Става ли добро второ вино?

03 декември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 37386
Няма снимка
 

Ако искате да си направите второ вино, както пита Красимира Кирилова от Вълчедръм, има важни подробности, които трябва да се спазят.

След отделянето на първото, във вода, равна на количеството на отделеното вино, внесете захар за получаване на разтвор с 21-22% захарност. За целта съотношението захар-вода трябва да е 1:4,5. С този захарен разтвор се заливат джибрите, за да се създадат условия за алкохолна ферментация.

Внимателно се следи ходът на ферментационния процес. След приключване на бурната ферментаця, виното се отделя и се налива в съдовете за тихата. Качеството на това второ вино отстъпва в известна степен на първото и вие сигурно го знаете.

Има още един изход, до който някои стопани прибягват. Възможно е да се смесят първото и второто вино, за да се получи вино със задоволителни качества.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Най-чести грешки при домашното вино

Къде имат пропуски любителите През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането

Още от Фермер
Няма снимка

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти

Няма снимка

Над 22 млн. лв. ще получат животновъди по de minimis (вижте ставките)

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis за изхранване на едри и дребни преживни животни. Това съобщи на своята фейсбук страница министър

Няма снимка

Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Резултатите и победителите в поредното издание на конкурса

Няма снимка

Прослушвайте редовно кошерите

Изключително ниските температури са опасни за семействата 0 Не чистете снега от покрива – той задържа топлината Спокойното зимуване на пчелните семейства е от първостепенна важност

Няма снимка

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър в 16 области у нас за утре

За 27 януари, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код - за предупреждение от втора степен, за Източна България

Няма снимка

Утре валежите намаляват, но над Североизточна България - пак сняг

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се