Задачи за лозите, гроздето и избата

23 октомври 2020 В лозята 0 37305
Няма снимка
1 2 3
 

Зреят и най-късните винени сортове, но всички стопани вече с тревога очакват първите слани.

Берете най-късните чепки само в топлите часове на деня, за да осигурите и по-висока температура на гроздовата каша за ферментация. Студената каша трудно започва да кипи, а може и да не започне въобще, ако не се затопли по някакъв начин помещението.

* Ако сте сложили за съхранение десертно грозде, преглеждайте го. Ако се установят загниващи зърна, трябва да се изрежат и изхвърлят. В топло време вратите и прозорците на помещението могат да се отварят за проветряване.

* Всички млади лози до тригодишна възраст загрибете с рохка пръст в основата на леторастите, ако не сте го направили още в началото на месеца. По-нататък лошо или влажно време може да ви попречи. Не се изчаква края на листопада и пръчките не се изрязват на чепчета. Така хранителните вещества от листата се оттичат към корените, а резитбата се извършва напролет след отгребването.

* Смачканото грозде в бъчвите кипи и прекипява. Знаете, че прекипялата гроздова мъст не е вино за пиене. То става годно за употреба едва след края на тихата ферментация. Течността не кипи, но дрождите продължават да преработват захарите и да увеличават алкохолното съдържание. Плуващите твърди частици се утаяват под формата на винена кал и течността се избистря. Щом притихне бурната ферментация, виното трябва да се отдели от джибрите. Останат ли във все още ферментиращото вино, ще отнемат от свежестта и аромата му и ще му придадат блудкаво-тръпчив вкус. Още по-лошо ще е, ако в плуващите джибри проникне кислород от въздуха и вземат надмощие оцетнокиселите бактерии. Виното ще започне да се превръща в оцет.
Затова източете течността от съда, в който е протичала бурната ферментация, и я налейте в чисто и предварително опушено със сяра буре. Източвайте в широк съд и то така, че виното да се разлива по дъска, за да постигнете по-добро съприкосновение с въздуха. Такова съприкосновение за кратко време е от полза – багрилните вещества се окисляват и виното придобива по-интензивен червен цвят.

Съдът (бъчва, буре), в който ще протича тихата ферментация, трябва да е безупречно чист. Непосредствено преди употребата му изгорете по 2-4 г сяра за 100 л обем, за да го дезинфекцирате. Не напълвайте съда, а оставете малко празно пространство, тъй като ферментацията не е завършила. В празнината изгорете сяра (сярна лентичка) и запушете отвора, а запушалката парафинирайте.
След около 2-3 седмици тихата ферментация приключва, виното се избистря, и тогава се източва, като по този начин се отделя от калта.
В новия съд не бива да остава празно място, а ако остава (при малките количества в домашни условия това е възможно), то се опушва чрез изгаряне на сяра или серни лентички. Джибрите се изваряват на ракия, без изчакване, за да се избегне опасността от вкисването им и от загуба на алкохол.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Резници - след листопада

Къде и как да ги съхраните у дома Читателката Евелина Георгиева от Бургас ни писа, че иска сама да опита да размножи лозички в двора си чрез директно засаждане на пръчки

Няма снимка

Подготовката за засаждане

Опреснете лозичките преди да легнат в почвата. 1-2 дни преди засаждането ги накиснете във вода, за да се освежат. Негодните се премахват, а останалите се подготвят

Няма снимка

Кои части на лозата кога измръзват, а сортовете?

Под влияние на ниските температури по време на зимния покой в различна степен измръзват отделни органи и части на лозата. В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата

Няма снимка

От архивите на старите лозари

Един съвет от времето на нашите дядовци, запазен и споделен от Златка Баръмова от Нова Загора: След листопада, през ноември или декември лозите може да се напръскат с гладка и фина смес на варно

Няма снимка

Време е да закалите лозите

Заемете се сега, за да ограничите щетите от слани и измръзване Въпрос: Уважаема редакция, много пъти съм се възползвал от съветите ви по овощарство и лозарство и сега отново искам да ми помогнете

Няма снимка

Как да опазим виното здраво

Какви грижи да се полагат в късната есен, съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Ако искаме да имаме тази зима хубаво домашно вино трябва да се грижим правилно за него веднага след като сме го

Още от Фермер
Няма снимка

Тайландските протестиращи се предпазват от полицията с гумени патета

Един ден от живота на жителите на Тайланд: протестиращите използват надуваеми патета, за да се предпазят от водни оръдия. Огромни гумени патици се превърнаха в символ на протест в Банкок

Няма снимка

По-добра проследяемост и контрол на безстопанствените кучета цели да въведе нова наредба

Пълна публичност и отчетност на дейностите по преброяване, кастрация и ваксинация на безстопанствените кучета ще бъдат въведени в "Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените

Няма снимка

EIMA проведе първото си виртуално издание

В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари Темата за иновациите беше в центъра на EIMA

Няма снимка

Перуанци "ловят" вода от мъгла и поливат градинки

"Те не успяваха да видят водата, която е точно пред тях", казва Абел Круз за BBC, намерил решение за тези, които страдат от недостиг на вода и променил живота на 250 домакинства

Няма снимка

Учени създадоха глобална карта на пчелите

В света има около 20 000 пчели, обитаващи различни региони на различни континенти. Същевременно броят им спада заради болести, пестициди и намаляване на естествените им местообитания, пише сп

Няма снимка

Защо загиват пчелите-майки през зимата?

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат