Апетитен тиквен пай

02 октомври 2020 Кулинария 0 16767
Няма снимка
 

Децата определено ще опитат този необичаен десерт с тиква.

За съжаление тиквата сравнително рядко се използва за пълнеж на домашните пайове. По-често домакините приготвят сладкиши с ябълки или други плодове. И грешат. Веднъж приготвен, този нестандартен пай ще заеме своето достойно място сред любимите рецепти.

По правило пайовете с тиква се пекат отворени. Като основа се използва маслено тесто – то е достатъчно плътно и перфектно се комбинира с пълнежа.

Продукти: 1 кг тиква, 4 яйца, 3 супени лъжици кондензирано мляко, 250 г захар, 2 супени лъжици царевично нишесте, 100 г масло, 2 чаени чаши брашно, сол и други любими подправки на вкус.

Приготвяне: Пресейте брашното в купа. Най-добре е да повторите процедурата, така тестото ще стане въздушно. Добавете 2 супени лъжици захар и щипка сол. Вземете едно яйце и отделете жълтъка от белтъка. Добавете жълтъка към брашното.

Загрейте маслото. То трябва да се стопи, но не и да се пържи. Ето защо най-добре е да го оставите на стайна температура и да го поставите в микровълновата за няколко секунди непосредствено преди да го ползвате.

Добавете маслото към основата и замесете тестото. Първоначално то ще бъде ронливо и на трохи, но постепенно ще стане гладко. Направете го на топка, завийте го със стреч фолио и го оставете за 20 минути.

Вземете тава за печене. Най--добре е да е кръгла, с назъбени краища. Те често се ползват за печене на тартари.Премесете още веднъж тестото и внимателно го разпределете във формата. Височината на стените отстрани трябва да бъде около 3 см. В противен случай обемният пълнеж няма да се побере.

Обелете тиквата и я нарежете на средно големи кубчета. Прехвърлете в тенджера и добавете вода. Варете 10-12 минути. Парчетата трябва да са меки. Изсипете водата и прехвърлете тиквата в дълбока купа. Оставете да се охлади до стайна температура. Смачкайте с вилица или използвайте блендер, за да пюрирате. В първия случай ще има по-големи парчета.

Към смачканата тиква добавете нишестето и кондензираното мляко. Не трябва да използвате картофено нишесте, тъй като то може да придаде на ястието характерен вкус. Добавете останалата захар, едно яйце и 2 жълтъка. Ако искате да прибавите други подправки, сега е моментът да ги сложите. Не прекалявайте обаче с тях, за да не се изгуби естественият вкус на тиквата. Разбъркайте добре плънката. Тя трябва да е еднородна.

Сипете пълнежа върху тестото. Важно е той да е 4-5 мм под ръба. В противен случай може да изтече и готовият сладкиш няма да има много красив вид.

Поставете пая в предварително загрята фурна до 180 градуса за 30 минути. През това време тестото ще покафенява, а пълнежът „ще се стегне“, т.е. ще наподобява желе или гъст крем.

Извадете сладкиша и изчакайте да се охлади напълно. Масленото тесто е доста крехко. Ето защо ще трябва да извадите внимателно пая от формата. Опитните домакини препоръчват използването на тортена форма с подвижно дъно. Така сладкишът по-лесно ще се прехвърли в чинията за сервиране.

Нарежете пая и сервирайте. Можете да украсите с орехи, плодове и бита сметана.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Популярни ястия, измислени от пастири

Много от най-популярните ястия са обикновени и много засищащи храни, които са измислени в „дълбоката провинция“. В миналото пастирите са изкарвали много време на открито, далеч от дома

Няма снимка

Кифлички с мак и бутер тесто

Продукти: 500 г бутер тесто, 1 ч. ч. маково семе, 1 ч. чаша гореща вода, 1 белтък (+ 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване), 0,5 ч. чаша захар, 100-150 г стафиди

Няма снимка

Козуначено руло с мармалад и орехи

Продукти: 300 г брашно, 3 яйца, 100 г захар, 20 г мая, половин чаена чаша прясно мляко или вода, половин чаена чаша разтопено масло, щипка сол, чаена чаша гъст мармалад

Няма снимка

Реване с грис и прясно мляко

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер. За сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч

Няма снимка

Кекс с мандарини

Продукти: 125 г брашно, 125 г захар, 150 г масло, 150 г микс от ядки, 3 яйца, 4 мандарини, 1 ч. лъж. Бакпулвер, шоколад (на вкус, по желание). Приготвяне: Подготвяме продуктите за кекса - масло

Няма снимка

Кекс “Зебра” със сметана

Този шарен, ивичест сладкиш може да бъде приготвен както за следобедното кафе с приятелки, така и като десерт за семейно празненство. Много лесен е и е приятна изненада за гостите и семейството

Още от Фермер
Няма снимка

Тайландските протестиращи се предпазват от полицията с гумени патета

Един ден от живота на жителите на Тайланд: протестиращите използват надуваеми патета, за да се предпазят от водни оръдия. Огромни гумени патици се превърнаха в символ на протест в Банкок

Няма снимка

По-добра проследяемост и контрол на безстопанствените кучета цели да въведе нова наредба

Пълна публичност и отчетност на дейностите по преброяване, кастрация и ваксинация на безстопанствените кучета ще бъдат въведени в "Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените

Няма снимка

EIMA проведе първото си виртуално издание

В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари Темата за иновациите беше в центъра на EIMA

Няма снимка

Перуанци "ловят" вода от мъгла и поливат градинки

"Те не успяваха да видят водата, която е точно пред тях", казва Абел Круз за BBC, намерил решение за тези, които страдат от недостиг на вода и променил живота на 250 домакинства

Няма снимка

Учени създадоха глобална карта на пчелите

В света има около 20 000 пчели, обитаващи различни региони на различни континенти. Същевременно броят им спада заради болести, пестициди и намаляване на естествените им местообитания, пише сп

Няма снимка

Защо загиват пчелите-майки през зимата?

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат