Николай Минев е "Агробизнесмен на България" за 2020 г. (Видео)

03 ноември 2020 Новини 0 13068
Няма снимка
Николай Минев е "Агробизнесмен на България" за 2020 г. СНИМКА: Велислав Николов
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Николай Минев, управител на „Агримарт“ и оперативен директор на „Агрион“ е носителят на голямата награда на конкурса "Агробизнесмен на България" за 2020 г. Той се организира от най-авторитетния агровестник в България "Български фермер".

Дружеството „Агримарт“, е дъщерно на лидера в поземлените отношения „Агрион“. Като оперативен директор на „Агрион“ Николай Минев, подпомага дейността на всички нива в компанията.

„Агримарт“ развива модерно земеделие върху 50 000 декара в района около Долна Митрополия, където има и голяма зърнобаза. Екипът на „Агримарт“ непрекъснато търси и използва иновациите в земеделието. Поетапно се увеличават поливните площи. В отглеждането на земеделските култури се използват най-модерните селскостопански машини и инвентар.

"За мен е изключителна чест да получа наградата. Приемам я като признание за амбицията, ентусиазма и упоритостта, с които аз и моят екип се борим за успеха, въпреки ежедневните предизвикателства, на които е подложено земеделието и бизнеса като цяло", каза Николай Минев при приемането на наградата.

Той я определи като оценка за усилията, които "направихме през годините, за да издигнем нашата компания до върха и да я задържим там".

"Смело мога да кажа, че "Агрион" днес е най-разпознаваемият земеделски бранд в страната. За мен успешната формула в земеделието е комбинацията от новите технологии с опита и добрия търговски нюх. Искам да завърша с благодарност към нашите акционери за доверието, което имат в нас като ръководство, с благодарност към всеки един служител от "Агрион" и "Агримарт" за подкрепата и всеотдайната работа през годините", добави Минев.

Наградата му бе връчена от зам.-министъра на земеделието Янко Иванов.

Николай Минев е представител на младото поколение в земеделието, тези, които поемат щафетата от по-възрастните арендатори и земеделци. По професия е финансист, а преди магистратурата „Финанси“ е защитил бакалавърска стапен по приложна математика.

Наградата за агроиноватор отиде при „Атлас Агро Сайънс“. Отличието за компанията получи Александра Велкова, мениджър маркетинг и продажби.

„Атлас Агро Сайънс“ е стартираща компания, целяща усвояването и преработката на отпадъчни утайки и превръщането им в многокомпонентен течен биостимулант.

„Получавали сме отличия навън, но да получиш и такова вкъщи, е много повече. Нашата мллада компания е с намерението и амбицията да трансформира земеделеито и да поведе към по-здравословна и по-устойчива продукция“, каза Велкова. Тя изрази надежда, че още повече български производители ще се превърнат в техни партньори.

„Спряхме се на тази компания, тъй като те правят нещо, за което тепърва ще се говори – да опазваме почвите чисти, да изпозлваме отпадни води за поливане в земеделието. Те вече са награждавани и по други пововди, но ние решихме да отбележим техния успех и сега“, каза Блага Букева, редакционен директор на в. "Български фермер".

Наградата „Биопроизводител“ получи Благовеста Василиева. Семейната биоферма на Благовеста и Николай Василиеви, известна като „Дивата ферма,” e в полите на Източните Родопи в началото на с. Горно поле, до гр. Маджарово. Стадото е от 1200 ценни месодайни породи говеда. Отглеждат се изцяло свободно пасищно. Цикълът на биофермата се затваря, когато Благовеста и Николай изграждат и биосертифицираната кланица – единствената в момента в България.

„През годините сме получавали много награди, но тази е най-важната. За тези 26 години, в които ние се трудим със съпруга ми Николай наистина почти денонощно, това да съм на тази сцена, означава много за нашия труд“, каза тя. И добави:

„Искам да перефразирам изречението, че „Зад всеки успял мъж стои една жена“. Благодарение на съпруга ми Николай и брат ми Стефан постигнахме това стадо, с което сме гордеем и сме първи в България. Нищо от това, което сме днес, нямаше да е на тази висота, ако не беше Програмта за развитие на земеделските райони и министерството, което да ни подкрепя“

За най-добър нов продукт бе отличен иновативният за българския пазар NP 18:38 + 5 S + 0,3 Zn е азотно-фосфорен тор на „Агрополихим“, създаден за подхранване на почви, които имат запас на калий. Той притежава високо съдържание на лесно усвоими по форма хранителни елементи, което го прави добро решение за всяко стопанство.

Отличието получи Георги Попчев, регионален агроном консултант за Южна България. Той благодари за наградата от името на цялото дружество и за организацията предвид трудните времена.

„Нашата компания се стреми да предостави на клиентите си продукти с най-високо качество, с фокус върху иновациите и за това сме изключително щастливи да приемем наградата. Вашето призвание и отзивите на нашите клиенти ни мотивират да правим всичко това“, заяви Попчев.

Победител в категорията за учен с принос за земеделието стана проф. Иван Киряков, ръководител секция „Зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институтът, Генерал Тошево и преподавател по растителна защита в катедра „Растениевъдство“ в Техническия университет, Варна.

От професионалния си опит и наблюденията върху родното производство проф. Киряков е сред радетелите на българската селекция.

