При коронавирус наблягайте на месо и зеленчуци

17 ноември 2020 Домашен лекaр 0 23400
Няма снимка
 

Какви продукти трябва да се консумират по време на пандемия?

Специалистите обясниха, че диетата задължително трябва да съдържа продукт, богат на здравословни мазнини. Например зехтин. Може да се използва като дресинг за леки зеленчукови салати.

Можете да ядете и животински мазнини - масло. Диетолозите подчертават, че мазнините трябва да съставляват поне 35% от приема на калории. Освен това се препоръчва да не се изключват протеините от диетата. Дори ако по време на болестта изобщо не искате да ядете месо или риба. Най-добрият вариант би бил да направите лека супа от пуйка и зеленчуци.

Смутитата ще помогнат за попълване на необходимите витамини. Добро решение би било да го приготвите от зеленчуци и билки. Можете да използвате краставици, целина, ленени семена и други продукти. Лимонов сок или ябълка ще добавят пикантност. Това ще стане не само здравословна, но и вкусна напитка.

Но най-познатите деликатеси са в състояние да навредят: шоколад, кифлички, бисквитки. Сладките изобщо не са благоприятни за възстановяване и трябва да се избягват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашен лекaр
Няма снимка

Елдата и оризът пречат на отслабването през зимата

Диетолозитеобясняват защо елдата и оризът пречат на отслабването през зимата, а също така дават препоръки за избора на закуска. По време на Covid пандемията хората започнаха да се движат много

Няма снимка

Натуралните съставки в козметиката - кои наистина помагат?

Всеки приема с голямо доверие козметичните продукти, съдържащи натурални съставки, мислейки си, че те не могат да навредят. За съжаление, съществуват и неподходящи естествени компоненти

Няма снимка

Бананите укрепват нервната система

Според диетолозите редовната консумация на банани има благоприятен ефект върху работата на сърцето и помага за укрепване на нервната система. Някои от най-полезните съставки в банана са калий

Няма снимка

Горчивият шоколад пази от хипертония

Горчивият шоколад помага при профилактиката на хипертония, твърдят учени, които открили как този десерт предпазва от развитие на болестта. Според последните изследвания

Няма снимка

Опасно ли е ниското кръвно

Ниското кръвно налягане може да изглежда безобидно, но за много хора необичайно ниското кръвно налягане (хипотония) може да причини замаяност и припадък

Няма снимка

Тиквата - хитът на сезона

В аюрведичните книги тиквата е описана като лечебно растение, което е полезно за оздравяването на всички системи на човешкото тяло. Съдържащите се в пулпата активни вещества и микроелементи дават

Още от Фермер
Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари (Обновена)

Сачева: Пенсията от НОИ ще намалява с 9% Таванът става 1440 лв. от следващата година, така още над 25 хил. ще взимат реалните си пари Спират пенсиите при злоупотреби  Съкращават с 1 г

Няма снимка

Как се прави ракия от картофи?

При наличие на суровина, която тази година е в изобилие, може да се направи ракия от картофи! Рецептата е изпитана в райони, където стопаните имат много картофи в късна есен и зима

Няма снимка

Окончателно! 300 лв. минимална пенсия от 1 януари

От 1 януари минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. Така всеки втори пенсионер ще взема минималната пенсия от догодина. С 20% се вдига и таванът, като става 1440 лв

Няма снимка

Късни сеитби в топлите райони

В студените месеци се правят т. нар. зимни сеитби, които осигуряват по-ранна продукция. Те се препоръчват предимно за по-топлите райони на страната, където почвата не е замръзнала

Няма снимка

Предстоят 3 онлайн семинара на службата за съвети в земеделието до края на седмицата

Още три безплатни семинара, организирани от Националната служба за съвети в земеделието съвместно лектори по отделните специалности от страната, предстоят да бъдат излъчени до края на седмицата: На

Няма снимка

Защо разбирането на ефективността на използването на азотни торове е ключово за земеделието?

Стратегията за чист въздух от 2019 г. фокусира вниманието на хората върху ефективността на използването на азотни торове (N f UE). В нея се предлага преминаване от урея към амониев нитрат (AN) или