Ако виното леко киселее, на какво може да се дължи това

15 ноември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 18144
Няма снимка
Дегустирайте виното за наличие на киселинна жилка
1 2 3 4
 

Някои от нашите читатели се притесняват за състоянието на домашното си вино и ни питат има ли предпоставки за развитие на оцетно-кисели бактерии.

Трябва да се знае, че в години, в които гроздоберната кампания е протекла при извънредни условия, тогава стават повече и предпоставките за нарушения в качеството на виното.
Ако по време на отминалата кампания е имало високи температури, както и по време на ферментацията, тогава тя протича бурно и температурата в съдовете силно се повишава до 37-38 градуса.

При такива условия се появяват предпоставки за развитие на оцетно кисели бактерии, които от своя страна са в състояние да инфектират виното.

Когато след такава топлина изведнъж стане хладно и студено в нощните часове, този контраст е в състояние също да затормози ферментацията и тя да не протича нормално.

Не може да се каже обаче, че тази година е имало подобни резки аномалии в температурата. По изключение това може да се е случило в някои райони. Както и някои стопани може без да искат да са създали пдобни условия и сами да са попречили на нормалния ферментационен процес.

Това означава, че е възможно да са допуснали и някои грешки. Ще обясним как сами можете да си направите ревизия и съответно да проверите.

Как да проверите дали има предпоставки за пресичане?

Пресичането на виното, което специалистите наричат оксидазно пресичане, също има своите причинители. То се дължи на ензима оксидаза - благодарение на него се получава окисляване на багрилните вещества във вината.

В резултат на това се получават няколко неприятни дефекта - виното се размътва, става кафеникаво и придобива неприятен вкус. Всъщност, по-точно казано, вкусът му става блудкав, и има привкус на сварено.
Всички видове вина са предразположени към този дефект, когато не е използван серен двуокис.

Какъв е тестът за проверка

Налива се вино в чаша, оставя се в топло помещение за 48 часа и се проследява реакцията. Ако се размъти и придобие кафяво оцветяване, това значи, че виното е предразположено на оксидазно или кафяво пресичане.

На какво може да се дължи този дефект? Отговорът е, че той най-често се получава след първото претакане, когато виното е било в дълъг и широк контакт с въздуха.

А има ли начин да се предотврати? Това става чрез предварително внасяне на 8-10 г серен двуокис в 100 литра вино. Посоченото количество серен двуокис се съдържа в 150-200 мл серниста киселина и в 16-20 г калиев метабисулфит.

Спасява ли се напитката от цветясванe

Цветясването също се получава от аеробни бактерии, които обикновено нападат по-нискоалкохолните вина. В домашни условия основната причина за това са непълните съдове.

За да предпазим виното от неприятната болест, трябва да запълним празното пространство над виното със серен двуокис. Това става чрез познатото и стандартно напушване със серни ленти.

Може да се използва и методът на смесване на една част лимонтозу - лимонена киселина, с две части ситно счукан калиев метабисулфит. Сместта се връзва в торбичка с конец и през враната на бъчвата се пуска да потъне във виното. След минута се изважда и се оставя да виси в празното пространство. Така се получава серен двуокис, който го изпълва и изолира течността от пряк контакт с въздуха.

За какво сега да внимават винарите

Когато всеки ден се точи от виното, естествено е, че празното пространство непрекъснато ще се увеличава – това налага често, но наложително напушване.
Съвет: проверявайте дали торбичката, която сте пуснали, винаги е пълна.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

За качествено малко лозе

Искам да създам хубаво лозе и пак с вашите съвети, ни е написала Донка Георгиева от село Рупци, Видинско. Тя казва, че както преди години сме й помогнали да създаде овощна градина

Няма снимка

5 неща, за които да следите при покупката на лозички

Как изглежда качествената вкоренена лозичка? И защо поне 5 неща трябва да потърсите и одобрите по растението, което пазарувате? Те са: * Да има добра спойка между подложката и калема - добре

Няма снимка

Много е важен изборът на място за лозето

Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място. Това е първото и много важно действие, с което най-успешно ще се справи специалист, познаващ добре изискванията на лозата към

Няма снимка

Оригинален ябълков оцет

Ябълковият оцет стана много актуален, особено след твърденията, че е много полезен срещу корона вируса. Получава се от ябълково вино А то се приготвя по следната рецепта:­ Използват се ябълки

Няма снимка

Облагородяване и оцветяване на ракията

Какви са начините и средствата за това, споделят опита си експерти Често лозарите, които си произвеждат домашна ракия, се питат един друг как и с какво да стане облагородяването и оцветяването й

Няма снимка

Съберете резници

Подхранете лозите навреме с минерални и органични торове – прави се късно през есента Дойде ноември и е вече крайно време лозарите да свършат още едно-две неща и после да си почиват

Още от Фермер
Няма снимка

Тайландските протестиращи се предпазват от полицията с гумени патета

Един ден от живота на жителите на Тайланд: протестиращите използват надуваеми патета, за да се предпазят от водни оръдия. Огромни гумени патици се превърнаха в символ на протест в Банкок

Няма снимка

По-добра проследяемост и контрол на безстопанствените кучета цели да въведе нова наредба

Пълна публичност и отчетност на дейностите по преброяване, кастрация и ваксинация на безстопанствените кучета ще бъдат въведени в "Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените

Няма снимка

EIMA проведе първото си виртуално издание

В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари Темата за иновациите беше в центъра на EIMA

Няма снимка

Перуанци "ловят" вода от мъгла и поливат градинки

"Те не успяваха да видят водата, която е точно пред тях", казва Абел Круз за BBC, намерил решение за тези, които страдат от недостиг на вода и променил живота на 250 домакинства

Няма снимка

Учени създадоха глобална карта на пчелите

В света има около 20 000 пчели, обитаващи различни региони на различни континенти. Същевременно броят им спада заради болести, пестициди и намаляване на естествените им местообитания, пише сп

Няма снимка

Защо загиват пчелите-майки през зимата?

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат