Тарталети за Нова година

05 декември 2020 Кулинария 0 26352
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

С какво да ги поднесем - 5 вкусни пълнежа

Нова година е „зад ъгъла“, остават броени дни до празничната вечер. Ето защо отсега се огледайте за вкусни и оригинални рецепти за салати и предястия, с които да изненадате гостите. Например, може да зарадвате близките си с вкусни тарталети, които освен всичко друго ще се превърнат в отлична украса за празничната трапеза.

1. С пиле и гъби 

Те са идеални за новогодишно пиршество. Могат да се сервират топли с топено сирене, или студени, гарнирани със свежи зелени подправки или натрошени орехи.

Продукти: 10-12 тарталетки, 400-450 г пилешко филе, 400-450 г гъби, 1 опаковка (0,5 л) готварска сметана, 300-350 г кашкавал, 1 голяма глава лук, 2 супени лъжици брашно, слънчогледово олио - по желание, сол и смес от сушени подправки на вкус.

Приготвяне: Измийте старателно филетата и гъбите под студена течаща вода. Почистете, ако е необходимо, и подсушете върху домакинска хартия.

Месото се нарязва на ситно (по желание можете да го смелите в месомелачка). Нарежете гъбите на малки кубчета.

Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с месото в олиото за около 6-10 минути. Подправете със сол и сушени подправки. Разбъркайте и добавете гъбите. Задушавайте още 3-5 минути, а след това добавете сметаната и брашното. Разбъркайте отново внимателно. Гответе около 20 минути на слаб огън.

С получената плънка напълнете тарталетките и поръсете с настърган кашкавал. Поставете във фурна, загрята до 180 градуса за 15-20 минути или до златисто кафяво. По желание, преди да ги сервирате, поръсете с пресни зелени подправки.

2. С яйце и кашкавал 

Предимството на този пълнеж е, че е много вкусен и финансово изгоден. Изобщо не е необходимо да харчите пари за скъпи сирена. Спокойно можете да използвате кашкавала от хладилника или топено сирене.

Продукти: 4 яйца, 100 г кашкавал или топено сирене, 3 скилидки чесън, 5-6 стърка зелен лук, майонеза - по желание, сол и млян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете яйцата твърдо и ги охладете. Обелете ги и ги настържете на едро. Настържете и кашкавала. Чесънът се прекарва през преса или се нарязва на ситно. Смесете всичко заедно и подправете с майонеза. По желание прибавете сол и черен пипер. Разбъркайте. Напълнете тарталетките с получената смес. Поръсете отгоре със ситно нарязан зелен лук.

3. С пикантни моркови и кашкавал  

Харесвате ли пикантни храни? Ако е така, този доста пикантен пълнеж ще ви хареса. Сочните корейски моркови (в следващ брой ще ви дадем рецепта как да си ги приготвите), мек и ароматен кашкавал и свежи зелени подправки са идеална комбинация.

Продукти: 250 г корейски моркови, 250 г кашкавал, 1 чаена чаша орехови ядки, сол и млян черен пипер на вкус, майонеза - по желание, пресни зелени подправки за декорация.

Приготвяне: Настържете кашкавала на средно едро ренде. Ореховите ядки накълцайте на ситно. Измийте добре морковите и ги подсушете. Настържете ги или нарежете на много ситно.

В купа смесете морковите, кашкавала, ядките и малко от пресните зелени подправки. Добавете майонеза. Ако е необходимо, подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте внимателно. С получената плънка напълнете тарталетките. Поръсете с останалите ситно нарязани магданоз и копър.

4. С риба тон и краставица 

Въпреки че това предястие трябва да се приготви непосредствено преди сервирането, то също има място на новогодишната трапеза. Сочни парчета риба тон и прясна краставица - нежни, вкусни, леки и въздушни.

Продукти: 1 консерва риба тон, 2 яйца, 1 голяма краставица, сол и черен пипер на вкус, майонеза по желание, магданоз и копър за декорация.

Метод на готвене: Сварете яйцата твърдо и ги охладете. Обелете ги и ги нарежете на ситно. Прехвърлете рибата тон в купа, след като сте я изцедили от соса. Смачкайте я с помощта на вилица и добавете яйцата и майонезата. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.

Измийте краставицата. Нарежете я на малки кубчета и я добавете към плънката. Напълнете тарталетките.

Преди сервиране поръсете със ситно нарязани магданоз и копър.

5. Със сьомга и авокадо 

Продукти: 1 малко филе леко осолена сьомга, 150 г извара, 2 зрели авокада, 1 лимон, копър за декорация, сол и млян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Измийте и подсушете авокадото. Нарежете едното на средно големи кубчета и го поръсете с лимонов сок. Другото поставете в купата на блендера и пасирайте. Добавете изварата и разбийте до получаване на еднородна маса. Подправете със сол и черен пипер.
Напълнете тарталетките с получената маса. Отгоре украсете с филийки рибно филе и авокадо. Полейте с лимонов сок.

Поръсете със ситно нарязан копър.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Четири интересни рецепти за скумрия на фурна

Скумрията е доста мазна и засищаща риба. Ето защо е много подходяща за трапезата през зимата. Съдържа много витамини, микроелементи, както и омега-3 полиненаситени мастни киселини

Няма снимка

Вкусна вечеря, без много грижи

Пържоли с чесън, розмарин и брюкселско зеле  Продукти: 450 г брюкселско зеле, малко зехтин, сол и черен пипер на вкус, 4 свински котлета без кости с дебелина около 2,5 см, 4 скилидки чесън

Няма снимка

Пет идеи за топъл и студен пунш

Поднася се след храна - винаги с лъжичка в чашата Топлият пунш е много добра напитка за целия зимен сезон, сгрява душата, стопля и ръцете, докато държиш чашата

Няма снимка

Пържени картофи с лук

Лесни и вкусни рецепти Картофи с лук на тиган са любимо мезе при събирания с приятели и за семейни обеди. Картофите могат да бъдат предварително сварени или направо да се изпържат в гореща мазнина

Няма снимка

Вкусна и бърза вечеря

Приготвянето ще ви отнеме до 30 минути Отминаха коледните и новогодишните празници и дори и най-ентусиазираните домакини трябва да се върнат към служебните си задължания и ангажименти

Няма снимка

Ефектни салати за зимата

С тях ще повишите имунитета си През зимата, заради занижения имунитет, често настиваме и боледуваме. Тайната на укрепващите организма ястия е да се използват сезонни плодове и зеленчуци с вкусни и

Още от Фермер
Няма снимка

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти

Няма снимка

Над 22 млн. лв. ще получат животновъди по de minimis (вижте ставките)

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis за изхранване на едри и дребни преживни животни. Това съобщи на своята фейсбук страница министър

Няма снимка

Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Резултатите и победителите в поредното издание на конкурса

Няма снимка

Прослушвайте редовно кошерите

Изключително ниските температури са опасни за семействата 0 Не чистете снега от покрива – той задържа топлината Спокойното зимуване на пчелните семейства е от първостепенна важност

Няма снимка

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър в 16 области у нас за утре

За 27 януари, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код - за предупреждение от втора степен, за Източна България

Няма снимка

Утре валежите намаляват, но над Североизточна България - пак сняг

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се