Наградата бе приета от  проф. Венера Цолова от Селскостопанската академия, която благодари на „Български фермер“, че продължава да следи постиженията на българските учени и да ги оценява по достойнство.

Милен Влаев, ръководител на отдел „ Агробизнес“ в Банка ДСК връчи наградата „Млад агробизнесмен“ на Пламена Куртева мениджър на ферма в с. Златовръх

„Позволете ми от името на банка ДСК да връча наградата за млад агробизнесмен на България. Всеки в началото на своя път има нужда от подкрепа. Банка ДСК винаги подкрепя младите с желанието да промени бизнеса към по-добро. Пожелавам на Пламена все така да бъде устремена в професионалното си развитие и с лекота да преминава през препятствията в живота“, каза Влаев.

Пламена Куртева вече 7 години менажира семейната ферма в с. Златовръх, която в момента е в мащабна реконструкция, за да се нареди сред най-модерните в животновъдството ни. В стопанството се отглеждат 800 животни от породите черно-шарено и Монбелиард Бившата тенисистка завършва в САЩ “Агробизнес и фарм мениджмънт“ в университета в „Албърн“. Първата й професионална стъпка в говедовъдството е в много голямо унгарско стопанство, където придобива добри познания и опит.

„Благодаря за номинацията, за отличието. Това е изключително ценно за мен. Аз съм на 30 години, не съм си мислила, че вече ще държа такава сериозна награда“, каза Куртева.

Тя изрази надежда, че ще стимулира младите хора да се завърнат или да останат в България, като определи себе си като чуждестранен кадър, който се е върнал.

„Образованието ми помогна, но опитът в България е много специален. Аз обожавам работата си и съм от хората, които приемат с много емоция, когато млад човек дойде и потърси работа при нас. Винаги подавам ръка на младите, за да има приемственост и бъдеще в България за всички млади хора в нашия бранш“, добави Куртева.

Отличия по време на церемонията получиха и журналистите Таня Демирова и Евгения Владинова за 30-годишно активно участие и силно журналистическо присъствие в утвърждаването на в. „Български фермер“ като водещо издание за агробизнеса в България.

Блага Букева, редакционен директор на в.„Български фермер“ каза, че те са част от вестника от създаването му и, въпреки че двете не успяха да присъстват на церемонията, получиха аплодисментите на залата.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Тютюнопроизводителите ще получат 71,6 млн. лв.

"Тютюнопроизводителите ще получат 71,6 млн. лв. национална преходна помощ за кампания 2020 г. Средствата ще бъдат платени според индикативния график на фонд "Земеделие" - между 10 и 20 февруари"

Няма снимка

Държавен фонд "Земеделие" разпредели над 100 милиона лева по различни програми

Държавният фонд "Земеделие" е разпределил днес над 100 милиона лева по различни програми. Ресурс от 7,5 милиона лева отива за развъдните асоциации по схемата за държавна помощ за създаване и

Няма снимка

Отпускат се 30 млн. лв. за финансиране на ДДС по проекти на общини в земеделието и рибарството

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Държавен фонд „Земеделие" за 2021 г. в общ размер до 30 млн. лв. Средствата са необходими за финансиране на разходи за ДДС на общини по

Няма снимка

Наредба ще стимулира даряването на храни

Министерският съвет прие Постановление за приемане на Наредба за специфичните изисквания за извършване на хранително банкиране и контрола върху тази дейност

Няма снимка

Площите с биологичното земеделие в Нидерландия са се увеличили с 5,9%

Ива Тончева Площите с биологичното земеделие в Нидерландия са се увеличили с 5,9% през последната година. Броят на регистрираните земеделски стопанства е нараснал от 2076 на 2115

Няма снимка

Проект за 5 млн. лв. полага основи на модерната наука в услуга на сектора на храните у нас

Пловдив ще се превърне в център на научни изследвания в областта на хранителните технологии, селското стопанство, медицинската наука и биотехнологиите, вярва ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов

Още от Фермер
Няма снимка

Държавен фонд "Земеделие" одобри бюджета и ставките по de minimis за животновъди

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 22 262 000 лв. по помощта de minimis за земеделски стопани, отглеждащи крави и/или юници, и/или биволи, овце-майки и/или кози-майки

Няма снимка

ДФЗ разпределя 12 млн. лв. за одобрени инвестиционни проекти, нереализирани през 2019 и 2020 г.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” одобри финансов ресурс в размер на общо 12 200 000 лв. по инвестиционните схеми за държавни помощи за 2021 г., съобщават от там

Няма снимка

Производството на качествени семена се подкрепя с 1,2 млн. лева

Бюджет от 1,2 милиона лева утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ за финансиране на държавна помощ „Помощ за участие на земеделските стопани в Схема за качество за производство на семена и

Няма снимка

Развъдните асоциации ще получат 7,5 млн. лева през 2021 г.

Ресурс от 7 500 000 лв. утвърди управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” за развъдните асоциации по Схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне

Няма снимка

Фермери ще получат 2,3 млн. лв за борба с доматен молец и телен червей по картофите

2,3 млн. лв. ще получат оранжерийните производители и картофопроизводителите за борба с вредителите през 2021 г., реши на свое заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие”, съобщават от фонда

Няма снимка

Отпускат 100 хил. лв. на малки и средни стопанства за сертификат GLOBALG.A.P.

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие” разпредели 100 000 лева за 2021 г. по схемата „Помощ за сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P