Вкусни ястия от кайма

28 ноември 2020 Кулинария 0 55980
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

 с които всеки може да се справи

Интересни идеи за онези, които не обичат да стоят дълго около печката, а при думата "кайма" си представят само кютфета и паста и спагети. Изненадайте себе си и близките си с нещо ново.

* Мързелива пица "Маргарита" 

Ако има кайма в хладилника и багета в шкафа за хляб, за половин час можете да „спретнете“ вкусна вечеря.

Продукти: 500 г телешка кайма, 350 г домати в собствен сок, 250 г моцарела, 1 багета, връзка босилек, растително масло.

Подготовка: Най-добре е да вземете телешка кайма, но можете да използвате смес от свинско и пилешко месо. Запържете каймата в добре загрят тиган за 5-8 минути. След това добавете доматите и оставете да къкри около 15 минути, докато течността се изпари.
Разрежете багета по дължина и издълбайте средата. Просушете двете половини във фурната за 2-3 минути. Нарежете моцарелата на кубчета. Накълцайте босилека. Разпределете каймата с домати и сирене върху двете половини на багета. Поръсете с босилек и печете още 5 минути.

* Кефтедес 

Това е традиционно гръцко ястие. Представлява сочни кюфтета от кайма и зеленчуци. Кефтедите могат да се сервират отделно (вървят добре с бира ) или с гарнитура.

Продукти: 500 г телешка кайма, 2-3 средно големи глави лук, 2 филийки бял хляб, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 4 супени лъжици нарязан магданоз, 4 суп. лъж. прясно мляко, 1 суп. лъж. винен оцет, 1 суп. лъж. зехтин, 1 чаена лъжичка сушен риган, 10 листа от мента, сол и черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Накиснете хляба в прясното мляко. Изцедете и добавете към него каймата, яйцето, нарязания лук, чесъна, магданоза и ментата. Омесете добре. Подправете със сол и черен пипер, добавете риган и подправете със зехтин и оцет. Омесете отново - за предпочитане с ръце.
Покрийте купата с каймата с найлоново фолио и оставете в хладилника за един час. През това време подправките ще овкусят сместа, а месото ще пусне сок (трябва да се отцеди). Ако нямате телешко месо, можете да използвате смес от агнешко или свинско с пиле (50/50).

Оформете каймата на топки и ги изпържете в голямо количество силно загрято олио. Поставете готовите кефтедеси върху домакинска хартия, за да отнемете излишната мазнина.

Телешко Уелингтън 

Телешкото Уелингтън е скъпо празнично ястие, но то може да бъде „опростено“ ако заместите телешкото филе с кайма. Резултатът няма да е по-лош.

Продукти: 1 кг телешка кайма, 500 г бутер тесто, 200 г гъби, 100 г доматен сос, 4 яйца, 3 глави лук, 3 скилидки чесън, магданоз и други пресни зелени подправки на вкус, растително масло.

Приготвяне: Смесете каймата с нарязания лук, 2 скилидки чесън и зелените подправки. Добавете 3 яйца и омесете добре. Поставете в съд за печене като оформите продълговато „пънче“. Поставете във фурна, загрята до 180 °C, за 20 минути. Извадете и изчакайте да се охлади.
Запържете гъбите заедно с останалия чесън в растително масло. По време на готвенето гъбите ще пуснат сок – задушавайте, докато течността се изпари.

Разточете бутер тестото и върху него наредете охладените гъби и запечената кайма. Полейте с доматен сос. Завийте на руло. Разбийте 1 яйце и намажете отгоре рулото с четка. С остър нож направете резки върху тестото.

Върнете във фурната и печете при същата температура за 30-40 минути.

* Пълнени картофи 

С това лесно, но интересно ястие можете да почерпите приятелите си, които са решили да ви посетят без покана. Всичко, от което се нуждаете, е малко кайма и картофи.

Продукти: 500 г кайма, 250 мл месен бульон, 50 г кашкавал, 5 големи картофа, 1 голяма глава лук, 3 супени лъжици доматен сос, 1 суп. лъж. сос Уорчестър, сол и черен пипер на вкус, растително масло.

Приготвяне: Обелете и нарежете лука на ситно. Запържете го заедно с каймата. Когато лукът омекне, а месото стане „на трохи“, добавете доматите и соса Уорчестър. Подправете със сол и черен пипер.

Оставете на котлона да къкри 15-20 минути, докато сосът се сгъсти.
През това време сварете картофите, без да ги белите. Внимавайте да не се разварят, трябва да останат леко сурови. Разрежете всеки картоф по дължина на две половини и с лъжичка издълбайте сърцевината.
Разпределете каймата върху картофените ладии и поръсете всяка с настъргания кашкавал. Наредете в тава за печене и поставете във фурната за 10-15 минути, за да се разтопи кашкавалът и да се получи златиста коричка.

Бурито с боб и царевица 

Почти всичко можете да увиете в тортила. Например кайма с консервиран боб и царевица. Така ще направите страхотно бързо бурито.

Продукти: 500 г телешка кайма, 400 г кашкавал, 200 г консервирана царевица, 200 г консервиран бял боб, 100 мл гъст доматен сос, 12 тортили, 1 глава лук, 1 червена чушка, зехтин за пържене, сол, черен пипер и чесън на прах на вкус.

Приготвяне: Обелете лука, нарежете го на ситно и го задушете, заедно с каймата в зехтин. От царевицата и фасула отцедете течността, а чушката почистете от семето и нарежете на кубчета.

Когато каймата стане на трохи, добавете зеленчуците. Подправете със сол и черен пипер и прибавете ? от настъргания кашкавал. Подправете с чесъна на прах и останалите подправки и залейте с доматения сос. Разбъркайте и оставете да къкри още няколко минути.
Поръсете тортилите с останалия кашкавал. Разпределете пълнежа върху тях и завийте на руло. Поставете ги за 1-2 минути върху сух загрят тиган.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Вкусна вечеря, без много грижи

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

Няма снимка

Пет идеи за топъл и студен пунш

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

Няма снимка

Пържени картофи с лук

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

Няма снимка

Вкусна и бърза вечеря

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти

Няма снимка

Ефектни салати за зимата

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките