Цветът на есента в градината

22 октомври 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 16425
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
 

Няколко дизайнерски идеи

Нощите стават хладни, а слънцето е по-ниско в небето. То хвърля ярка светлина върху дърветата и храстите, докато се превръщат в цветни наметала.

Дните искрят от есенна слънчева светлина, обагрени листа и зрели плодове привличат вниманието ни. Наслаждаваме се на този мимолетен момент, знаейки, че есента е, както описва поетът, „последната най-прекрасна усмивка за годината“.

Тази година формирането на есенно-зимния градински пейзаж става под мотото: природна простота! Това не означава, че той остава без грижи.

Напротив, палитрата е измислена още по-внимателно и е заредена с цветовете на есента. Като цяло есенно-зимният ландшафтен дизайн се основава на лаконични проекти без сложни линии, отбелязват дизайнерите.

1. Игра със светлината 

Слънчевата светлина през есента може да бъде спираща дъха. Използвайте златото в градината, за да подчертаете сезонната й красота.

Японският клен под есенното слънце е несравнима гледка. Той веднага хваща окото с цвета на листата си и фантастично извитата форма на короната. При стари декоративни дървета ширината на короната понякога е два пъти по-висока от височината.

Линиите на това растение са перфектен пример за живописност. Японската кленова корона е многопластова или полупрозрачна, разкошно дантелена и почти безтегловна.

Кленовете с разрязани листа не трябва да се крият в градината. Засадете ги на видно място, например в зоната за отдих, близо до пейка, до поток или на брега на езерце.

2. Фокус върху текстурата 

Включете ефективни контрасти в текстурата. Един лесен начин да направите това е да изберете едноцветна палитра. Използвайте растения с различни форми и структура на листата.

3. Използвайте перспектива 

Потърсете зони във вашата градина, от които се разкрива панорамна гледка.

Например малка ливадна пътека, която води до пейка и фонтанче. Тревата е заобиколена с храсти и дървета като китайски кестен, дрян и азалия, чиито листа греят в ефектни есенни багри.

4. Природна простота 

Вечнозелените дървета, като японския червен бор, с красивата червеникава кора и интересната клонова структура правят впечатление през цялата година. А ниско засадените мащерка, карамфил, риган и хвойна чудесно се съчетават с дървото, без да отклоняват вниманието от него. Жълтите хризантеми зареждат пейзажа с цвят.

5. Смесете храсти с трайни насаждения 

Храстите дават постоянна структура и привличат интерес през цялата година. Включете ги сред вашите трайни насаждения и ги използвайте за фон.

6. Перголата 

Насладете се на красивите есенни дни, за да проектирате интересна пергола с пейка.

Можете да я облечете с катерещи растения, които подчертават красотата на есенния сезон. Освен това изолират пейката, украсяват я и закрива гледката зад нея.

Можете да ги засадите от външната страна на оградата, или да създадете декоративни огради между различните зони в градината. Важно е да се погрижите конструкциите да са достатъчно здрави.

7. Сезонните намаления 

Следете цените и намаленията при закупуването на големи растения. За тази цветна слонска трева, например, е лесно да постигнете споразумение за по-ниска цена в края на сезона.

8. Добавете водни ефекти 

Есенните цветове са хубави, но още по-добре е ако се отразяват във водно огледало.

9. Покажете реколтата 

Тикви, дюли, ябълки - всички плодове на есента, зърнените култури и сушените билки са чудесно допълнение към градината през есента.
Аранжирайте всичко в цветна комбинация. Можете да прибавите и царевични стъбла, кошници със слама и дори стари градински инструменти.

А ярките облаци на астрите и хризантемите ще добавят колорит в картината.

10. Използвайте контрастни цветове 

Само две растения са достатъчни за постигане на голям ефект.
Жълтите, зелените и лилавите цветови комбинации са страхотни, защото цветовете са един срещу друг на цветното колело.

11. Повтарящи се елементи 

Тук мащерката с лимонено оцветен цвят напомня на тревата Taglichtnelke, а сините цветове съответстват на лавандулата.

