Бързи и вкусни ястия от тиква

25 октомври 2020 Кулинария 0 54720
Няма снимка
1 2 3 4
 

През есента ястията от тиква са много популярни. Всяка домакиня има в резерв рецепта, с която бързо да приготви вкусна и балансирана вечеря, както за децата, така и за възрастните. От тиква може да се приготви на практика всичко - пюрета, супи, гарнитури, основни ястия, салати и десерти. Яркият и топъл цвят на плода винаги създава настроение.

Тиквата не съдържа нишесте и холестерол, като едновременно е богата на ценни витамини и минерали. Ето защо се препоръчва да се включи в диетите. Плодът е с ниско съдържание на калории като едновременно е достатъчно сладък. С негова помощ ще бъде възможно да загубите излишни килограми, без да се отказвате от сладкишите. Трябва да знаете обаче, че суровата тиква е по-трудна за смилане от варената. Ето защо не се препоръчва да се дава на деца в суров вид.
Какво да сготвите?

Има много възможности за ястия. Тиквата може да се изпече, да се пържи на тиган, да се готви на пара или да се консервира. Най-важното е, че ястията са не само невероятно вкусни, но и здравословни. От един плод можете да приготвите супа, второ и десерт. При това вкусът на всяко ястие ще бъде различен и няма да имате усещането, че ядете едно и също.

Крем супа 
С минимум продукти и за много кратко време ще можете да сервирате на масата вкусна супа с невероятно финна кремообразна текстура. Тази супа е идеална не само за обяд, но и за закуска или вечеря. Сервирайте я с крутони.

Не забравяйте да използвате тиквени семки. Изсушете ги във фурната и ги сервирайте със супата.

Продукти: 500 г тиква, 2 средно големи моркова, 100 мл готварска сметана, 50 г масло, сол и черен пипер на вкус, пресните зелени подправки - не са задължителни.

Приготвяне: Обелете зеленчуците и ги нарежете на средно големи кубчета. В дълбока танджера разтопете половината от маслото и задушете в него нарязаните зеленчуци. Намалете котлона и оставете около 10-ина минути да къкри, като периодично разбърквате, за да не загорят зеленчуците.

Загрейте 1 литър вода и добавете към зеленчуците. Когато сместа заври, изключете котлона и изчакайте леко да се охлади. Пасирайте с помощта на блендер.

Сипете сметаната към пасираните зеленчуци и подправете със сол и черен пипер. Загрейте супата. Тя трябва почти да заври!
Свалете от огъня. Сервирайте със ситно нарязани магданоз и копър.
сн. 10-1
10-2

С пилешки крилца 

Тиквата е идеална не само като гарнитура, но и като основно ястие. Рецептите второ блюдо с този плод са отлична възможност за тези, които обичат необичайното. Тиквата се съчетава добре с различни видове месо. Все пак опитните гастрономи препоръчват да я готвите с пиле. В този случай ястието е деликатно на вкус, лесно за приготвяне, нискокалорично и диетично.

Предлаганата рецепта е с минимум продукти и може да се използва като базова. Тиквата отлично се съчетава с различни зеленчуци и гъби. Същото се отнася и за пилешкото месо. Ето защо, ако желаете, можете да усложните рецептата, като включите допълнителни продукти. Що се отнася до чесъна, по-добре е да го сложите небелен. Така той ще пренесе вкуса и аромата в ястието, а след това ще можете лесно да го махнете, ако желаете.

Продукти: 500 г тиква, 5-7 пилешки крилца, 1 супена лъжица масло, 4 скилидки чесън, 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици лимонов сок, 2 супени лъжици растително масло, сол и черен пипер на вкус, всякакви пресни зелени подправки - по желание, за сервирането.
Приготвяне: Измийте тиквата, обелете я и я нарежете на средно големи кубчета. Измийте добре пилешките крилца. Вместо пилешки крилца може да се използват филета. В този случай те се нарязват също на кубчета, както тиквата.

