Популярни ястия, измислени от пастири

21 ноември 2020 Кулинария 0 22806
Няма снимка
1 2 3 4
 

Много от най-популярните ястия са обикновени и много засищащи храни, които са измислени в „дълбоката провинция“. В миналото пастирите са изкарвали много време на открито, далеч от дома. Ето защо те са приготвяли храната си от това, което им е било под ръка.

Фондю 

Фондюто е национално швейцарско ястие. За първи път се появява преди около 700 години, благодарение на алпийските овчари. В онези дни скотовъдците в продължение на месеци са обикаляли плланините, за да намерят пълноценна паша за стадата си. Със себе си те са вземали онези продукти, които им се намирали в изобилие - сирене, вино и хляб. След известно време сиренето и хлябът остарявали и ставали твърди. За да могат да ги ядат и да се нахранят с топла гозба, овчарите поставяли твърдото сирене в глинен съд и го загрявали на огън. След това добавяли вино. В този млечно-винен сос топяли залците хляб, които били твърди и почти не можели да се ядат.

След време вкусното и засищащо селско ястие започнало да се появява в богаташките домове и било любима вечеря за прислугата. Скоро то се настанило и на господарската трапеза. Разбира се за богатата аристокрация фондюто се е приготвяло с най-добрите сортове сирене и вино, предлагал се е и най-пресният хляб.

Впоследствие швейцарското ястие се появява във Франция и Италия, където рецептата е видоизменяна и усъвършенствана многократно. Във Франция получава и името си - „фондю“, което се превежда като „разтопено“.

За класическата рецепта се използва бяло вино, приготвя се от два вида сирена и се добавят чесън и кирш (черешов ликьор).

Гаспачо 

Испанското гаспачо представлява студена супа, приготвена от настъргани зеленчуци, която се сервира през горещия сезон. Супата произхожда от южните провинции на Испания и е измислена от бедните водачи на мулетата.

Супата се е приготвяла в глинен съд . Там са слагали стар хляб, напоен с вода, добавяли черен пипер, чесън, сол и настъргани зеленчуци, които са им се намирали под ръка. След това всички продукти са заливали със зехтин. За да охладят съда, той се е увивал с мокри дрехи и се е оставял на сухо място под палещото слънце. Когато дрехите изсъхнат, супата се смятала за готова.

През 19-ти век, когато в Европа доматите и някои други зеленчуци придобиват популярност, към традиционните продукти за гаспачо започват да добавят домати, краставици, сладки и люти чушки. След време, на празничната трапеза на богатите испанци започва да се сервира и освежаващото селско ястие. Съпругата на Наполеон III е пренесла рецептата на испанската доматена супа във Франция, а по-късно тя става известна в цяла Европа.

Чураско 

Ястието е телешки или говежди шиш в латиноамерикански стил. Измислено е от бразилските пастири. Появило се е преди около 400 години, когато бразилците овладели говедовъдството.

За да си приготвят обилна вечеря по време на дългия престой на открито, постирите използват най-простия и удобен метод - готвене на месо на огън. Изкопавали дупка в земята и там запалвали огън. Отгоре поставяли железни шишове, на които нанизвали големи парчета месо.
Разликата между бразилските шишове и барбекюто е, че месото за чураско не е мариновано, а основната подправка е морската сол, с която парчетата обилно се разтриват преди готвене. С течение на времето печеното на въглища месо се превръща в любима храна за жителите на Латинска Америка, а в Бразилия се смята за основно ястие от националната кухня.

Първоначално основната съставка в чураско е говеждо месо, но по-късно започват да се използват други видове - свинско, агнешко, телешко, пилешко и пуешко.

Гулаш 

Гулашът е национално ястие на Унгария. Колкото и невероятно да звучи, гъстата супа се е появила преди повече от 3000 години. Името на ястието идва от унгарските думи "gui" и "yash", които се превеждат като "овчар" и "месо".

Овчарите първи приготвили това ястие на открито, в големи казани над огън. Пастирите първо изпичали големи парчета говеждо месо с подправки, след което ги изсушавали на слънце и ги вземали със себе си, докато обикаляли далечните пасища.

