Грижа за лозарската ножица

05 декември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 14643
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Десет минути с диамантена пила и тя ще реже като нова

Добрият градинар може и трябва да поддържа инструментите си в изправност. Острата лозарска ножица прави по-чисто отрязване, което растението лекува по-ефективно - то става по-здраво, по-способно да се бори с болести, зарази от насекоми и природен стрес.

Често използваните ножици се нуждаят от наточване на всеки шест седмици. За градинарите, които отделят едва четири часа седмично за резитба, може да е подходящо едно добро заточване годишно.

Точене с пила 

Единият начин за наточване е с брусове и камъни за точене. По-добър метод обаче е с диамантени пили, защото са лесни за използване дори от начинаещ. Ще ви трябват пили с три нива на грубост: грубо, фино и екстра фино.

Отнема само около 10 минути. Колкото по-редовно поддържате ножиците си, толкова по-бързо ще върви заточването. И имайте предвид, че за да научите как да изостряте лозарските ножици, трябват търпение и практика.

Консумативи: 

* Сапун и топла вода

* Чисти парцал и кърпа

* Ръкавици

* полугруба стоманена вълна

* фина стоманена вълна

* 3 диамантени пили (груби, фини и екстра фини)

* Смазка на суха или на силиконова основа

* Клонки за тестване или намокрен вестник

Започнете с добро почистване 

Ако режещата повърхност е мръсна, тя ще премине грубо през куката и няма да реже чисто, дори ако острието е остро. С почистваща подложка и малко топла сапунена вода изтъркайте добре и избършете остриетата.

Използвайте грубата стоманена вълна, за да премахнете ръждата и по-трудно отстранимите полепнали частици. След това преминете към по-фината стоманена вълна, за да възстановите блясъка на метала.
Ако вашите ножици досега не са били заточвани след дълга употреба и има наслоени мръсотии, вероятно ще ви бъде нужен спирт или разредител. Петната от ръжда отстранете с фина шкурка или с шлайф паста.

Пили се само в посока към върха  

Преди да използвате пилите, потупайте ги с влажна кърпа. Водата ще ги предпази от запушване с малките парченца метал, отпаднали от острието.

Започнете с най-грубата пила. Трябва да държите под същия ъгъл като скосения режещ ръб (обикновено между 10 и 20 градуса) (снимка А). Посоката е от вътрешната страна на острието към върха, като използвате умерен натиск и изтегляте с извито движение, както следва формата на острието (снимка В). Това движение е лесно, безопасно и изостря равномерно цялото острие. За добре поддържани ножици обикновено са достатъчни 10 до 20 изтегления с диамантената пила. Лошо поддържаните може да се нуждаят от около 40 до 50.

Преминете към по-фината пила, за да изострите допълнително скосения ръб. После – към екстра фината, като правите същия брой минавания с всяка отделна пила. Завършете като прекарате допълнително последната пила върху задната страна на острието няколко пъти (снимка C), само за да почистите остатъците. Острието на лозарските ножици е наточено само от едната страна! Точи се само режещият ръб. Ако безпроблемно може да среже намокрен вестник – ще боравите с идеална ножица.

Намажете с лубрикант 

След като сте постигнали исканата острота, нанесете суха смазка или на основата на силикон, за да отблъсне водата и да попречи на ръжда и окисляване. Веднъж годишно може да приложите продукт, направен за смазване на велосипедни вериги, като капвате и малко на болта.
Има и друг, по-еко вариант - периодично през година леко може да намазвате остриетата със зехтин. Той предпазва от залепване и засъхване на мръсотия, която би могла да навреди на резитбите.

Материали по: finegardening.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Най-чести грешки при домашното вино

Къде имат пропуски любителите През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането

Още от Фермер
Няма снимка

Складовете на мандрите пълни, 20% срив в продажбите (Графика)

Складовете на почти всички млекопреработвателни предприятия са пълни със сирене и кашкавал, но продажбата им е невъзможна заради свит пазар. В годината на пандемията потреблението на млечни продукти

Няма снимка

Над 22 млн. лв. ще получат животновъди по de minimis (вижте ставките)

Сектор „Животновъдство“ ще получи 22 млн. 260 хил. лв. държавна помощ под формата на de minimis за изхранване на едри и дребни преживни животни. Това съобщи на своята фейсбук страница министър

Няма снимка

Старата черница във Велики Преслав с двойна победа в конкурса „Дърво с корен 2020”

Старата черница в центъра на Велики Преслав стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2020 г. Резултатите и победителите в поредното издание на конкурса

Няма снимка

Прослушвайте редовно кошерите

Изключително ниските температури са опасни за семействата 0 Не чистете снега от покрива – той задържа топлината Спокойното зимуване на пчелните семейства е от първостепенна важност

Няма снимка

Жълт и оранжев код за снеговалежи и силен вятър в 16 области у нас за утре

За 27 януари, сряда, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви оранжев код - за предупреждение от втора степен, за Източна България

Няма снимка

Утре валежите намаляват, но над Североизточна България - пак сняг

През нощта на много места ще има снеговалежи, на места в Централна и Източна България ще са обилни. Първоначално в източните райони снегът ще е мокър, но с понижението на температурите и там ще се