Кои са вариантите за намаляване на емисиите чрез фураж?

19 ноември 2020 Животновъдство 0 4311
Няма снимка
Производството на фуражи, изискващо използването на торове, е друга позиция в списъка на емисиите на въглероден двуокис (CO2). ФАО изчислява, че свързаните емисии на въглероден двуокис са от порядъка на 40 млн. т (производството на торове е изключително енергоемък процес).
1 2 3
 

Проблемите с азота, амоняка, метана и фосфатите са решими, твърди Ян Дейкстра, експерт по фуражите за животни от Университета за научни изследвания Вагенинген, Холандия

Говедовъдите и консултантите им „са предпазливи”, когато се дискутира изхранването на стадото с фуражни концентрати, е преценката на Ян Дейкстра, експерт по фуражите за животни от Университета за научните изследвания Вагенинген, Холандия.

Защото, според него, те се страхуват от намалено производство на мляко и затова поддържат прекалено висока доза на концентрираните фуражи. Много от тях обаче неглижират факта, че този излишък попада в урината на животното под формата на азот и се разсейва като амоняк. „Средно фермерите изхранват 16,5% суров протеин в дажбата. Това може да бъде намалено до 15,5% без загуба на производство на мляко, което води до намаляване на емисиите на амоняк с близо 10%

А това е огромно количество!", обяснява експертът. Той взема за пример ирландския подход. Законът в Ирландия „повелява”, че през 2021 г. участниците в дерогацията могат да използват само фуражни концентрати с по-малко от 15% сурови протеини. Според Дейкстра това за Холандия не е възможно, защото, за съжаление, нямат държавна агенция като ирландската.

Каква роля може да играе съставната индустрия?

Винаги има възможности за фуражни концентрати. Ниско протеинов фуражен концентрат е опция, но винаги фермерите трябва да го разглеждат във връзка с протеините от трева (силаж), обяснява експертът от Вагенинген. Качеството на фуражните концентрати ще стане фокусна точка, особено качеството на протеините. Защото така се отчита трайността и бързо или бавно разградимите влакна. В бъдеще използването на специфични аминокиселини в протеина ще играят важна раля, е оценката на специалиста.

Фермерите веднага биха задали въпоса могат ли проблемите с азот / амоняк, фосфат и метан да бъдат решени чрез „идеален” избор на фураж? Това би било фантастично, но просто ще доведе до противопоставяне и конфликти на различни групи специалисти, смята холандският експерт. И дава пример с мярка, която вече действа в това направление - дажба от царевичен силаж. Според Дейкстра тя е с ниско съдържание на протеин, има по-добра азотна ефективност, с по-малко емисии на азот и амоняк и по-малко фосфати. Освен това има по-ниски емисии на метан от тревата.

Експертът по фуражите за животни от Вагенинген казва, че средно животновъдите изхранват твърде много протеини. Фирмите за фуражи трябва да поемат ролята на фуражен експерт и консултант и да се фокусират по-малко върху продажбата на колкото се може повече тонове продукт. Трябва да предлагат високо съдържание на протеини само когато това е необходимо!

Дажбата на царевица за силаж е благоприятна, но дерогацията всъщност ограничава отглеждането й чрез увеличаване на нормата за обработка на пасища от 70 на 80%.

Според холандския специалист това е жалко, но дерогацията съществува поради количеството нитрати в подпочвените води. Концентрацията на нитрати под „царевична земя” върху песъчлива почва е два пъти по-висока от тази на тревните площи. Затова трябва да се помисли за най-добрия вариант. Ефективността на азота се е влошила през последните четири години поради намаляване на отглеждането на царевица поради дерогация и суша. Увеличението до 80% трябва да се обърне или да стане дори по-ниско от 70%. Комбинацията от протеини от трева и нишесте от царевица дава по-висока ефективност на азота и е по-добра за околната среда. Според Ян Дейкстра, когато фермерът обработва почвата правилно и отглежда добра реколта, може да постигне много със съвременното отглеждане на силажна царевица.
А сега за другия проблем – метана: 1% допълнителна мазнина във фуража води до 5% по-малко метан

Специалистът препоръчва ранно косене на тревата с добив на сухо вещество между 2000 и 2500 кг/хектар. Това решава два проблема: оптимално захранване и по-малко метан. Ето и обяснението: Младата трева върви ръка за ръка с нискобелтъчни фуражи. Протеинът от млада трева е най-евтиният и неговото качество се доближава до качеството на протеините на фуражните концентрати. Косенето и храненето всеки ден е идеално, като по желание се добавя силажна царевица. Тревата не трябва да нараства над 15 сантиметра за пасище. Препоръката е фермерите да следят за нивото на тревата в полето няколко пъти седмично. По този начин може да се постигне намаляване на емисиите на метан с 30% което е голяма стъпка за опазване на околната среда. Съветът към фермерите е: Не оставяйте тревата да расте твърде дълго, защото това води до намаляване на качеството на фуражите. А качеството на грубите фуражи е основата за доброто хранене!

Не трябва ли правителството да възнагради такова рязко намаляване на метана, биха попитали животновъдите. Това ще се случи някой ден, убеден е експертът. Но намаляването на азота е първата точка от дневния ред на холандското правителство. А нещата може да станат чрез комбиниран фураж или груб фураж (или и двете), за да се получи дажба, която е с по-ниско съдържание на протеин.

Правилото тук е: това, което не влиза, не излиза!

Според експерта може да бъде доста трудно за фермерите да се управлява такава промяна. Защото средно животновъдите хранят твърде много протеини. Когато производството на мляко не протича гладко, консултантите за фуражи често предлагат да се добави повече протеин в дажбата, защото това увеличава добива на мляко. Работи се по старото правило - когато е неясна основната причина, просто се използват повече протеини. Така и търсеният резултат е налице - производството се увеличава, а клиентът е доволен!

И така се влошава проблемът с азота и метана

Затова целият животновъден сектор трябва да бъде убеден, че трябва да работи в правилната посока.И ако самият сектор не започне да действа в правилната посока, правителството ще се намеси с въвеждането на изисквания и…глоби.

А фуражните компании трябва да поемат ролята на фуражен експерт и консултант и трябва да се фокусират по-малко върху продажбата на колкото се може повече тонове продукт. Те трябва да предлагат високо съдържание на протеини само тогава, когато е необходимо. Нека препоръчват възможно най-доброто, съобразявайки се с нуждите на животновъда за оптимален оперативен резултат, но също така да отговарят на нуждите на обществото от екологично чиста околната среда. Добре е всички по веригата от полето до вилицата да си припомнят значението на сектора в рамките на социално възприетия имидж: без „лиценз за производство“ статутът на животновъдството се влошава, напомня холандският експерт.
В научния институт DSM се разработва фуражна добавка, която блокира метана.

Добавянето на този метан-блокер води до 20% по-малко емисии

Какъв е статутът на този „агент”-чудо? Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) трябва да вземе решение за приемането му.Това трябва да се случи някъде в края на 2020 г., но изследванията на корона вируса могат да доведат до закъснения.

Какво се случва с фосфата?

В Холандия отделянето на фосфати вече е намаляло значително. Може да намалее още повече, с милиони килограми. Всеки килограм холандско мляко съдържа средно 1,010 милиграма фосфор. Цифрите показват, че това може да намалее с поне 3 кг на лактация. Страхът от недостиг на фосфор е почти винаги ненужен. Предизвикателството за производството на комбинирани фуражи се крие в ниско фосфорните фуражи. Последните изследвания показват, че ниският фосфор по време на сухостойния период може да помогне за предотвратяване на ниски нива на калций в кръвта през първия ден / дни след отелването. Почти по същия начин помага за предотвратяване на кетоза. "

А амонякът?

Азотът в урината генерира емисии на амоняк – този проблем до голяма степен е избегнат в холандските ферми. Препоръката е фермерът да осигури правилен баланс между разграждащия се протеин и разградимите въглехидрати (за енергия). Това води до по-малко азот в урината на кравите. В бъдеще ще стане още по-важно да се предотврати дисбалансът между абсорбираната от стомашно-чревния тракт енергия и абсорбираните аминокиселини, което също води до по-малко азот в урината. Фермерите могат да управляват това, като използват комбинирани фуражи и като наблюдават трайността на хранителните вещества в зависимост от фуражната система.
Разбира се, има възможности и за суровините с ниско съдържание на протеини

Но те почти винаги са с ниско съдържание и на фосфор. Има много вариации между тези суровини. Например соевото брашно има по-добър баланс между протеини и фосфор, отколкото брашното от рапица. Съществуват възможности за скорбялни странични продукти като картофи. Зърната също работят много добре, като натрошено жито, което се използва за „отключване” на пшеницата със сода каустик. Може също така да се обработват различни източници на протеини, като полски боб, водорасли, но също така и протеини от насекоми (което все още не е официално признато). Според Ян Дейкстра трябва да се затвори минералният цикъл на местно или регионално ниво, например като се използват „потоци от отпадъци”. Също така трябва да продължи натрупването на знания, за да се използват азотът и фосфорът възможно най-рядко.

Съветът на холандския експерт е фермерите да не забравят мъдрото правило: евтиното днес може да означава скъпо в дългосрочен план

Това означава да се има предвид евентуалната стойност на млякото и месото не само днес и утре, но и другия месец. Точното, правилно хранене е необходимо, независимо от всичко, а то определя разходите и печалбите. Как става това? Това е предизвикателство и изисква много персонализиране, особено ако се хранят животните поотделно, според нуждите им. В бъдеще ще бъде възможно с използването на различни видове сензори, но засега се ползват само няколко. И всичко все още зависи от преценката на фермера.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

В Германия - нова фаза в битката с АЧС, у нас отчитат двоен спад на интензитета

В нова фаза навлиза битката срещу африканската чума по свинете в Германия. Районите със заболяването там са от областите Одер-Шпрее и Шпрее-Нейс. Така нареченият коридор на бяла зона е оборудван с

Няма снимка

74% от млекопроизводителите съхраняват лекарства с изтекъл срок на годност!

Има дори фермер, използващ медикаменти на 16 години, алармира ветеринарен лекар от Университета в Бристол Ветеринарният лекар от Университета в Бристол д-р Гуен Рийс прави проучване в млечните ферми

Няма снимка

Отпадъците се превръщат в доход - от стари гуми правят матраци за крави

Много пъти сме писали за говедовъдството на Беларус и изключителните постижения през последните години. Сега беларусите ни изненадват с нови матраци, на които да лежат кравите

Няма снимка

Ще се колят ли скоро говеда във фермата?

От няколко години въпросът с клането във фермата се обсъжда в ЕС. По същия начин стои и въпросът с мобилните кланици. Говедовъд.ею е публикувал няколко статии в тази връзка

Няма снимка

С над 1/3 е намаляла употребата на антимикробни средства

Това сочат данните за животновъдството в Европа за периода 2011-2018 г. Проектът Европейско наблюдение на ветеринарното антимикробно потребление (ESVAC) събира информация за това как се използват

Няма снимка

Господства ли Китай в световната търговия с месо?

И ще задържи ли позицията си на най-голям играч на пазара с животински протеини. Какви са последиците за ЕС и САЩ – другите големи в бранша, коментира анализатор на Rabobank Жени Владинова „Делът на

Още от Фермер
Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9% Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари Спират пенсиите при злоупотреби  Съкращават с 1 г

Няма снимка

Как се прави ракия от картофи?

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв

Няма снимка

Късни сеитби в топлите райони

В студените месеци се правят т. нар. зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Те се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала

Няма снимка

Предстоят 3 онлайн семинара на службата за съвети в земеделието до края на седмицата

Още три безплатни семинара, организирани от Националната служба за съвети в земеделието съвместно лектори по отделните специалности от страната, предстоят да бъдат излъчени до края на седмицата: На

Няма снимка

Защо разбирането на ефективността на използването на азотни торове е ключово за земеделието?

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или