага зърнопроизводители с адаптирани сортове

Семената ще бъдат разпространени сред най-уязвимите земеделски производители за опазване и повторно въвеждане на местните сортове. Съвместен проект за устойчивост на дребни зърнопроизводители от

Няма снимка

Хибридът да се съобразява с полето

За пролетна сеитбена кампания 2021 г. в продуктовото портфолио на Косад Семанс ще бъдат включени 4 слънчогледови хибриди от нова генерация, в т. ч. в направление висомаслени линолови в технологията

Няма снимка

SOS: Българските картофи са в складовете, нямат пазар

Производителите призовават държавата да помогне за разрешаването на проблема, който е изострен допълнително в условията на криза Ваня ВЕЛИНСКА Стотици тонове картофи препълват складовете и

Няма снимка

Слънчогледови хибриди с характер от БАСФ

Тази пролет ще имате възможност за втора поредна година да засеете на вашите полета новите слънчогледови хибриди с характер от БАСФ, които успяха да се отличат през 2020 г

Още от Фермер
Няма снимка

Полиетиленов тунел за разсад и ранни зеленчуци

Все повече градинари правят в дворовете си полиетиленови парници или малки оранжерии, в които да отглеждат непретенциозни култури в студените месеци от годината

Няма снимка

Несигурно бъдеще за пазара на агротехника

Втората вълна на коронавируса заплашва да забави пазара на селскостопански машини, точно когато той показваше признаци на възстановяване след първата вълна по-рано през годината Това каза президентът

Няма снимка

Заснеха катерица албинос (Снимки)

Мъж от Единбург, Шотландия, който се "сприятелил" с катерица албинос, успя да направи няколко снимки на рядкото животно, пише в. "Дейли стар". Ричард Уо разказва, че бялата катерица

Няма снимка

Хората с пенсии от 300 до 369 лв. с еднократни ваучери за храна за 120 лева

През 2021 г. на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително

Няма снимка

Често срещани грешки при обучението на кучето

Дали вие самите не саботирате случайно тренировъчните сесии? Ходили сте на курсове за обучение, чели сте книги и дори сте гледали видеоклипове. И все пак кучето ви все още не обича да тренира с вас

Няма снимка

От 1 декември овощари и градинари доказват реализацията и по електронен път

От 1 декември земеделските производители, кандидатствали за Кампания 2020 по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци и за зеленчуци - оранжерийно производство