5 интересни рецепти за ястия с кайма

03 декември 2020 Кулинария 0 46908
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Овчарски пай 

Това традиционно британско ястие е запеканка от кайма, картофено пюре и сотирани зеленчуци. Въпреки простите съставки, се получава много вкусно.

Продукти: 500 г мляно агнешко или телешко месо, 70 г масло, ? чаена чаша бульон, ? ч. ч. прясно мляко, 3 големи картофа, 2 средно големи глави лук, 2 средни моркова, 1 консерва зелен грах, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Направете картофено пюре: сварете белените картофи, добавете топло прясно мляко и 50 г масло. Пасирайте.

В останалото масло запържете обеления и нарязан лук и морковите. Когато зеленчуците омекнат, добавете към тях зеления грах (не забравяйте да отцедите течността). Задушавайте на умерен огън около 3 минути. Добавете каймата. Когато се зачерви, добавете бульона и оставете да къкри още 10-12 минути, непокрито.

В съд за печене първо сложете каймата със зеленчуците, а след това и картофеното пюре. Печете във фурната за 30 минути при 200 °С.

Пълнен лук 

Дори тези, които не обичат лук, ще харесат това ястие. Благодарение на каймата лукът става мек, нежен и изключително ароматен. Ако имате готова кайма, приготвянето на ястието ще отнеме малко повече от половин час.

Продукти: 300 г постна кайма, 50 г масло, 6 големи лука, по една връзка мащерка, босилек и магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Обелете лука. Отрежете дъното, така че луковицата да може да стои стабилно. От горната част отрежете капаче. С помощта на лъжица или нож внимателно отстранете сърцевината на лука, така че стените да са с дебелина около 1,5 см. Поставете заготовките от лука в микровълновата за 5-8 минути.

Смесете каймата с нарязани зелени подправки и мекото масло, сол и черен пипер. Напълнете лучените чашки със сместа и всяка завийте във фолио.

Печете пълнения лук около 30 минути на 200 °C. Сервирайте горещо.

Американски бургер 

Продукти: 500 г кайма, 5 домата, 4 хлебчета на бургери, 2 скилидки чесън, 1 средна глава лук, 1 среден морков, 1 чаена лъжичка сос Уорчестър, 1 ч. лъж. ябълков оцет, сол, черен пипер и лют пипер на в люспи на вкус, растително масло.

Приготвяне: Обелете лука и морковите. Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Запържете зеленчуците в растително масло и добавете кайма към тях.

Докато се готвят готви каймата, обелете доматите и ги смачкайте с вилица. Обелете и смачкайте чесъна. Когато течността от каймата се изпари, подправете със сол и черен пипер и добавете смачкания чесън.
Разбъркайте добре, изчакайте минута-две и прибавете соса Уорчестър и оцета. Разбъркайте отново. Накрая добавете доматите и оставете да къкри, докато по-голямата част от течността се изпари.

Разрежете питките хляб и ги запечете за кратка върху сух горещ тиган. Разпределете соса върху долните половинки и покрийте отгоре с останалия хляб.

Запеканка Ziti 

Ziti са вид макарони (големи, дълги или къси тръби), които италианците използват за запеканки. Това ястие понякога се нарича и мързелива лазаня.

Продукти: 450 г макаронени изделия ziti или penne, 450 г постна кайма, 200 г пармезан, 200 г моцарела, 600 г доматен сос, 1 глава лук, 1 супена лъжица зехтин, 1 суп. лъж. сушен риган, 1 суп. лъж. босилек, сол и черен пипер на вкус, масло.

Приготвяне: Запържете каймата в зехтин, заедно с нарязания лук. Подправете със сол и черен пипер, добавете доматения сос и оставете да къкри около 15 минути.

Сварете пастата в леко подсолена вода. Тя не трябва да е преварена.
Намажете форма за печене с масло. Започнете с реденето на пластовете на запеканката: половината от сварените макарони, половината настърган пармезан и филийки моцарела, каймата, отново паста и завършете с останалия пармезан. Отгоре се поръсва с риган и босилек.

Печете 30 минути при 180 °С.

Руло от лаваш 

Много проста рецепта, тъй като съставките не изискват допълнителна обработка. Ако в хладилника има готова пилешка кайма, рулото се приготвя за 20 минути, а след още 40 минути ще имате вкусна вечеря.

Продукти: 500 г пилешка кайма, 200 г пълномаслена сметана, 150 г кашкавал, 1 яйце, 2 кори за лаваш, сол, черен пипер и подправки на вкус.

Приготвяне: Подправете каймата със сол и черен пипер. Добавете ситно нарязаните зелени подправки, които харесвате.

Вземете едната кора от лаваша и го поръсете с настърган кашкавал. Покрийте с другата кора. Смесете каймата със заквасената сметана и с получената смес намажете корите. Навийте на плътно руло.

Полученото руло намажете с разбито яйце и поръсете с настърган кашкавал. Поставете в тава, застлана с хартия за печене. Печете 40–45 минути при 180 °С.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Вкусна вечеря, без много грижи

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

Няма снимка

Пет идеи за топъл и студен пунш

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

Няма снимка

Пържени картофи с лук

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

Няма снимка

Вкусна и бърза вечеря

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти

Няма снимка

Ефектни салати за зимата

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

Още от Фермер
Няма снимка

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти

Няма снимка

Над 22 млн. лв. ще получат животновъди по de minimis (вижте ставките)

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis за изхранване на едри и дребни преживни животни. Това съобщи на своята фейсбук страница министър

Няма снимка

Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Резултатите и победителите в поредното издание на конкурса

Няма снимка

Прослушвайте редовно кошерите

Изключително ниските температури са опасни за семействата 0 Не чистете снега от покрива – той задържа топлината Спокойното зимуване на пчелните семейства е от първостепенна важност

Няма снимка

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър в 16 области у нас за утре

За 27 януари, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код - за предупреждение от втора степен, за Източна България

Няма снимка

Утре валежите намаляват, но над Североизточна България - пак сняг

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се