Балансирана храна за овощните видове

06 ноември 2020 Овошки 0 14049
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Според науката минералните вещества са около 5% от общата биомаса на всеки овощен вид. На пръв поглед това количество изглежда много малко. Въпреки това то е от огромно значение за растенията.

Минералните вещества играят основна роля във всички жизнени процеси, които протичат в растителния организъм. Недостигът им, както и излишъкът им, разбира се, водят до сериозни смущения в растежа, а също и в плододаването, съответно и в качеството на плодовете.
Затова торенето е една от добрите практики, които влияят върху нормалния растеж и добрата продуктивност на овощните видове.
Овощните култури, както всички растения, се нуждаят от балансирано хранене. Чрез него те се развиват и дават плодове, което е търсеният ефект от стопаните.

За да имат нормален растеж, овощните видове се нуждаят от макроелементите: въглерод, кислород, азот, фосфор, калий, сяра, калций, магнезий, както и от микроелементите: желязо, манган, мед, цинк, молибден и бор.

Азотът – в главната роля

Азотът е елементът, който влияе най-силно върху растежните процеси, както и върху плододаването на овощните видове. В дръвчетата азотът се намира в органична форма, най-често в неразтворими белтъчини. Когато дръвчето е снабдено с достатъчно азот, който е натрупан в органите му, той се използва за растежа му през следващата вегетация.

При недостиг на азот:

* растежът е много слаб

* листата са дребни и светло оцветени, тъй като не им достига хлорофил

* летораслите са къси и тънки, растежът им спира по-рано.

При праскова

Например прасковеното дръвче реагира много силно, когато му липсва азот. Признаците се забелязват в по-слабо нарастване на летораслите, които остават много къси и образуват розетки, а плодните органи се формират на майски букетчета. Цялото дърво остава по-малко, като има несъответствие върху надземната и кореновата част. Дефицитът на азот води до по-слабо формиране на плодните пъпки, следствие на което има по-малко цветове, по-малко завръзи, по-малко плодове.

Ключов е за фотосинтезата

Когато азотното хранене е достатъчно, растежът на дърветата е оптимален. Благодарение на елемента листата са с по-добър размер, т. е. има по-голяма листна повърхност, което оказва влияние на по-добрата фоносинтеза.

По-голямата листна повърхност и по-високото хлорофилно съдържание в листата повишават фотосинтетичната продуктивност на дърветата и се отразяват и на прираста, и на плододаването. Усилва се растежът на летораслите и като цяло на короната.

Доброто азотно хранене стимулира образуването на плодни пъпки и потиска алтернативното плододаване при ябълката. Само когато овощното дръвче е нахранено добре с азот, то е способно да даде оптимално количество качествени плодове.

Костилковите са по-взискателни

Костилковите овощни видове са по-взискателни към азотното торене. Науката казва, че изискванията им са с около 50% по-големи, отколкото на семковите видове.

Така например от 1 декар насаждение прасковата извлича 8-15 кг азот, черешата – 9-12 кг, а сливата – до 16 кг.

При прасковата и черешата силата на растежа на летораслите през вегетацията определя броя на плодните пъпки, които ще се образуват. Ето защо количеството на плодовете при тях е силно зависимо от азотното хранене.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Сладковишна

Сладковишната расте умерено, встъпва в плододаване на 4-тата година след засаждането. Сортовете, които се срещат у нас зреят през първото десетдневие на юни

Няма снимка

Орехите са черни и червиви, нападнати са от неприятели

Когато плодовете на орехите са нападнати от неприятели като орехов семеяд и ябълков плодов червей, проявите на повредите от тях са именно почерняване и червясване на ядката

Няма снимка

Микроелементи за дръвчетата

Хранителното меню е много важно Съвременните добри практики за отглеждане на културните растения включват и балансирано хранене, чрез което им се подават не само важните макроелементи

Няма снимка

Макроелементи за дръвчетата

1. Фосфор Фосфорът е друг важен макроелемент, който трябва да присъства в хранителното меню на овощните видове. Елементът има важна роля във физиологията на растенията

Няма снимка

Важно за овощната градина през ноември!

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на почти всички овощни култури, с изключение на ореха

Няма снимка

Внимавайте за „нашественици“!

Често в стремежа си да имат нови и екзотични растения градинарите пренасят в двора си видове, които са доста опасни. Някои от тях са инвазивни, който застрашават както културните растения

Още от Фермер
Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9% Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари Спират пенсиите при злоупотреби  Съкращават с 1 г

Няма снимка

Как се прави ракия от картофи?

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв

Няма снимка

Късни сеитби в топлите райони

В студените месеци се правят т. нар. зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Те се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала

Няма снимка

Предстоят 3 онлайн семинара на службата за съвети в земеделието до края на седмицата

Още три безплатни семинара, организирани от Националната служба за съвети в земеделието съвместно лектори по отделните специалности от страната, предстоят да бъдат излъчени до края на седмицата: На

Няма снимка

Защо разбирането на ефективността на използването на азотни торове е ключово за земеделието?

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или