Декор със сукуленти

24 ноември 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 10575
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Грижите за тези растения са по-лесни

Напоследък отглеждането на сукуленти и създаването на най-необичайни композиции от тях стана популярно. Това вълнуващо хоби има свои собствени характеристики и принципи на оформление, а има и специални видове композиции.

Уникалната способност на тези растения за задържане на влага дълго време прави грижите за растенията много по-лесни. Те се използват от хора, които поради различни причини не могат редовно да се грижат за растенията, например чести командировки.

Сукулентите са толкова удобни, че можете спокойно да заминете на почивка и след завръщането си да намерите живи и здрави. И ако се е случило така, че растенията дълго време не са получавали вода, друга особеност също ги спасява: горната част може да умре, но при поливане отново ще поникнат нови стъбла.

Когато декорирате жилището или градината с тези растения, трябва да имате предвид, че сокът на много от тях е отровен, а повърхността на някои видове е покрита с тръни.

Ето защо, когато работите с тях, трябва да действате внимателно и е по-добре да защитите ръцете си с ръкавици.

Отдавна отминаха дните, когато кактусът събираше тъжно прах в саксия и не представляваше нищо привлекателно. Сега дизайнерите на цветя и любителите на тези видове са се научили да създават истински чудеса и да аранжират мини-градини у дома, използвайки растения и различни декоративни елементи.

Фито картини 

За да създадете жива картина, имате нужда от рамка, която трябва да е по-дълбока от тази за обикновените. Всеки избира рамка, според вкуса си. Можете да използвате плоска кутия, дъното на която е от шперплат.

Полагате субстрата, в който ще растат цветя, а отгоре поставяте метална решетка. Така всяко растение ще има своя собствена клетка. Като се има предвид, че сукулентите имат голямо разнообразие от цветове, можете да създадете много красива картина и да се почувствате като художник, рисуващ с истински цветя.

Когато всички клетки се запълнят, е необходимо картината да се "утаи" в хоризонтално положение за 2 седмици. След като растенията пуснат корени, можете да поставите своя ръчно изработен шедьовър на стената. От време на време картината може да се пръска или да я поливате всеки месец, след като я свалите от стената.

След като я полеете, по-добре я оставете в хоризонтално положение за няколко часа и след това да я върнете на стената.

Пано 

Паното от живи растения се прави по същия начин като картината. Можете да добавите декоративни елементи по желание, а също и да изберете различна форма. Например - много тясна хоризонтална или вертикална структура, кръгла или овална.

Ако някой има желание да направи пано от изсушени растения, тогава те просто се прикрепят към основата с лепило или лак и могат да бъдат и лакирани отгоре. Такива пана изобщо не се нуждаят от грижи, но са перфектна украса.

Градинка в саксия 

Всеки има възможност да подреди собствена миниатюрна градинка. За да направите това, достатъчно е да вземете няколко подходящи саксии и да засадите растения в тях. Просто трябва да решите формата и цвета на саксиите и видовете растения, които ще украсят композицията. Те могат да бъдат поставени на всякаква повърхност и дори на пода.

Много видове миниатюрни растения с различни цветове и текстури ще създадат прекрасна композиция.

Зад стъкло 

Сукулентите в стъкло изглеждат особено интересни и оригинални. Флорариумите най-често се създават в аквариуми. Изглеждат много хубаво в кръгъл аквариум. В него са засадени няколко вида растения, допълнени с камъни и други дизайнерски елементи по ваш вкус.
Можете да поставите такъв стъклен съд навсякъде. Той ще украси перваза на прозореца (но не от слънчевата страна), скрина, рафта или масичката за кафе.

Принципи за оформление

За да съберете композиция в саксия или стъклен съд, действа един основен принцип: трябва да си представите този състав и да знаете как трябва да изглежда, а не да поставяте спонтанно растения в контейнер.

Всеки може да направи композиция, дори начинаещ цветар. Изпълнява се стъпка по стъпка.

1. Първо, трябва да изберете контейнер, в който ще бъде поставена мини-градината: една саксия или няколко малки, аквариум или друг стъклен съд, рамка за картина или плоска кутия.

2. След това полагате дренаж и насипвате подходящ субстрат.

3. Растенията се поставят в избрания контейнер в предварително зададения ред, така че да се комбинират в цветове, размери и да съответстват на намеренията на художника.

