Оформете входната зона

02 декември 2020 Цветна градина / Полезни съвети 0 9333
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Много разнообразие тук не би било подходящо

Входната зона на градината към къщата е елемент от ландшафтния дизайн на обекта, който е важен не само за собствениците и гостите, но и за съседите и дори за случайните минувачи. Може да се каже, че входът представя целия обект и дава първата представа за неговите собственици. Не случайно я наричат парадна зона.

Пътеката и входното пространство са проектирани според общия стил, като се вземат предвид архитектурните особености на основната къща, големината на мястото, формата му и как ще се използва. Накратко, входната зона трябва да е красива, удобна и функционална.

Преди всичко помислете кои елементи обичайно се включват в това важно място: входни или гаражни врати, порта, предна градина, път от портата до вратата на къщата,веранда, врата към къщата.

Разбира се, ландшафтния дизайн за цялата територия е добре да бъде в един стил.

Според специалистите е по-добре да се използват материали от един и същи тип, които си пасват. Много разнообразие тук не би било подходящо. Например, кованата порта, комбинирана с кована ограда, може да бъде допълнена със същата входна врата за къщата и лампа.
А ако основата на оградата е облицована с естествен камък, тогава е препоръчително да направите пътя до къщата от същия материал.Първа е оградата 

Необходимо е да изберете вида на оградата за предната част: глуха, така че мястото да не се вижда от пътя, или напротив, "прозрачна", през която входната зона се вижда ясно от улицата.

По-добре е да инсталирате затворена ограда, ако до градината има път с активен трафик или прашен черен път. Солидната ограда предпазва от шум и прах. Недостатъкът на такава ограда е, че тя отбелязва ясно границата на обекта и може да създаде усещане за изолация. Ако зоната на входа е разположена от южната страна, такава ограда ще я засенчи.

Монтират се прозрачни, леки огради, ако входната зона може да бъде отворена. Такива огради са възможни ако разстоянието до пътното платно е достатъчно голямо (има широк тротоар или "ивица" земя, на която можете да направите морава).

Компромисен вариант е живият плет. Това няма да създаде усещане за изолация, но в същото време ще изолира тази част а градината от пътя и ще я предпази от прах и шум.

Озеленяването 

Ако има достатъчно място между границата на парцела и къщата, можете да създадете предна градина. Тук се засаждат цъфтящи храсти (рози, хортензии и други), декоративни листни видове, трайни насаждения и ниски дървета. Можете да засадите чемшир или други ниски храсти по периметъра, за да оформите декоративна граница. Друг вариант е да подредите цветна леха с миксбордер, който заобикаля композицията.

Ако мястото е по-малко, може да оформите цветни лехи. Обикновено те се поставят симетрично, по-близо до дома, като се използват такива растения, които да цъфтят последователно през целия сезон (така че видът на цветните лехи постепенно да се променя, но винаги остава красив).

В предната зона може да има морава и да засадите единични храсти или дървета (солитери). Ако релефът на обекта е сложен или има голям наклон, можете да оборудвате тераси и подпорни стени с декоративно озеленяване на всяко ниво. Ако има много малко място, можете да използвате контейнери, висящи саксии и вертикални композиции за озеленяване.

Удобно и безопасно влизане 

В предната част на градината обикновено има къса алея и паркинг. Те могат да се комбинират чрез удължена зона за паркиране. Ако има много пространство, е възможен кръгов път за достъп или увеличена площ с място за обратен завой. Настилката в алеята и паркинга трябва да е достатъчно здрава, за да издържа на големи товари и да има наклон за оттичане на вода. Обикновено се използват тротоарни плочи или павета.

* Входната зона трябва да бъде осветена. На портата осигурете аварийно осветление. Може да се допълни с декоративно за предната градина или фасадата на къщата и ярки прожектори за паркинга.

* Пешеходната пътека от портата до къщата е разположена отделно. Границите й обикновено се озеленяват и по периметъра са инсталирани ярки лампи.

* Ако в предната зона има много пространство тук е възможно да се инсталират пейки за почивка или беседки. Ако теренът е труден и стръмен склон води до къщата, в предната част се изгражда стълбище с широки стъпала.

Декор на портата 

Когато декорирате портата за градината, основното правило е визуално да я подчертаете на фона на оградата.

Разбира се, във всяко село или градинска общност има дворове, заобиколени от масивна метална ограда, обикновено зелена или кафява, в която линиите на портата са едва забележими, направени са от същия материал и са напълно хомогенни с общия фон. Това е приемлива, но много стандартна опция за дизайн, и в случая липсва индивидуалния стил. Въпреки това, дори такива решения могат да бъдат разнообразени, например, чрез добавяне на шарена решетка в горната част на портата, а и на цялата ограда. Тези видове "украси" обикновено се предлагат от производителите.

Ето няколко опции за изразителна декорация на портата в различни стилове и материали:

* На портите от ковано желязо в стил ар нуво, се преплитат флорални и други елементи.

*  А традиционните дървени врати можете да украсите с резба и да инсталирате козирка над входната група като цяло. Този елемент не само изпълнява декоративна функция, но и предпазва обекта от влага. Това решение може да се използва предимно при градини в селски стил.

* Ако оградата е направена от метал или дърво, а основата е зидария, тогава портата може да бъде проектирана изключително просто, но в същото време е възможно да се изгради малка арка над нея от същия материал. Тя е подходяща както за класическия, така и за дизайна в селски стил.

* Специалистите напомнят, че е необходимо да се мисли върху дизайна на входната група още на етапа на проектирането.

* Онези собственици, които гравитират към индивидуализма и избират футуристичен стил, могат да се обърнат към авторски абстрактни композиции, изработени от ламарина, за да украсят портите.

* Ако позицията на градината позволява,можете да асфалтирате зоната пред портата, като комбинирате с материал в цвят, текстура и стил , който кореспондира с вашия двор. А пространството близо до оградата може да бъде украсено с цветни лехи или декоративни храсти .

Пътят до къщата  

Има два основни варианта за ландшафтен дизайн на пътеката от входа на обекта до вратата на къщата: по права линия и зигзаг.
Правата пътека, положена по най-краткото разстояние, е характерна за обикновена градина, в която всички останали елементи имат ясни геометрични очертания.

Но в градината, организирана според принципите на пейзажния стил, е обичайно да се оборудват криволичещи пътеки, които предизвикват усещане за лекота и естественост. Основното тук е да се създаде илюзията, че пътеката се намира там, където случайните пешеходци са я отъпкали. Представете си пътека в гората или в полето и ще разберете как трябва да изглежда вашата, която води до къщата.
Когато избирате материал за настилка, трябва да го комбинирате с тези, използвани за изграждането на оградата.

Тухлената ограда ще бъде органично продължена от плочки с правилна геометрична форма, тази направена от габиони - от пътека покрита с камъчета, а оградата с естествен камък, ще бъде органично комбинирана с пътеки, направени от същия материал.

Пътеката до входната врата е "парадна" така че тя трябва да бъде подчертана с бордюри, цветни лехи и лампи, от двете й страни. Всички използвани декоративни средства са предназначени да придружат госта до вратата и така да се каже, да го поканят в къщата.

Пред вратата на дома  

Входът на къщата трябва да е в стилистично единство с пътя, водещ към нея, и да бъде кулминацията на дизайна на всички други елементи. Обикновено няколко стъпала водят до вратата.

На горната платформа или на самите стъпала входната група може да бъде рамкирана от две саксии с растения. В зависимост от вкуса на собствениците и стила на целия обект, те избират или лаконична туя в ниски обикновени саксии от теракота, или живописни теменужки в красиви каменни съдове. Подходяща е и асиметрична подредба - можете да поставите няколко саксии с цветя от едната страна на стълбите.

На входа, фенерът или лампата са необходим функционален елемент: той може да бъде окачен под навеса на входа, поставен на стъпалата или монтиран за постоянно, например върху каменен парапет.

Обичайно е тази зона да се украсява по специален начин за празниците: преди Коледа вратата се украсява с венец, гирлянди и осветление; през есента на входа се поставят тикви, лампи от тях и друга ефектна сезонна декорация.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Световни тенденции за двора

Известни ландшафни дизайнери дават тон Зимата е най-подходящото време да се замислите какви декоративни промени да внесете при оформянето на двора си тази година

Няма снимка

Френски дренаж в двора

Какво представлява и защо е нужен Френският дренаж представлява изкоп, пълен с чакъл, предназначен да събира вода и да я пренасочва далеч от вашия имот

Няма снимка

6 оригинални идеи за групи от иглолистни

Иглолистните композиции са идеалното решение за всеки двор, защото изглеждат красиви по всяко време на годината и не изискват много поддръжка. Тези вечнозелени обитатели на градината не губят

Няма снимка

15 тайни на успешния ландшафт

Озеленяването не е толкова лесно, колкото изглежда. Сгради, цветни лехи и пътеки ще станат едно цяло, само ако се постараете. За да избегнете грешки при планирането на градината

Няма снимка

Тенденции в градината 2021: Екологичност и лесна поддръжка

Градинската мода не се променя толкова бързо. Това по принцип не е изненадващо, ако вземете предвид факта, че ландшафтният дизайн е най-бавното от всички изкуства

Няма снимка

Направи си сам: Кула от билки

Декорация, която спестява и място Билките са здраве за човека и красива гледка в градината. Но дори и да нямате голям двор, винаги можете да ги имате пресни и на една ръка разстояние с тази компактна

Още от Фермер
Няма снимка

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти

Няма снимка

Над 22 млн. лв. ще получат животновъди по de minimis (вижте ставките)

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis за изхранване на едри и дребни преживни животни. Това съобщи на своята фейсбук страница министър

Няма снимка

Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Резултатите и победителите в поредното издание на конкурса

Няма снимка

Прослушвайте редовно кошерите

Изключително ниските температури са опасни за семействата 0 Не чистете снега от покрива – той задържа топлината Спокойното зимуване на пчелните семейства е от първостепенна важност

Няма снимка

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър в 16 области у нас за утре

За 27 януари, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код - за предупреждение от втора степен, за Източна България

Няма снимка

Утре валежите намаляват, но над Североизточна България - пак сняг

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се