Силен ръст в цените на агростоките, рекордьор е слънчогледът

01 декември 2020 Агробизнес 0 26730
Няма снимка
1 2 3
 

Анализаторите очакват пик през декември

Алма Давидова

През този сезон ще е в сила равенството висока цена = слаба реколта. Печелят онези фермери, които са имали късмета да се измъкнат от хватката на климатичните промени.

Международното търсене остава силно и дори вече са регистрирани сделки за продукцията през 2021 г.

А ситуацията у нас по отношение на реколтата е крайно разнородна: много области, включително и Добруджа, пострадаха главно от сушата и липсата на напояване. Докато други, като Монтана, Търново, Видин, Плевен, Велико Търново и Ловеч имаха високи добиви от над 500 кг/дка.
Оказва се, че COVID 19 e по-малка заплаха за агросектора ни, в сравнение с климатичните промени. Поне стана ясно че доставките няма да подлежат на локдаун и следователно не може да са причина за промяна в цените на зърното - няма да има логистични пречки.

Сезон 2020/21 се очертава да е необичаен,

непредвидим,динамичен и белязан от няколко съществени явления: спад в производството на зърно не само у нас, но и в страните от ЕС и Черноморския регион, поради неблагоприятните климатични условия и в същото време голямо търсене от основните вносители и най-вече от Китай.

Всичко това рисува графика с ръст на цените на зърното, от което

най-много могат да спечелят зърнопроизводителите

които са складирали наличности в силози и очакват пиковите, според анализаторите, цени - през декември 2020.

И наистина миналата седмица декемврийските фючърси на пшеницата на борсата в Чикаго достигнаха триседмичен максимум. Тези на меката зимна пшеница CBOT достигнаха до $224,59 за тон,а на твърдата зимна пшеница KCBT в Канзас-Сити - до $206,13 за тон. Декемврийските фючърси на фуражната пшеница MGE в Минеаполис паднаха до $202,36.

Показателно е и че търговците в Украйна започват да правят първите индивидуални ценови предложения за пшеница от реколтата през 2021 г. Анализатори от Киев съобщават, че офертната цена е около 215 долара за тон при условия CPT-Одеса.

Такъв ръст на цените не е наблюдаван от 2016 г.

насам. Несъмнено тези нива трябва да накарат производителите в Черноморския регион да продадат част от реколтата през 2021 г. на фона на рекордни площи от зимни култури в Русия.
У нас годишното повишение в цените на пшеницата е между 19,8% и 28,1%.

В подкръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД (ССБ) през изминалата седмица за хлебна пшеница имаше само котировки продава на 400 лв./т, фуражната се търси високо - от 380 до 400 лв./т, продавачите котират 430 лв./тон.

Така или иначе цените на нашата борса са подвластни на движението на международните.

Но истински рекордьор на сезона по ръст на цените е слънчогледът и целият маслен комплекс начело със слънчогледовото олио.

У нас слънчогледът се търгува с 43,2% по-скъпо,

отколкото по същото време на миналата година. А на ССБ, за търсенето от място цените са нагоре - от 750 до 780 лв./т, продавачите обявяват 800-830 лв./тон.

По последни данни производството му у нас се е свило на годишна база с 9,7%, а износът му пада почти наполовина.

Показателна е и ситуацията с черното семе в Украйна След покачването на цените на палмовото масло и тези на слънчогледовото също продължават да растат и достигат около 1100 долара за тон при FOB Одеса.

Цените на слънчогледовото масло за реколта 2020 са се повишили с над 50% от средата на лятото. Цените на слънчогледовия шрот също непрекъснато се увеличават: при условия FOB Одеса те са 315 долара за тон, което е с 40% повече от 1 юли.

Поради намаляването на доставките и нуждите на преработвателите, които трябва да поддържат обеми през останалата част от сезона,
слънчогледовите семена

продължават да поскъпват, добавяйки $ 50 на тон

през последните 10 дни, и сега възлизат на над $ 650 на тон (с включен ДДС) в CPT пристанище. Много производители задържат продажбите си и чакат пазарът да достигне 20 000 UAH/тон.
На Парижката борса (MАTIF) миналата седмица котировките на декемврийските и януарските контракти на закритите търгове бяха: слънчоглед (ФОБ Сен Назар) - 356,79 долара/т - плюс 0,44%.

Експертите обясняват този бум в цените на черното семе и с това, че на ниво ЕС бяха въведени ограничения за използване на палмовите масла. И затова като алтернатива се ползват олеиновите масла и слънчогледа.

Царевицата също е заела интересна поциция

през този сезон и се очаква да поддържа добра цена. Единствено по-слабото потребление на етанол ограничава донякъде растежа й.
Като ключови фактори при ценообразуването на царевицата сега експертите посочват неблагоприятното време в Южна Америка и китайският внос.

Реколтата от царевица в Югоизточна Европа и Франция е плачевна. Миналата година, по оценки на Coceral, в ЕС тя достига 65,3 млн. тона. Тази година оценките продължават неотклонно да падат. Главните виновници за спада в производството в Европа са преди всичко Румъния, България и Франция. В Румъния ситуацията е крайно тежка. Заради сушата реколтата от царевица пада с около 40% - от 17 млн. тона миналата година до по-малко от 10 млн тона.

Добивите от царевицата във Франция са паднали до 8,43 т/ха.
В България, независимо от рекордните посевни площи реколтата се оценява от Strategie Grains на 3,3 млн тона от 584 хил. ха.

Произвели сме с 3,9% по-малко от тази култура на годишна база. Но пък до момента, износът на царевица през порт Варна надхвърля с 23,7% миналогодишния. В сравнение със същия период на миналата година тя е поскъпнала с 29,6 %.

Рапицата също поддържа цените си на високи нива

На Чикагската стокова борса ( CBOT ) миналата седмица котировките за фючърсни договори с доставка през декември, януари бяха: рапица (ICE, януари 2021 г.) - 576,80 USD/тон.

Според прогноза на Oil World, през втората половина на сезона вносът на рапица в ЕС ще достигне рекордните 3,1 - 3,2 млн. тона. Това ще се случи на фона на ограничено предлагане на рапица в ЕС и намаляване вноса от Украйна през първата половина на 2020/21.

КАКВА Е ПЕРСПЕКТИВАТА

Средносрочните предвиждания на САРА до 2025г. за 5-те основни зърнени и маслодайни култури в България показват стабилни перспективи.

След 2015 г. настъпи известно намаление на общите площи, които почти бяха достигнали 3 млн.ха. В момента те са около 2,8 млн.ха и се очаква да бъдат около и над тези нива, но ще зависят все повече от въздействието на Зелената сделка на ЕС.

Увеличение на площите се очаква да има при царевицата, която да достигне между 500-600 хил.ха (450 хил.ха в последните години) и при пшеницата - до 1,25 млн.ха (1,2 млн.ха сега).

Предвижданията на САРА за царевицата за периода 2021-2025 г. са за добив около 6,85 т/ха и производство достигащо 3,8 млн.т., приблизително 3% под това от изминалата година.

Износните обеми се изчисляват на над 2,3 млн. тона, което е с около 4% надолу на годишна база.

Добивите ще продължат да нарастват.Средните добиви се оценяват да бъдат с 8% по-високи в периода 2021-2025 г. отколкото за 2016-2020 г.

Това увеличение ще доведе до ръст в производството, което средно за периода 2021-2025 г при пшеницата ще е 6 млн.т., докато при царевицата се оценява на 3,8 млн.т.

Средните изкупни цени в средносрочна перспектива ще бъдат по-високи от тези в периода 2016-2020 г. Причините се отдават на растящото световно потребление, производствени разходи и макроикономическата глобална финансова политика.

Източник: данни на САПИ ЕООД (средноседмични цени), обработени от МЗХГ

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Важни срокове за директните плащания, които фермерите трябва да знаят

Земеделското министерство пусна актуален наръчник за кампания 2021 г. Наръчник за подпомагане на земеделските стопани при кандидатстването им за директни плащания за кампания 2021 г

Няма снимка

2021 г.: нови ангажименти и по-разумни дегресивни ставки в мярка 11 „Биологично земеделие“

Това държат да има биопроизводители през преходния период, за да бъде той и стъпка към намалена административна тежест и стимул за сектора Нови правила предстоят да преустроят мерките 11 „Биологично

Няма снимка

От 1 март стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“

От 1 март до 12 март 2021 г. стартира прием по мярка „Кризисно съхранение на вино“. Тя е временна извънредна мярка, с цел преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор на Европейския

Няма снимка

Удължават до 12 март приема по мярката за информиране в лозаро-винарския сектор

ДФ „Земеделие“ удължава приема на документи по мярка „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане в лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. до 12 март 2021 г

Няма снимка

Млади фермери влизат онлайн в земеделието

Над 5000 парцела могат да бъдат закупени по дигитален път Млади фермери вече могат да навлязат по-сериозно в земеделието, използвайки новите технологии

Няма снимка

Стартира втори прием по мярка за временно прекратяване на риболовните дейности с бюджет над 2,2 млн. лв.

Стартира втори прием с бюджет над 2,2 млн. лв. по извънредната мярка за временно прекратяване на риболовните дейности от Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г

Още от Фермер
Няма снимка

Заводските цени на храните вървят нагоре

Заводските цени през януари растат и на годишна, и на месечна база. При храните годишното поскъпване е с 3% средно, Това става ясно от данните на Националния статистически институт

Няма снимка

Въвеждат електронен търг за продажбата на имуществото на фалирали търговци

Министерството на правосъдието предлага мащабна реформа в производството по несъстоятелност Промените в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане днес

Няма снимка

Борбата с плевелите е решаваща за добива

Изборът на продукти за растителна защита трябва да е съобразен със заплевеляването, съветват специалистите на Кортева Агрисайънс Дъждовете и снеговете, които паднаха във всички райони на страната

Няма снимка

Виж колко пари за такси ни взимат банките

Средната такса за теглене на пари от банкомат с карта, издадена от същата банка, е 25 ст., а от банкомат на друга банка – 1,15 лв. според публикувана преди малко от БНБ справка за средния размер на

Няма снимка

През март температурите ще достигат 27 градуса

Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по

Няма снимка

До 55% по-високи ставки на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци

Определени са ставките по схемите за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци за кампания 2020 г., съобщиха от земеделското министерство. Размерът на подкрепата при някои от схемите е увеличен с