Оригинален ябълков оцет

15 ноември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 22572
Няма снимка
1 2
 

Ябълковият оцет стана много актуален, особено след твърденията, че е много полезен срещу корона вируса. Получава се от ябълково вино

А то се приготвя по следната рецепта:­

Използват се ябълки, които не стават за ядене. Нарязват се на дребно, смачкват се и се пресоват. За да се получи вино с алкохолно съдържание 8-9 об%, подходящо за оцет, захарността на сока трябва да бъде 15-16%. Следователно е необходимо подзахаряване чрез разтваряне на 9 кг захар в 100 л ябълков сок.

Съдът за ферментация да се държи в помещение с температура около 20 градуса С. За ферментацията се ползва хлебна мая - 80-100 г за 100 л сок. Тя се размива в 0,5-1 л хладка вода - около 35 градуса. Внася се в кофа със сок, разбърква се и се връща в съда за ферментация. По време на ферментацията съдът се покрива с капак или найлоново платно, за да не се появят виненки. За производство на оцет се използва бистро вино - ето защо след отделянето му от грубата утайка то се оставя за 1 седмица на студено за ускоряване на избистрянето.

Рецептата за оцет

Той може да се приготви в по-голям емайлиран съд, пластмасов бидон, годен за храни или в дървено буре. Освен враната, на бурето се пробиват 2 отвора - по един на предното и задното дъно. На предното отворът е в средата, а на задното - в горния край близо до вътора. Отворите се покриват с тензух, който се залепва отвън на дъната. На предното дъно има и канела за източване на оцета.

В съда се наливат 2-3 бутилки винен или ябълков оцет, загрят до 30 градуса. Оцетът да е получен чрез ферментация, а не чрез разреждане на ледена оцетна киселина, защото няма да има бактерии, а те се използват за мая. После в оцета се наливат 3-4 л ябълково вино, загрято до 30 градуса. Съдът се покрива плътно с тензух и се държи в помещение с постоянна температура 30 градуса.

След 5-6 дни се внася втора порция вино, също загрято до 30 градуса. Това се повтаря до напълване на съда, като в следващите порции, виното може да се увеличи до 5-6 литра. Тензухът се отстранява само при внасяне на виното, внимава се да не се намокри. Една седмица след внасяне на последната порция вино, оцетът е готов и може да се налее в бутилки.

Внимание!

За да се предотврати образуване на по-голям обем пихтиеста маса от бактерии, се препоръчва преди да се налее в бутилки в оцета да се внесе 1,5-2 г серен двуокис на 10 л оцет. Това количество се съдържа в 25-30 мл серниста киселина или 3-4 г калиев метабисулфит. Бутилките да се пълнят без въздушна камера и да се затапват плътно. Да се съхраняват в по-хладно помещение.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

За качествено малко лозе

Искам да създам хубаво лозе и пак с вашите съвети, ни е написала Донка Георгиева от село Рупци, Видинско. Тя казва, че както преди години сме й помогнали да създаде овощна градина

Няма снимка

5 неща, за които да следите при покупката на лозички

Как изглежда качествената вкоренена лозичка? И защо поне 5 неща трябва да потърсите и одобрите по растението, което пазарувате? Те са: * Да има добра спойка между подложката и калема - добре

Няма снимка

Много е важен изборът на място за лозето

Създаването на ново лозово насаждение започва с избора на място. Това е първото и много важно действие, с което най-успешно ще се справи специалист, познаващ добре изискванията на лозата към

Няма снимка

Ако виното леко киселее, на какво може да се дължи това

Някои от нашите читатели се притесняват за състоянието на домашното си вино и ни питат има ли предпоставки за развитие на оцетно-кисели бактерии. Трябва да се знае, че в години

Няма снимка

Облагородяване и оцветяване на ракията

Какви са начините и средствата за това, споделят опита си експерти Често лозарите, които си произвеждат домашна ракия, се питат един друг как и с какво да стане облагородяването и оцветяването й

Няма снимка

Съберете резници

Подхранете лозите навреме с минерални и органични торове – прави се късно през есента Дойде ноември и е вече крайно време лозарите да свършат още едно-две неща и после да си почиват

Още от Фермер
Няма снимка

Тайландските протестиращи се предпазват от полицията с гумени патета

Един ден от живота на жителите на Тайланд: протестиращите използват надуваеми патета, за да се предпазят от водни оръдия. Огромни гумени патици се превърнаха в символ на протест в Банкок

Няма снимка

По-добра проследяемост и контрол на безстопанствените кучета цели да въведе нова наредба

Пълна публичност и отчетност на дейностите по преброяване, кастрация и ваксинация на безстопанствените кучета ще бъдат въведени в "Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените

Няма снимка

EIMA проведе първото си виртуално издание

В края на петте дни броят на трафика на платформата показва общо над 59 хиляди достъпа, около 10 хиляди потребители са се свързали за събития и семинари Темата за иновациите беше в центъра на EIMA

Няма снимка

Перуанци "ловят" вода от мъгла и поливат градинки

"Те не успяваха да видят водата, която е точно пред тях", казва Абел Круз за BBC, намерил решение за тези, които страдат от недостиг на вода и променил живота на 250 домакинства

Няма снимка

Учени създадоха глобална карта на пчелите

В света има около 20 000 пчели, обитаващи различни региони на различни континенти. Същевременно броят им спада заради болести, пестициди и намаляване на естествените им местообитания, пише сп

Няма снимка

Защо загиват пчелите-майки през зимата?

Зимното пчелно семейство се състои от хиляди пчели и една-единствена майка. Есенното семейство може да е добре обезпечено с храна - мед, прашец, да има добър микроклимат