Когато трябвало да си приготвят вечеря, овчарите поставяли подготвените предварително и изсушени парчета месо в голям котел, добавяли вода и изчаквали да кипне. Благодарение на подправките, използвани при печенето на говеждото месо, бульонът се получавал много ароматен. Супата се приготвяла доста продължително - докато стане гъста. По-късно пастирите започнали да добавят червен пипер и див лук към бульона.

С течение на времето простото ястие започнало все по-често да се появява в градските таверни. Измислени са и различни варианти на рецептата. Традиционното телешко месо може да бъде заменено с пилешко, свинско и агнешко, а към супата могат да бъдат добавяни и различни зеленчуци: боб, моркови, картофи, гъби и домати. Но червеният пипер е задължителна съставка, която придава на гулаша разпознаваем и характерен вкус.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Вкусни ястия от кайма

с които всеки може да се справи Интересни идеи за онези, които не обичат да стоят дълго около печката, а при думата "кайма" си представят само кютфета и паста и спагети

Няма снимка

Постни гозби

От 15 ноември започнаха Коледните пости. Датата е една и съща и не се променя, за разлика от Великденските. Причината е, че те винаги са с продължителност 40 дни и свършват на Рождество Христово – 25

Няма снимка

Кифлички с мак и бутер тесто

Продукти: 500 г бутер тесто, 1 ч. ч. маково семе, 1 ч. чаша гореща вода, 1 белтък (+ 1 жълтък + 1 ч.л. прясно мляко за намазване), 0,5 ч. чаша захар, 100-150 г стафиди

Няма снимка

Козуначено руло с мармалад и орехи

Продукти: 300 г брашно, 3 яйца, 100 г захар, 20 г мая, половин чаена чаша прясно мляко или вода, половин чаена чаша разтопено масло, щипка сол, чаена чаша гъст мармалад

Няма снимка

Реване с грис и прясно мляко

Необходими продукти: 4 яйца, чаена чаша захар, 2 ч. ч. брашно, 3 супени лъжици грис, 4 суп. лъж. вода, пакетче бакпулвер. За сиропа - 250 мл. прясно мляко, 2 ч. ч. захар, 4 ч. ч

Няма снимка

Кекс с мандарини

Продукти: 125 г брашно, 125 г захар, 150 г масло, 150 г микс от ядки, 3 яйца, 4 мандарини, 1 ч. лъж. Бакпулвер, шоколад (на вкус, по желание). Приготвяне: Подготвяме продуктите за кекса - масло

Още от Фермер
Няма снимка

Преди да издоите сутрин козата

Разресвайте козината й Тялото на козите трябва редовно да се поддържа чисто. Козите и яретата много обичат да ги решат. С изресването на козината кожата на животните сe изчиства от нечистотии

Няма снимка

Изплатени са над 184 хил. лева на 78 стопани за борба с доматения молец

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 184 118 лв. по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен

Няма снимка

До петък е приемът по de minimis за компенсиране на щетите от сушата в Източна България

До 4 декември 2020 г. областните служби по „Земеделие“  ще приемат заявления по de minimis за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. на стопаните от Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Силистра

Няма снимка

Утре на юг ще грее слънце, на север ще е облачно

Атмосферното налягане ще се задържи по-високо от средното за месеца. През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно, но до сутринта на места в низините и котловините отново ще се

Няма снимка

Проф. Георги Рачев: Чака ни мека зима, от четвъртък започва затопляне

„Климатично вече сме в зима, а на 21 декември точно на обяд – в 12:02 ч., ще настъпи и асторономическата зима. Декември, януари и февруари са зимните месеци от климатична гледна точка

Няма снимка

Под формата на игра стартъпи ще изградят F2F стратегия за следващите 10 години

Събитието е насочено към всички заинтересовани страни в сферата на хранително-вкусовата промишленост и се осъществява с подкрепата на Европейския институт за иновации и технологии в храните /EIT