В купа смесете тиквата с крилцата, подправете със сол и черен пипер. Полейте с разтопения мед и лимонов сок. Разбъркайте добре и покрийте със стреч фолио. Оставете за 20 минути.
След като сместа от месо и тиква се маринова, сипете в тиган със загрято растително масло. Пържете ястието 10-12 минути, като не забравяте да разбърквате. Прехвърлете в съд за печене и поставете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 20-30 минути. Не забравяйте да добавите чесъна. Трябват ви 3 скилидки. Не е необходимо да ги почиствате. Те просто се прибавят към основните съставки.
Останалият чесън се смачква с преса и се смесва с омекналото масло и накълцаните пресни подправки. Вместо пресни можете да използвате сушени подправки. Ще се получи не по-малко вкусно.
Извадете ястието от фурната и отстранете скилидките чесън. Намажете тиквата и крилцата с приготвения дресинг. След 3 минути, когато дресингът се стопи, сервирайте на масата!
Що се отнася до допълнителните съставки, можете да използвате червен лук, моркови. Ако искате да добавите гъби, те трябва да бъдат леко запържени в отделен тиган. Не мариновайте гъбите заедно с тиквата и пилето.

Става и за гарнитура 

Ако не обичате да стоите до печката, но искате да поглезите семейството си с необичайно ястие, то печената тиква би била отлично решение. Рецептите за приготвяне на гарнитура от тиква са съвсем прости и не изискват кулинарен талант. Пюрето е богато на пектин и нежно почиства червата.

Печената тиква е идеалната гарнитура за тези, които отслабват. Има ниско съдържание на калории и в същото време е много засищаща.

Продукти: 1 средно голяма тиква, ? чаена лъжичка провансалски билки, 3 супени лъжици зехтин.

Приготвяне: Обелете тиквата и я нарежете на малки кубчета. Смесете зехтина с провансалските билки и полейте тиквата с получения дресинг. Прехвърлете в тава за печене и поставете във фурна, предварително загрята до 220 градуса, за 15 минути.

Ястията с тиква са невероятно вкусни и слънчеви. За да ги приготвите можете да използвате различни сортове Най-вкусните обаче, като че ли се получават от тикви-цигулки, които имат продълговата форма. Месото е много крехко и сладко. Ето защо са идеални както за гарнитури, така и за супи, а и за десерти.
Сн 10-4

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Картофи с лук на фурна

Продукти: няколко лъжици масло, сол сухи подправки, 2 средно големи глави лук, 5 картофа. Приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете произволно. Парчетата могат да са с всякаква форма, но големи

Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Вкусна вечеря, без много грижи

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

Няма снимка

Пет идеи за топъл и студен пунш

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

Няма снимка

Пържени картофи с лук

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

Няма снимка

Вкусна и бърза вечеря

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти

Още от Фермер
Няма снимка

Как безопасно да поздравите непознато куче

Има правила, които да знаете и спазвате Не бихте се втурнали към непознат на парти, за да разрошите косата му, така че защо да изтичате до непознато куче и да го потупате по главата

Няма снимка

Отпускат се 30 млн. лв. за финансиране на ДДС по проекти на общини в земеделието и рибарството

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" за 2021 г. в общ размер до 30 млн. лв. Средствата са необходими за финансиране на разходи за ДДС на общини по

Няма снимка

Наредба ще стимулира даряването на храни

Министерският съвет прие Постановление за приемане на Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност

Няма снимка

Площите с биологичното земеделие в Нидерландия са се увеличили с 5,9%

Ива Тончева Площите с биологичното земеделие в Нидерландия са се увеличили с 5,9% през последната година. Броят на регистрираните земеделски стопанства е нараснал от 2076 на 2115

Няма снимка

Тракторите от серията T5 Utility са подходящи за съвременните смесени ферми

New Holland проектира гамата трактори от серията T5 Utility с максимална универсалност, за да са подходящи за съвременните смесени ферми. Наследница на емблематичната серия Т5000 на New Holland

Няма снимка

Проект за 5 млн. лв. полага основи на модерната наука в услуга на сектора на храните у нас

Пловдив ще се превърне в център на научни изследвания в областта на хранителните технологии, селското стопанство, медицинската наука и биотехнологиите, вярва ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов