Торене на дръвчета

01 октомври 2020 Овощна градина / Полезни съвети 0 3177
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Торенето е сред основните фактори, които играят ключова роля за нормалното развитие на овощните култури. От една страна те оказват влияние на растежа, а от друга – на продуктивността им, т. е. колко плодове ще дадат.

От колко торове има нужда всяко отделно растения? Никак не е лесно да се отговори на този въпрос еднозначно. Това зависи от запасеността на почвата с хранителни вещества, както и от самото дръвче. Сред показателите, които оказват влияние са:

* възраст на дръвчето

* подложката, на която е присадено

* разстояние между дръвчетата, ако се отглеждат повече растения

* осигурено ли е редовно напояване

Дори всичко това да се вземе под внимание, пак е възможно да има различия в препоръките. Затова често торовите норми, които се дават, са ориентировъчни.

Най-точно точното количество на торовата норма се дава въз основа на анализи. Те могат да са почвени, листни и визуални.

Почвен анализ

Анализът, който се дава следствие на почвена проба, е препоръчително да се извършва преди засаждане на нова овощна градина, т. е. при повече дръвчета. Той дава информация за хранителните елементи в почвата. Понякога обаче част от тях може да не са достъпни за растенията и те да не могат да ги усвоят. Затова преценката трябва да е много прецизна.

Много важно е при почвен анализ да се отчита почвената реакция, като и съдържанието на активен калций. Много чувствителни на активен калций са дюлята и прасковата.

Листни проби

Друг метод, с които се определя нуждата от хранителни елементи, е листната диагностика. Листата са метаболитният център на растенията, а също така промяната в снабдяването с хранителни вещества се отразява в състава им.

Според специалистите най-подходящият месец за вземане на листни проби е август.

ЗА ПЪЛНА КОШНИЦА 

За да берете не само повече, но и по-здрави плодове, трябва да храните овощните видове с балансирано меню, съдържащо различни хранителни вещества

Фосфор, калий и магнезий

Както казахме, за да се определят точните торови норми, е важно да се вземат под внимание редица фактори. От значение са: вид, сорт, възраст на дръвчето, както и подложката, върху която е присадено, а също така и силата на растежа му. От друга страна характеристиките на почвата също не са за подценяване. Важно е състава й и дали е способна да задържа хранителни вещества. Торенето се определя и от това как се поддържа повърхността й - дали се обработва около дръвчетата, когато се отглеждат повече или е в затревена градина. А също така дали се полива редовно, с капкова система например или само от време на време.

Много е важно торенето да започне преди засаждането на овощните дървета. Предпосадъчното торене се извършва основно с фосфор и калий, а също може да се внесе и магнезий. Когато е направено добро запасяващо торене преди засаждането, в следващите няколко години не се налага подхранване с фосфор и калий.

При младите дървета, които още не плододават, се препоръчва торене само с азот. Чрез този елемент се поддържа правилният им растеж преди да започнат да дават плодове.

Фосфорните и калиевите торове, а също и магнезиевите, се внасят през есента преди окопаването на почвата. По изключение на много леки почви калият и магнезият могат да се внесат и през пролетта.

Органична храна

Освен минералното торене от значение е и подхранването с органични торове. Препоръката е на всеки 3-4 години да се внася по 5-6 т/дка оборски тор. Той може да се замени и със зелено торене, което да поддържа необходимото количество органично вещество в почвата.
Оборският тор се внася преди есенната обработка на почвата и се заравя с нея.

Подходящи срокове за азота

Често овощарите срещат трудности при определяне на сроковете за внасяне на азотните торове. Тъй като те се разтварят много бързо, а и са силно подвижни, препоръчително е да се подават няколко пъти по време на вегетацията на растенията. Така те се усвояват по-добре от тях и загубите са по-малко.

Целта при подхранването с азот е да се постигне по-интензивен растеж през пролетта, когато е най-необходим на растенията. Освен това е важен и през лятото, за да се осигури добро изхранване на младите плодове, а също така и залагане на плодни пъпки за следващата година.

Азотното торене се извършва на няколко дози. Препоръчва се половината до 2/3 от торовата норма да се внесе в началото на вегетацията – ориентировъчно в края на февруари – началото на март. Останалата част е добре да се внесе в края на май – началото на юни.
Азотната доза може да се подаде и на три дози, като третото внасяне е през есента. В този случай нормата се подова на следните части – 1/2, 1/2, 1/4.

