Защо варосването е задължително?

04 декември 2020 Овошки 0 50742
Няма снимка
 

И за плододаващи, и за млади дръвчета

Варосването на овощните дръвчета е задължителна практика в овощната градина. Благодарение на него се запазва кората на овошките, която през студените месеци е подложена на неблагоприятни климатични условия.

През есента, зимата и пролетта има както много студени дни, така и силно слънчево греене. В резултат на това кората може да замръзне, да има слънчеви изгаряния, да се напука, да се нападне от корояди, да загрубее, да се обели.

Ако е увредена кората, по-късно започва да се поврежда и дървесината, което пък води до силно отслабване на дървото и съответните проблеми, произтичащи от това.

Преди да се пристъпи към варосване е препоръчително стъблото на дървото да се почисти, като се премахне старата и напукана кора.
Обикновено се варосват стъблото и малко от по-дебелите скелетни клони. Необходимо е да се варосват както младите фиданки, така и възрастните дървета.

За младите фиднки обаче е по-добре разтворът да се поразреди, за да се повреди кората.

Приготвяне на варов разтвор

За варосване на дръвчетата се използва 20%-ов разтвор на варово мляко.

Необходимите съставки са: 2 кг гасена вар, 250-300 г меден сулфат (син камък), 1 кг глина.

Може да поставите малко говежди тор, както и подходящ фунгицид.
Всички компоненти се смесват до получаването на гладка маса. При нанасянето върху кората разтворът трябва да е толкова гъст, че да не се стича.

Варосване се прави и в топлите месеци, за да се предпазят дръвчетата от високите температури

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Български сортове череши

Косара Нов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, кръстоска е между Ранна черна и Бигаро Бюрла. Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста

Няма снимка

Формиране на короната

При зимната резитба една от най-важните цели е короната да се формира правилно. Тя, разбира се, е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета

Няма снимка

Зимна резитба на овощните дръвчета

Прави се след силните студове, но преди набъбване на пъпките Зимната резитба на овощните дръвчета е основна за тях и се извършва всяка година. Сроковете за отделните видове варират в определени

Няма снимка

5 важни правила при засаждане на фиданки

* При засаждането на овощните дръвчета кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. 0 Важно е спойката между присадника и подложката да сочи в посока юг

Няма снимка

Зимно засаждане на нови фиданки

Препоръчително е само в топлите райони В най-южните райони на страната, както и по Черноморието, често се практикува зимно засаждане на различни овощни дървета

Няма снимка

Резитба на дръвчетата започва през зимата

Любителите, които имат повече дръвчета в градината, предпочитат да започнат резитбата им по-рано, дори още през зимата. Да, не е проблем резитбата да се направи

Още от Фермер
Няма снимка

Прогноза: Цените на земята може да паднат тази година

Продажбата през януари гарантира добра сделка. Експерти оценяват безплатно земеделски терени. Цените на земята може и да паднат през 2021 година. Това предупреждават експерти в недвижимите имоти

Няма снимка

За чия сметка се реши съдбата на „вегетарианското месо”?

Европейските асоциации защитават наименованията на продуктите си, които се „присвояват” от имитационната индустрия и генерират огромни печалби, заяви в ЕП Пека Песонен

Няма снимка

Ще е слънчево днес - до 5 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. След студената утрин, дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 0 и 5 градуса, като ще останат по-ниски в североизточните райони

Няма снимка

Ново: "суроватъчен протеин на прах" без лактоза

Ива Тончева Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини

Няма снимка

Опасен студ: Между минус 12 и минус 9 градуса ще бъдат температурите утре

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код

Няма снимка

С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът по подмярка COVID 3

ДФ „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщиха от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г