Съберете резници

31 октомври 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 52227
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Подхранете лозите навреме с минерални и органични торове – прави се късно през есента

Дойде ноември и е вече крайно време лозарите да свършат още едно-две неща и после да си почиват, като наблюдават виното да не заболее и вечер да пийват по чашка-две от него или изпробват младата ракия.Но преди това...

Оран и окопаване

Този месец е задължително да се направи есенната дълбка оран в насажденията или т.нар. есенно окопаване на отделните лози и асми.
Не я правете дълбока, няма нужда, а и не е полезно – окопава се на дълбочина една педя или 20-25 сантиметра.

Извършва се късно през есента, и само в по-южните райони може да стане и в началото на декември.

Дълбочината й се определя от дължината на подложката, т.е. на подземното стъбло, както и от разположението на кореновата система, но да знаете че не бива да бъде по-плитка от 20 см.

Чрез нея се унищожава плевелната растителност, създават се условия за внасяне на торовете в зоната на активната коренова система, подобрява се аерацията в по-дълбокия почвен хоризонт и се запазва водата от валежите в есенно-зимния период.

При тежки и сбити почви есенната обработка влияе много добре върху растежа и плододаването на лозите, докато при песъчливите почви това влияние е по-малко.

Време за храна

Успоредно с това разрохкване и аериране на почвата около растенията, е необходимо и подхранване. По това време трябва да се внасят органичните и минерални торове, което се прави непосредствено преди окопаването.

При растежа и узряването си гроздето е отнело много хранителни вещества от почвата. Затова есента след гроздобера е най-добрият период за компенсиране на тези загуби и за укрепване на растението преди атаките на зимните студове.

През есента лозите се нуждаят от азот, калций, калий, фосфор, магнезий, а комплексът от тях ще помогне за повишаване на имунитета на лозите и асмите.

Кои елементи за какво са необходими?

Азотът е нужен за растежа на лозите и образуването на хлорофил в листата, при недостига му леторастите и гроздето остават дребни.
Фосфорът е особено необходим през време на цъфтежа, помага за по-добро оплождане и оформяне на гроздовете, увеличава захарното съдържание на гроздето. А и повишава качеството на виното.
Калият пък е много необходим по време на узряване на гроздето и пръчките. Лозата е калиеволюбиво растение, елементът помага за натрупване на захарите и за по-голяма студоустойчивост.
Калцият в почвата подобрява качеството на гроздето., а магнезият участва в състава на хлорофила.

Органичното торене не е никак излишно през есента, за този, който е в състояние да го направи.

Какъв е най-правилният ред за подаване на торовете? През септември някои стопани подхранвят, за да ускорят узряването - те напръскват с калиев монофосфат, разтворен във вода.

След това в късната есен идва ред на органичните вещества, а след това – на сложните минерални състави. Всичко това е много важно за спокойното зимуване.

По повод въпросите за резитбата

Резитба се прави на лозята, които ще се загребват. Загребването е задължително за загребните райони и за лозите с чашовидна формировка и приземен Гюйо.
Мероприятието е задължително и за десертните сортове, които са по-чувствителни на ниски отрицателни температури.

Любители ще събират резници

За сведение на непрофесионалните лозари, които искат да направят това, събирането на резници трябва да стане от лози, които са се отличили с добро развитие и много добро плододаване през тази година.

Резниците е редно да се вържат на снопчета и да се съхраняват по т.нар. вертикален начин – това означава основата им да бъде покрита с влажен пясък, чийто слой да бъде 15-20 сантиметра.

Хоби лозарите трябва да свършат тези неща през настоящия месец ноември. Още повече, че се оказва, че той ще е общо взето благоприятен и за работа на открито и няма да се отличава с много ниски температури, ако се съди по прогнозата на агрометеоролозите.
Ако някой закъснее, част от операциите като наторяване, есенна дълбока оран и загребване, биха могли да се извършат и в началото на месец декември. Това се отнася и за събирането на резници за калеми. Но все пак оставянето на работата за следващия месец би трябвало да бъде изключение, а не правило...

За определяне на торопотребността на лозата е най-правилно да се използват различни методи, но най-широко приложение имат почвеният и листният анализ, които се правят в лаборатории

Резниците се събират през есента – октомври или ноември, но преди настъпване на трайното застудяване. В този период лозата съдържа най-голямо количество хранителни вещества. Най-добре е листопадът да е приключил и поне 1-2 седмици след това. Практикува се и зимно събиране на резници, но тогава е рисковано, защото пъпките може да са измръзнали.

Резитбата на лозата се извършва през периода на относителен покой - от листопада до началото на сокодвижението. В загребните райони резитбата трябва да приключи през есента, преди настъпването на студовете.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

За качествено малко лозе

Искам да създам хубаво лозе и пак с вашите съвети, ни е написала Донка Георгиева от село Рупци, Видинско. Тя казва, че както преди години сме й помогнали да създаде овощна градина

Няма снимка

5 неща, за които да следите при покупката на лозички

Как изглежда качествената вкоренена лозичка? И защо поне 5 неща трябва да потърсите и одобрите по растението, което пазарувате? Те са: * Да има добра спойка между подложката и калема - добре

Няма снимка

Много е важен изборът на място за лозето

Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място. Това е първото и много важно действие, с което най-успешно ще се справи специалист, познаващ добре изискванията на лозата към

Няма снимка

Оригинален ябълков оцет

Ябълковият оцет стана много актуален, особено след твърденията, че е много полезен срещу корона вируса. Получава се от ябълково вино А то се приготвя по следната рецепта:­ Използват се ябълки

Няма снимка

Ако виното леко киселее, на какво може да се дължи това

Някои от нашите читатели се притесняват за състоянието на домашното си вино и ни питат има ли предпоставки за развитие на оцетно-кисели бактерии. Трябва да се знае, че в години

Няма снимка

Облагородяване и оцветяване на ракията

Какви са начините и средствата за това, споделят опита си експерти Често лозарите, които си произвеждат домашна ракия, се питат един друг как и с какво да стане облагородяването и оцветяването й

Още от Фермер
Няма снимка

Тайландските протестиращи се предпазват от полицията с гумени патета

Един ден от живота на жителите на Тайланд: протестиращите използват надуваеми патета, за да се предпазят от водни оръдия. Огромни гумени патици се превърнаха в символ на протест в Банкок

Няма снимка

По-добра проследяемост и контрол на безстопанствените кучета цели да въведе нова наредба

Пълна публичност и отчетност на дейностите по преброяване, кастрация и ваксинация на безстопанствените кучета ще бъдат въведени в "Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените

Няма снимка

EIMA проведе първото си виртуално издание

В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари Темата за иновациите беше в центъра на EIMA

Няма снимка

Перуанци "ловят" вода от мъгла и поливат градинки

"Те не успяваха да видят водата, която е точно пред тях", казва Абел Круз за BBC, намерил решение за тези, които страдат от недостиг на вода и променил живота на 250 домакинства

Няма снимка

Учени създадоха глобална карта на пчелите

В света има около 20 000 пчели, обитаващи различни региони на различни континенти. Същевременно броят им спада заради болести, пестициди и намаляване на естествените им местообитания, пише сп

Няма снимка

Защо загиват пчелите-майки през зимата?

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат