Силен ръст в цените на агростоките, рекордьор е слънчогледът

01 декември 2020 Агробизнес 0 26280
Няма снимка
1 2 3
 

Анализаторите очакват пик през декември

Алма Давидова

През този сезон ще е в сила равенството висока цена = слаба реколта. Печелят онези фермери, които са имали късмета да се измъкнат от хватката на климатичните промени.

Международното търсене остава силно и дори вече са регистрирани сделки за продукцията през 2021 г.

А ситуацията у нас по отношение на реколтата е крайно разнородна: много области, включително и Добруджа, пострадаха главно от сушата и липсата на напояване. Докато други, като Монтана, Търново, Видин, Плевен, Велико Търново и Ловеч имаха високи добиви от над 500 кг/дка.
Оказва се, че COVID 19 e по-малка заплаха за агросектора ни, в сравнение с климатичните промени. Поне стана ясно че доставките няма да подлежат на локдаун и следователно не може да са причина за промяна в цените на зърното - няма да има логистични пречки.

Сезон 2020/21 се очертава да е необичаен,

непредвидим,динамичен и белязан от няколко съществени явления: спад в производството на зърно не само у нас, но и в страните от ЕС и Черноморския регион, поради неблагоприятните климатични условия и в същото време голямо търсене от основните вносители и най-вече от Китай.

Всичко това рисува графика с ръст на цените на зърното, от което

най-много могат да спечелят зърнопроизводителите

които са складирали наличности в силози и очакват пиковите, според анализаторите, цени - през декември 2020.

И наистина миналата седмица декемврийските фючърси на пшеницата на борсата в Чикаго достигнаха триседмичен максимум. Тези на меката зимна пшеница CBOT достигнаха до $224,59 за тон,а на твърдата зимна пшеница KCBT в Канзас-Сити - до $206,13 за тон. Декемврийските фючърси на фуражната пшеница MGE в Минеаполис паднаха до $202,36.

Показателно е и че търговците в Украйна започват да правят първите индивидуални ценови предложения за пшеница от реколтата през 2021 г. Анализатори от Киев съобщават, че офертната цена е около 215 долара за тон при условия CPT-Одеса.

Такъв ръст на цените не е наблюдаван от 2016 г.

насам. Несъмнено тези нива трябва да накарат производителите в Черноморския регион да продадат част от реколтата през 2021 г. на фона на рекордни площи от зимни култури в Русия.
У нас годишното повишение в цените на пшеницата е между 19,8% и 28,1%.

В подкръг "Зърно" на Софийска стокова борса АД (ССБ) през изминалата седмица за хлебна пшеница имаше само котировки продава на 400 лв./т, фуражната се търси високо - от 380 до 400 лв./т, продавачите котират 430 лв./тон.

Така или иначе цените на нашата борса са подвластни на движението на международните.

Но истински рекордьор на сезона по ръст на цените е слънчогледът и целият маслен комплекс начело със слънчогледовото олио.

У нас слънчогледът се търгува с 43,2% по-скъпо,

отколкото по същото време на миналата година. А на ССБ, за търсенето от място цените са нагоре - от 750 до 780 лв./т, продавачите обявяват 800-830 лв./тон.

По последни данни производството му у нас се е свило на годишна база с 9,7%, а износът му пада почти наполовина.

Показателна е и ситуацията с черното семе в Украйна След покачването на цените на палмовото масло и тези на слънчогледовото също продължават да растат и достигат около 1100 долара за тон при FOB Одеса.

Цените на слънчогледовото масло за реколта 2020 са се повишили с над 50% от средата на лятото. Цените на слънчогледовия шрот също непрекъснато се увеличават: при условия FOB Одеса те са 315 долара за тон, което е с 40% повече от 1 юли.

Поради намаляването на доставките и нуждите на преработвателите, които трябва да поддържат обеми през останалата част от сезона,
слънчогледовите семена

продължават да поскъпват, добавяйки $ 50 на тон

през последните 10 дни, и сега възлизат на над $ 650 на тон (с включен ДДС) в CPT пристанище. Много производители задържат продажбите си и чакат пазарът да достигне 20 000 UAH/тон.
На Парижката борса (MАTIF) миналата седмица котировките на декемврийските и януарските контракти на закритите търгове бяха: слънчоглед (ФОБ Сен Назар) - 356,79 долара/т - плюс 0,44%.

Експертите обясняват този бум в цените на черното семе и с това, че на ниво ЕС бяха въведени ограничения за използване на палмовите масла. И затова като алтернатива се ползват олеиновите масла и слънчогледа.

Царевицата също е заела интересна поциция

през този сезон и се очаква да поддържа добра цена. Единствено по-слабото потребление на етанол ограничава донякъде растежа й.
Като ключови фактори при ценообразуването на царевицата сега експертите посочват неблагоприятното време в Южна Америка и китайският внос.

Реколтата от царевица в Югоизточна Европа и Франция е плачевна. Миналата година, по оценки на Coceral, в ЕС тя достига 65,3 млн. тона. Тази година оценките продължават неотклонно да падат. Главните виновници за спада в производството в Европа са преди всичко Румъния, България и Франция. В Румъния ситуацията е крайно тежка. Заради сушата реколтата от царевица пада с около 40% - от 17 млн. тона миналата година до по-малко от 10 млн тона.

Добивите от царевицата във Франция са паднали до 8,43 т/ха.
В България, независимо от рекордните посевни площи реколтата се оценява от Strategie Grains на 3,3 млн тона от 584 хил. ха.

Произвели сме с 3,9% по-малко от тази култура на годишна база. Но пък до момента, износът на царевица през порт Варна надхвърля с 23,7% миналогодишния. В сравнение със същия период на миналата година тя е поскъпнала с 29,6 %.

Рапицата също поддържа цените си на високи нива

На Чикагската стокова борса ( CBOT ) миналата седмица котировките за фючърсни договори с доставка през декември, януари бяха: рапица (ICE, януари 2021 г.) - 576,80 USD/тон.

Според прогноза на Oil World, през втората половина на сезона вносът на рапица в ЕС ще достигне рекордните 3,1 - 3,2 млн. тона. Това ще се случи на фона на ограничено предлагане на рапица в ЕС и намаляване вноса от Украйна през първата половина на 2020/21.

КАКВА Е ПЕРСПЕКТИВАТА

Средносрочните предвиждания на САРА до 2025г. за 5-те основни зърнени и маслодайни култури в България показват стабилни перспективи.

След 2015 г. настъпи известно намаление на общите площи, които почти бяха достигнали 3 млн.ха. В момента те са около 2,8 млн.ха и се очаква да бъдат около и над тези нива, но ще зависят все повече от въздействието на Зелената сделка на ЕС.

Увеличение на площите се очаква да има при царевицата, която да достигне между 500-600 хил.ха (450 хил.ха в последните години) и при пшеницата - до 1,25 млн.ха (1,2 млн.ха сега).

Предвижданията на САРА за царевицата за периода 2021-2025 г. са за добив около 6,85 т/ха и производство достигащо 3,8 млн.т., приблизително 3% под това от изминалата година.

Износните обеми се изчисляват на над 2,3 млн. тона, което е с около 4% надолу на годишна база.

Добивите ще продължат да нарастват.Средните добиви се оценяват да бъдат с 8% по-високи в периода 2021-2025 г. отколкото за 2016-2020 г.

Това увеличение ще доведе до ръст в производството, което средно за периода 2021-2025 г при пшеницата ще е 6 млн.т., докато при царевицата се оценява на 3,8 млн.т.

Средните изкупни цени в средносрочна перспектива ще бъдат по-високи от тези в периода 2016-2020 г. Причините се отдават на растящото световно потребление, производствени разходи и макроикономическата глобална финансова политика.

Източник: данни на САПИ ЕООД (средноседмични цени), обработени от МЗХГ

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Рязък спад в цените на зърното

Нестабилността остава висока и пазарът е труден за прогнозиране Въпреки непроменените фундаментални фактори, с изключение на подобрения климат в Южна Америка

Няма снимка

Пазарът на въглерод в почвата ще расте бързо

Идва денят, когато повечето фермери в развития свят ще печелят пари от съхранението му. Но кога и колко? Пазарите на въглерод вече осигуряват доход на австралийските и някои канадски и американски

Няма снимка

Стопанството е най-доброто опитно поле

В това вярват унгарски учени, които си сътрудничат с над 100 биоферми в страната. Всички те споделят опитите си и резултатите от тях в общодостъпна мрежа Науката е тази

Няма снимка

До 25.01. биопроизводители уведомяват за пропуски в е-регистъра

Само два работни дни остават до крайния срок, когато бенефициентите по мярка 11"Биологично земеделие”от ПРСР 2014-2020 за Кампания 2020 могат да подадат писмено уведомление за несъответствия с

Няма снимка

Екосхема за диверсификация на културите ще действа у нас след 2023 г.

Нова екосхема предвижда засилена диверсификация на културите в обработваемите земи в Общата селскостопанска политика за периода 2023 - 2027 г. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание

Още от Фермер
Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките

Няма снимка

ЕК пита фермери: Получавате ли справедлива цена за вашата продукция?

С анкета към земеделски производители Европейската комисия събира обратна информация за това как директивата за нелоялните търговски практики (НТП) постига целите си на национално ниво