Родни производители вече отглеждат целогодишно специални сортове домати

02 декември 2020 Растениевъдство 0 16794
Няма снимка
Чери домати Sweetelle
1 2 3
 

Зимата е сезон, в който е време да излезем от стереотипа шопска салата и да знаем, че има безброй други вкусни комбинации и салатени рецепти, които вече можем да приготвяме с качествени специални сортове домати, произведени в България.
У нас вече успешно се отглеждат т.нар. специални сортове домати, сред които са чери доматите, както и все още малко познатият на българския потребител домат Кумато. Родните производители се стремят да отговорят на търсенето, тъй като чери доматите стават все по-предпочитани за здравословно похапване между храненията или за приготвяне на разнообразни рецепти, тъй като изключително добре се комбинират с всички видове листни салати и са неразделна част от средиземноморската кухня, която е особено популярна у нас.

Едни от най-популярните сред специалните сортове чери домати, отглеждани в България, които вече може да се намерят на пазара, са от типа baby plum – домати с мини размер и форма, която наподобява слива. Истинският фаворит сред тях е хибридът Суител – хрупкав и с много добър баланс на сладко и кисело, а също така подходящ за по-дълго съхранение.

Други специални сортове, успешно отглеждани от българските производители, са Иворино – бледо жълт, с висока сладост и ниска киселинност и Бамано – оранжев на цвят хибрид, с отличителен аромат и гладка текстура.

Сред най-атрактивните сортове, отглеждани у нас, е мини Кумато – домат с нетрадиционен кафяв цвят, който има специфичен, леко пикантен аромат, по-твърд е и има по-дълъг период на съхранение.

Според производителите, качественият чери домат се познава по своята свежест, осезаем аромат, лъскава обвивка и наситен червен цвят. Чери доматите могат да бъдат, както на клонче, така и насипни. В общия случай, чери доматите имат повече сладост и по-наситен вкус от традиционните и са с отлични показатели, що се отнася до съдържание на полезни вещества. Освен, че са богати на фибри и витамин С, те съдържат солидна доза други витамини и минерали, които са жизненоважни за здравословното функциониране на организма, подпомагат дейността на сърцето, белите дробове, бъбреците.

Друг специален сорт, чието производство отскоро успешно се развива в България, е сортът Кумато. Това е деликатесен домат с изключителен аромат и вкус, който не остава незабелязан на щанда поради своя характерен по-тъмен цвят, вариращ от тъмно кафяв до златисто-зелен. Той е особено месест, сочен и по-сладък от традиционните сортове, с леко кисела нотка.

Кумато е предпочитан в гурме кухнята, тъй като изпъква във всяка салата или ястие. Той се появява за първи път в региона на Алмерия, Южна Испания, но вече започва да се отглежда и предлага на много места по света, включително и в България. Произхожда от диворастящите домати, които са се адаптирали да издържат на по-сухите и солени почвено-климатични условия в региона на Средиземноморието.

Кумато e търговска марка на Syngenta Group, характеризираща конкретни плодове домати, които се отглеждат от специални хибридни растения. Производството и съхранението им се контролират на всяка стъпка от процеса, за да се гарантира постоянство на качеството за крайните клиенти.

Позитивна тенденция в България е подкрепата към родното производство на всички големи вериги супермаркети. Често българските плодове и зеленчуци там са специално обозначени, за удобство на хората, които ги предпочитат. При доматите, основна причина за търсене на българската продукция е вкусът.

Български производители споделят, че специалните сортове домати (чери домати, Кумато и други нетрадиционни разновидности), отгледани у нас, се отличават с това, че са узрели и сочни, тъй като се берат в момент на вече настъпила зрялост, за разлика от вносните, които се берат още докато са зелени и зреят по време на транспорта и съхранението в складовете на търговците. Така българските домати запазват своите отлични вкусови качества и свежест, докато вносните имат много по-малка трайност на щанда или у дома.

За възможно най-качествена прoдукция, производството в някои български оранжерии вече е изцяло компютризирано и снабдено с най-съвременните специализирани машини, с автоматизирано засенчване и проветрение на оранжериите и всички най-нови технологии, които се използват и по света.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Шкумбата участва в първия международен онлайн семинар на биостимуланта Амалгерол Есенс

Екипът на АМАЛГЕРОЛ ЕСЕНС организира първия международен онлайн семинар, фокусиран върху биостимуланта и неговото действие при културните растения В съдържанието на семинара са включени интересни

Няма снимка

Как водната ерозия води до замърсяване на площи и водни басейни

Колкото почвите са по-бедни на хумус и хранителни елементи, толкова по-интензивно се поддават В резултат на използваната химизация повърхностният отток от селскостопанските площи все повече се

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Важни неприятели по рапицата през пролетта

Със затопляне на времето първите вредители нападат посевите Рапицата е култура, която се напада от много неприятели. Те вредят в различни фази от развитието й

Няма снимка

Полша е водеща страна в интензивните производства

Земеделието й се нареди сред най-добрите не само в Европа, но и в света * Крупен износител е на качествени плодове Интензивните сектори в земеделието, които носят висока добавена стойност, са тези

Няма снимка

Расте световното търсене на биологичен джинджифил

Един от най-големите производители е Перу Ива Тончева През последните години Перу се наложи на световния пазар на джинджифил и сега страната четвъртият по големина износител на джинджифил

Още от Фермер
Няма снимка

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти

Няма снимка

Над 22 млн. лв. ще получат животновъди по de minimis (вижте ставките)

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis за изхранване на едри и дребни преживни животни. Това съобщи на своята фейсбук страница министър

Няма снимка

Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Резултатите и победителите в поредното издание на конкурса

Няма снимка

Прослушвайте редовно кошерите

Изключително ниските температури са опасни за семействата 0 Не чистете снега от покрива – той задържа топлината Спокойното зимуване на пчелните семейства е от първостепенна важност

Няма снимка

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър в 16 области у нас за утре

За 27 януари, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код - за предупреждение от втора степен, за Източна България

Няма снимка

Утре валежите намаляват, но над Североизточна България - пак сняг

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се