Храна се дава и чрез листата

Овощните видове реагират много добре на листно хранене. С него се подават както основните макраелементи, така и микроелементи, които не се съдържат в комбинираните торове. Листното торене може да се прилага при дефицит на определен елемент, както и при различни условия на стрес, на които са подложени дръвчетата по време на вегетацията им.

Елементите, подадена с листата, осигурява храна на растенията от няколко дни до няколко седмици. Ето защо е важно срокът да бъде съобразен с нуждите на определения вид.

Основно изискване при внасянето на листни торове е те да се прилагат рано сутрин или късно вечер, когато температурите на въздуха са по-ниски.

Как да се внасят

Внасянето на торовете се определя според начина на отглеждане на овощните дръвчета. Когато има обособена овощна градина и те са засадени на редове, зависи и от това дали почвата е затревена.

* Органичните торове се внасят заедно с фосфорните и калиевите торове през есента. Те се разпръсват около дърветата, като е добре да се направи такава обработка на почвата, при която те ще достигнат на дълбочина до 30-40 см тъй като там се намира активната част на кореновата система.

* Азотните торове, които са бързо разтворими и подвижни, се внасят с плитко накопаване в почвата.

ВИДОВЕ ТОРОВЕ

Ето кои са торовете, които са най-подходящи за овощните дръвчета.

Азотни торове:

* Амониев нитрат (амониева селитра) – съдържа 33.5-34.4% азот в амониева и нитратна форма

* Карбамид – съдържа 46-46.3% азот в амидна форма
Фосфорни торове: троен суперфосфат – съдържа 46% Р2О5.
Калиеви торове: калиев сулфат – съдържа 50% К2О и 18% S.
Калиево-магнезиеви торове: патенткали – съдържа 30% К2О, 10% МgО и 17% S.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Седем популярни сорта череши

Канадската селекция е сред най-добрите в света Ван Канадски сорт, получен чрез семеначета, опрашени от Императрица Евгения. Дървото е средно до силно растящо, короната е широкопирамидална

Няма снимка

Череша в градината

Какви са предпочитанията на вида Черешата е един от най-предпочитаните видове за отглеждане в дворната градина. Да не забравяме, че това са и първите свежи плодове, които берем през сезона

Няма снимка

Много важни основни правила при резитбите

* Когато се съкращават клонките или водачът, прави се така, че до отреза да има възможност да израсте ново скелетно разклонение. * При резитбата е важно да има равновесие между всички скелетни клонки

Няма снимка

Скелетни клонки и разклонения

Основната резитба се прави и на клони и разклонения, които са по-стари от една година. Тази резитба се извършва при плододаващи вече дръвчета, които вече са с почти оформена корона

Няма снимка

Помещения за добро съхранение на плодове

Продукцията от ябълки, круши, дюли, мушмули и други плодове, които са по-издръжливи, се съхранява най-добре в мазета или друг вид избено помещение. За да се запазят плодовете по-продължително време

Няма снимка

Подходящи разстояния за засаждане на дръвчета

Когато овошките са повече на брой Разстоянията на засаждане са много важни при засаждането на нови дръвчета, особено при обособяване на по-голяма овощна градина

Още от Фермер
Няма снимка

Температурите се понижават още

Атмосферното налягане е близко до средното и ще се повишава. Облачността ще бъде променлива, по-често значителна. Ще е почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северозапад

Няма снимка

Изкуствен интелект позволява на сателитите да гледат под облаците

Датският стартъп ClearSky Vision спечели BayWa Smart Farming Challenge 2020 за изобретението си Една от основните пречки при сателитното дистанционно проучване е наличието на облаци

Няма снимка

Две рецепти за почвена смес

За улеснение на градинарите в специализираните магазини се предлагат готови смеси, които са подходящи за отглеждане на разсади вкъщи. Те са фабрично обеззаразени, което гарантира

Няма снимка

Подгответе се за резитбата

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

Няма снимка

Правилно ли храните телето?

За денонощие трябва да изпива мляко, равняващо се на 1/5 -1/6 от теглото му За едно денонощие телето трябва да изпива мляко, което се равнява на 1/5 – 1/6 от теглото му

Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия