Кекс с мандарини

17 ноември 2020 Кулинария 0 7110
Няма снимка
 

Продукти: 125 г брашно, 125 г захар, 150 г масло, 150 г микс от ядки, 3 яйца, 4 мандарини, 1 ч. лъж. Бакпулвер, шоколад (на вкус, по желание).

Приготвяне: Подготвяме продуктите за кекса - масло, захар, сол, микс от ядки, мандарини, яйце и брашно. Парченцата мандарини се поставят в тиган и се поръсват с 3 супени лъжици захар. Карамелизирайте ги така, че сокът да се отдели. Ако захарта започне да загаря, добавете малко вода

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта до побеляване. Отделно пресейте брашното. Смесете яйчената смес с маслото и разбъркайте. Сместа се загрява на водна баня, докато маслото се разтопи. Добавете към сместа и брашното. Прибавете карамелизираните мандарини и микса от ядки.

Вземете кексова форма и внимателно намажете страните и дъното с масло. Леко поръсете с брашно, за да не залепва. Изсипете тестото и заравнете. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30-40 минути. Проверявайте готовността на кекса с дървено шишче или клечка за зъби.

Когато кексът е готов, можете да го залеете отгоре с шоколад и да го украсите с парчета мандарини. Загрейте блокчето шоколад на водна баня, докато се разтопи и полейте сладкиша.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Популярни ястия, измислени от пастири

Много от най-популярните ястия са обикновени и много засищащи храни, които са измислени в „дълбоката провинция“. В миналото пастирите са изкарвали много време на открито, далеч от дома

Няма снимка

Кифлички с мак и бутер тесто

Продукти: 500 г бутер тесто, 1 ч. ч. маково семе, 1 ч. чаша гореща вода, 1 белтък (+ 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване), 0,5 ч. чаша захар, 100-150 г стафиди

Няма снимка

Козуначено руло с мармалад и орехи

Продукти: 300 г брашно, 3 яйца, 100 г захар, 20 г мая, половин чаена чаша прясно мляко или вода, половин чаена чаша разтопено масло, щипка сол, чаена чаша гъст мармалад

Няма снимка

Реване с грис и прясно мляко

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер. За сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч

Няма снимка

Кекс “Зебра” със сметана

Този шарен, ивичест сладкиш може да бъде приготвен както за следобедното кафе с приятелки, така и като десерт за семейно празненство. Много лесен е и е приятна изненада за гостите и семейството

Няма снимка

С какво да заменим месото

Всеки има свои причини да не яде месо. Някои се страхуват от развитие на рак и сърдечни заболявания, други са решили да спестят от бюджета или просто да отслабнат

Още от Фермер
Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9% Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари Спират пенсиите при злоупотреби  Съкращават с 1 г

Няма снимка

Как се прави ракия от картофи?

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв

Няма снимка

Късни сеитби в топлите райони

В студените месеци се правят т. нар. зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Те се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала

Няма снимка

Предстоят 3 онлайн семинара на службата за съвети в земеделието до края на седмицата

Още три безплатни семинара, организирани от Националната служба за съвети в земеделието съвместно лектори по отделните специалности от страната, предстоят да бъдат излъчени до края на седмицата: На

Няма снимка

Защо разбирането на ефективността на използването на азотни торове е ключово за земеделието?

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или