12. Впечатляващи съчетания 

Финолистните декоративни треви като Miscanthus sinensis „Morning Light“ изглеждат особено поразително до храсти като японски берберис ( Berberis thunbergii atropurpurea „Rose Glow“).

13. Изберете сезонна палитра 

Дърветата (като златна лиственица, на снимката) създават цветни петна през есента, докато тъмнозелените иглолистни дървета закотвят пространството.

14. Дайте фон на цвета 

Най-добрият начин да покажете ярък цвят, като жълтия, е на фона на тъмен екран. Тук дървото кацура (Cercidiphyllum japonicum) свети на фона на тъмнозелената американска туя ( Thuja occidentalis 'Smaragd').

16. Отглеждайте плодни растения 

Купете плодни растения през есента, когато можете да видите какво получавате. Любимите зимни плодове на дизайнерите са лилавозърнеста красавица ( Callicarpa bodinieri giraldii 'Profusion') и бялозърнеста снежна ягода (Symphoricarpos albus).

17. В сенчестите места 

Потърсете цветни растения, обичащи сянката, като многогодишна циклама съчетана с бръшлян (C. hederifolium) или C. coum (която цъфти през зимата). И двете растения хранят опрашители през студените месеци.

06-07-17

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Декоративен зарзават

Есента е към края си и съвсем скоро ще ни обземе предколедна треска. Магазините вече започнаха да преобразяват витрините си, появяват се типично сезонните коледни звезди, гаутерии, малки борчета и т

Няма снимка

Откъде идва тамянът?

Запитвали ли сте се откъде идва тамянът? У нас той рядко се използва за друго освен за църковни обреди, за традиционно прекадяване на къщата на някои от големите празници, за пречистване

Няма снимка

Светлина, въздух и топлина за зимната градина

Вече ви запознахме с предимствата да имате зимна градина и къде и как да я впишете към къщата и двора си. Но трябва да помислите и за отоплението, поливането, вентилацията и осветлението

Няма снимка

Японският клен - украса за всяка градина

Това необичайно растение очарова дори тези, които предпочитат предимно овощни дървета. Червените, пурпурни и розови нюанси на есенните дантелени листа впечатляват и ви карат веднага да потърсите

Няма снимка

10 причини да засадите декоративни треви

Има десетки, ако не и стотици видове декоративни треви и зърнени култури и всеки може да избере опция по свой вкус. Защо собствениците на градини харесват тревите толкова много

Няма снимка

11 уникални градински сечива за есен 2020

Събирането на листа е мъчителна и досадна домакинска работа. Някои я оставят за пролетта. Но когато изчистят натрупаните мокри листа, се разкрива една напълно съсипана морава

Още от Фермер
Няма снимка

Тайландските протестиращи се предпазват от полицията с гумени патета

Един ден от живота на жителите на Тайланд: протестиращите използват надуваеми патета, за да се предпазят от водни оръдия. Огромни гумени патици се превърнаха в символ на протест в Банкок

Няма снимка

По-добра проследяемост и контрол на безстопанствените кучета цели да въведе нова наредба

Пълна публичност и отчетност на дейностите по преброяване, кастрация и ваксинация на безстопанствените кучета ще бъдат въведени в "Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените

Няма снимка

EIMA проведе първото си виртуално издание

В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари Темата за иновациите беше в центъра на EIMA

Няма снимка

Перуанци "ловят" вода от мъгла и поливат градинки

"Те не успяваха да видят водата, която е точно пред тях", казва Абел Круз за BBC, намерил решение за тези, които страдат от недостиг на вода и променил живота на 250 домакинства

Няма снимка

Учени създадоха глобална карта на пчелите

В света има около 20 000 пчели, обитаващи различни региони на различни континенти. Същевременно броят им спада заради болести, пестициди и намаляване на естествените им местообитания, пише сп

Няма снимка

Защо загиват пчелите-майки през зимата?

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат