Късно есенно засаждане на вкоренени лозички

07 ноември 2020 В лозята 0 31356
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Как трябва да ги подготвим, за да успеем

Вкоренените лози от професионално хранилище са най-сигурните за засаждане. Но една операция преди това е задължителна, за да имаме успех. Това е накисването им, което се прави, за да се освежат корените им.

Освен това хоби лозарите трябва още да имат предвид, че лозичките не бива да се засаждат в дни, в които има очаквания температурата на въздуха да е много ниска и в никакъв случай не бива да стига близо до 0 градуса. Това е, защото техните корени са силно чувствителни към ниските, да не говорим за отрицателните температури.

Пръчките се изваждат от мястото на съхранение, ако са съхранявани от нас, един-два дни преди засаждането им.

Накисват се в подходящи съдове с вода, което може да продължи едно-две денонощия. След това трябва да се направи внимателен преглед на всяка една лозичка. Тази, която ви се стори негодна, с изпочупени или с изгнили и повредени части, е по-добре да не се използва.

Всички останали трябва да бъдат подготвени за засаждането. Как става това и какво е редно да направим преди да ги боцнем в земята?

* Отстраняват се до здрава тъкан всички наранени и повредени корени.

* Запазват се всички корени, за които се вижда, че са добре развити и свежи и са разположени около и в основата на подложката. Те се подрязват на дължина от 6 до 8 сантиметра.

* Всички корени, които са се развили от по-горните възли, трябва да се премахнат до основата.

* Пръчката, която се е развила от калема, трябва да се отреже на 2 пъпки - т.е. на 2 очи.

* Ако са покарали повече пръчки, трябва да се избере тази от тях, която видимо е по-силна и има по-добро разположение. Тя се изрязва на 2 очи, а останалите се премахват до основата.

При есенното засаждане обаче пръчките на лозите е по-добре да не се подрязват.



2

Една стара рецепта

Едно време старите майстори и нашите дядовци непосредствено преди засаждането са потапяли корените на лозичките в специална каша, която е приготвена от пресен говежди тор и глина.

Това се е правило, защото смеската е служила като един вид лепило и е улеснявала прилепването на почвата към корените.

Когато се използват вкоренени лози, трябва да се внимава много да не засъхват корените им. Затова е добре да се заровят във влажна почва до самото им подрязване, а след него да се потапят в съд с вода до самото им засаждане.

Още няколко кратки полезни съвета:

* Не е за предпочитане да засаждате в масива или на двора неприсадени невкоренени резници

Все пак много лозари са го овладели и го правят успешно. Избраните от тях добре узрели пръчки от предварително маркирани главини се засаждат в по-студените райони през есента, а в останалите /където няма риск от измръзване/ - напролет.

* Подбраните пръчки се нарязват на резници с дължина до около 40 см - мери се от най-долната до най-горната пъпка. Резниците се режат отдолу на възел, а горе - на 2 см над последния възел.

* Преди да се засадят отрезът им се опреснява, като се реже на 2 мм под най-долната пъпка. Може да се засаждат като едната им пъпка в горния край се оставя над повърхността на почвата и се покрива с рохкава пръст.

Пак повтаряме, че тази практика е много рискова и с по-малък процент успех.

03-1-3

3

Когато купувате, гледайте...

Когато пазарувате вкоренени облагородени лозички, трябва добре да ги огледате, защото новите насаждения, които ще създадете с тях ще бъдат отглеждани десетилетия.

Пепиниерските стопанства произвеждат качествен посадъчен материал, но все пак винаги се случва да попаднат и негодни.

При покупката се следи за поредица от белези:

* Снопчетата трябва да имат етикети с означение на сорта и подложката и да са пломбирани. Това е гаранция, че се предлага действително исканият сорт и че лозите са проверени от органите на семеконтролната инспекция.

* Трябва да се продават само първокласни лозички, които да имат най-малко три стъпални коренчета, излизащи от три различни страни на петата и да са дълги поне 7 см.

* Срастването между присадника и подложката трябва да бъде много добро и гладко, без цепнатини.

* Спойката може да се изпита чрез леко извиване на лозичката в мястото на присаждането.

* Узрялата част на едногодишния леторъл трябва да бъде дълга най-малко 15 см, а когато летораслите са повече от един - поне по 12 см всеки.

* Гледа се и присадникът, и подложката да бъдат здрави.

Засаждането изисква точна последователност

* Ямката трябва да се изкопава на отбелязано с маркирна тел място с лопата на дълбочина 40 см и ширина 25-30 см.

* В основата ѝ е добре да се внесат 1-2 кг добре угнил оборски тор, предварително размесен с рохкава почва.

* Лозичката се поставя в ямката така, че корените да легнат върху предварително подготвеното дъно на дупката.

* До средата на ямката се засипва с почва, която се притъпква много добре, след което вътре се изливат 5-6 литра вода.

* След попиване на водата се дозасипва с почва до горния край на ямката и отново се притъпква добре.

* До самата лоза се забива маркир, който да показва къде се намира чепът на засадената лоза.

* Важно е при поставяне на лозата в ямката мястото на спойката да се намира на нивото на почвената повърхност.

* Над засадената лоза се прави купчина от рохкава почва, която при пролетното засаждане покрива чепчето с почвен слой от 5-6 см, а при есенното засаждане - от 25-30 см.



Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Резници - след листопада

Къде и как да ги съхраните у дома Читателката Евелина Георгиева от Бургас ни писа, че иска сама да опита да размножи лозички в двора си чрез директно засаждане на пръчки

Няма снимка

Подготовката за засаждане

Опреснете лозичките преди да легнат в почвата. 1-2 дни преди засаждането ги накиснете във вода, за да се освежат. Негодните се премахват, а останалите се подготвят

Няма снимка

Кои части на лозата кога измръзват, а сортовете?

Под влияние на ниските температури по време на зимния покой в различна степен измръзват отделни органи и части на лозата. В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата

Няма снимка

От архивите на старите лозари

Един съвет от времето на нашите дядовци, запазен и споделен от Златка Баръмова от Нова Загора: След листопада, през ноември или декември лозите може да се напръскат с гладка и фина смес на варно

Няма снимка

Време е да закалите лозите

Заемете се сега, за да ограничите щетите от слани и измръзване Въпрос: Уважаема редакция, много пъти съм се възползвал от съветите ви по овощарство и лозарство и сега отново искам да ми помогнете

Няма снимка

Как да опазим виното здраво

Какви грижи да се полагат в късната есен, съветва д-р инж.техн. Николай Бакалов Ако искаме да имаме тази зима хубаво домашно вино трябва да се грижим правилно за него веднага след като сме го

Още от Фермер
Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9% Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари Спират пенсиите при злоупотреби  Съкращават с 1 г

Няма снимка

Как се прави ракия от картофи?

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв

Няма снимка

Късни сеитби в топлите райони

В студените месеци се правят т. нар. зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Те се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала

Няма снимка

Предстоят 3 онлайн семинара на службата за съвети в земеделието до края на седмицата

Още три безплатни семинара, организирани от Националната служба за съвети в земеделието съвместно лектори по отделните специалности от страната, предстоят да бъдат излъчени до края на седмицата: На

Няма снимка

Защо разбирането на ефективността на използването на азотни торове е ключово за земеделието?

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или