4. И накрая украсявате според вкуса си с камъчета,раковини,миди, клонки или малки стъклени топчета, цветен пясък и други декоративни елементи по избор.

Избор на растения

Когато избирате растения за една композиция, трябва да спазвате правилата.

* Най-важното е да сте сигурни, че сукулентите имат еднакви изисквания към почвата, поливането и слънцето. Тогава те ще бъдат лесни за гледане и ще радват окото дълго време.

* Ако зоната, където растат избраните растения, е приблизително еднаква и местообитанията им са в едни и същи климатични условия, тогава тяхното съседство в композицията ще бъде успешно.

* Когато избирате отделните екземпляри, трябва да се уверите, че твърде големите не отнемат храната и влагата от малките и не увреждат кореновата им система.

* Не се препоръчва да добавяте много мъхове към състава, тъй като те имат свойството да задържат много влага на повърхността, което може да повреди сукулентите. Можете да добавите много малко мъх за декоративна цел.

* Можете да използвате такива сукуленти като седум, подмладен, котиледон, граптопеталум, аргиродермия, аптения.

Композиция и субстрат

Композицията зависи от избрания състав.

* Ако ще използвате много малки и разнообразни растения, по-добре е да ги подредите като картина или да ги поставите в плоска кутия.

* Ако искате да се съсредоточите върху 2-3 вида, можете да ги поставите в аквариум или стъклена ваза и да ги декорирате с допълнителни елементи.

* Когато създавате цяла градина, по-добре е да поставите сукулентите в отделни саксии и да ги подредите така, че да се допълват взаимно и да украсяват пространството.

* Сукулентите изглеждат добре в керамични съдове. Освен това има много възможности за оригинални решения: растенията могат да се поставят в широка чаша на тънък крак, в елегантна обувка на висок ток, в огромна черупка на рапан, в красива кутия.

* Някои правят градина в парче от отрязан ствол на дърво. Дървото отвътре и отвън трябва да бъде обработено с водоотблъскващо покритие или специален лак.

* Преди засаждането на растенията, дъното на всеки контейнер трябва да бъде постлано с камъни. Това ще е дренажът. След това е необходим слой въглен. Той е чудесен за предотвратяването на гъбички. След това пясъкът се смесва с хранителния състав на почвата.

В цветарските магазини често можете да намерите саксийна почва, специално направена за сукуленти.

Декоративните елементи

Те ще бъдат допълнение към всяка композиция. Когато всички сукуленти заемат местата си, помислете и за декорацията. Можете да използвате всичко, което е на разположение у дома.

Зависи от избраната тема и въображението. Декоративните елементи могат да бъдат закупени и в цветарските магазини.

Това могат да бъдат например естествени камъчета в красиви разцветки. Можете и да ги боядисате и да ги покриете със защитен лак.
Финият пясък изглежда страхотно, включително цветният. Малки и средни черупки от рапани, големи мъниста с форма на перли ще свършат работа. Дори малки фигурки, поставени в аквариума и вазите,ще се впишат в цялостната картина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Френски дренаж в двора

Какво представлява и защо е нужен Френският дренаж представлява изкоп, пълен с чакъл, предназначен да събира вода и да я пренасочва далеч от вашия имот

Няма снимка

6 оригинални идеи за групи от иглолистни

Иглолистните композиции са идеалното решение за всеки двор, защото изглеждат красиви по всяко време на годината и не изискват много поддръжка. Тези вечнозелени обитатели на градината не губят

Няма снимка

15 тайни на успешния ландшафт

Озеленяването не е толкова лесно, колкото изглежда. Сгради, цветни лехи и пътеки ще станат едно цяло, само ако се постараете. За да избегнете грешки при планирането на градината

Няма снимка

Тенденции в градината 2021: Екологичност и лесна поддръжка

Градинската мода не се променя толкова бързо. Това по принцип не е изненадващо, ако вземете предвид факта, че ландшафтният дизайн е най-бавното от всички изкуства

Няма снимка

Направи си сам: Кула от билки

Декорация, която спестява и място Билките са здраве за човека и красива гледка в градината. Но дори и да нямате голям двор, винаги можете да ги имате пресни и на една ръка разстояние с тази компактна

Няма снимка

През януари проучвайте

Поливайте пестеливо и планирайте  В началото на всяка нова година си обещаваме какво ли не – да бъдем по-подредени, да спрем цигарите, да спортуваме повече, да четем повече и т.н

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките