Грижа за лозарската ножица

05 декември 2020 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 15624
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Десет минути с диамантена пила и тя ще реже като нова

Добрият градинар може и трябва да поддържа инструментите си в изправност. Острата лозарска ножица прави по-чисто отрязване, което растението лекува по-ефективно - то става по-здраво, по-способно да се бори с болести, зарази от насекоми и природен стрес.

Често използваните ножици се нуждаят от наточване на всеки шест седмици. За градинарите, които отделят едва четири часа седмично за резитба, може да е подходящо едно добро заточване годишно.

Точене с пила 

Единият начин за наточване е с брусове и камъни за точене. По-добър метод обаче е с диамантени пили, защото са лесни за използване дори от начинаещ. Ще ви трябват пили с три нива на грубост: грубо, фино и екстра фино.

Отнема само около 10 минути. Колкото по-редовно поддържате ножиците си, толкова по-бързо ще върви заточването. И имайте предвид, че за да научите как да изостряте лозарските ножици, трябват търпение и практика.

Консумативи: 

* Сапун и топла вода

* Чисти парцал и кърпа

* Ръкавици

* полугруба стоманена вълна

* фина стоманена вълна

* 3 диамантени пили (груби, фини и екстра фини)

* Смазка на суха или на силиконова основа

* Клонки за тестване или намокрен вестник

Започнете с добро почистване 

Ако режещата повърхност е мръсна, тя ще премине грубо през куката и няма да реже чисто, дори ако острието е остро. С почистваща подложка и малко топла сапунена вода изтъркайте добре и избършете остриетата.

Използвайте грубата стоманена вълна, за да премахнете ръждата и по-трудно отстранимите полепнали частици. След това преминете към по-фината стоманена вълна, за да възстановите блясъка на метала.
Ако вашите ножици досега не са били заточвани след дълга употреба и има наслоени мръсотии, вероятно ще ви бъде нужен спирт или разредител. Петната от ръжда отстранете с фина шкурка или с шлайф паста.

Пили се само в посока към върха  

Преди да използвате пилите, потупайте ги с влажна кърпа. Водата ще ги предпази от запушване с малките парченца метал, отпаднали от острието.

Започнете с най-грубата пила. Трябва да държите под същия ъгъл като скосения режещ ръб (обикновено между 10 и 20 градуса) (снимка А). Посоката е от вътрешната страна на острието към върха, като използвате умерен натиск и изтегляте с извито движение, както следва формата на острието (снимка В). Това движение е лесно, безопасно и изостря равномерно цялото острие. За добре поддържани ножици обикновено са достатъчни 10 до 20 изтегления с диамантената пила. Лошо поддържаните може да се нуждаят от около 40 до 50.

Преминете към по-фината пила, за да изострите допълнително скосения ръб. После – към екстра фината, като правите същия брой минавания с всяка отделна пила. Завършете като прекарате допълнително последната пила върху задната страна на острието няколко пъти (снимка C), само за да почистите остатъците. Острието на лозарските ножици е наточено само от едната страна! Точи се само режещият ръб. Ако безпроблемно може да среже намокрен вестник – ще боравите с идеална ножица.

Намажете с лубрикант 

След като сте постигнали исканата острота, нанесете суха смазка или на основата на силикон, за да отблъсне водата и да попречи на ръжда и окисляване. Веднъж годишно може да приложите продукт, направен за смазване на велосипедни вериги, като капвате и малко на болта.
Има и друг, по-еко вариант - периодично през година леко може да намазвате остриетата със зехтин. Той предпазва от залепване и засъхване на мръсотия, която би могла да навреди на резитбите.

Материали по: finegardening.com

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Някои лозички може да имат отоци от студа

Читателката ни Людмила Виденова от Казанлък, която е запален хоби фермер и отглежда и лозички, ни попита дали е възможно по тях да се появят отоци от студовете

Няма снимка

Старателно измийте изпразненото буре

Ако в него е имало вкиснало вино, не се и опитвайте Старите винари казват, че бурето прави виното. И днес има много любители на правенето на домашно вино, традиционалисти

Няма снимка

Пролетното засаждане на лози - за и против

Засаждането на лози през пролетта не е традиционно за масивите в нашата страна, но напоследък започва да става все по-предпочитано от стопаните с дворове и вили

Няма снимка

Сортове бяло винено грозде за Софийско

По молба на нашия читател Димитър Димитров Димитър Димитров се интересува кои бели винени сортове лози са подходящи за Софийския район, където иска да ги засади

Няма снимка

От какво зависи кореновата система

Пита Светла Панайотова от село Герман, Софийско Всеки лозар знае, че растенията му развиват много мощна коренова система и в широчина, и в дълбочина. И

Няма снимка

Топлата зима иска по-ранна резитба

Да не се чака да започнат да набъбват пъпките Какво ще се случи, ако оставим лозата без резитба? Питали ли сте се? Ами ще станем свидетели на кълба от пръчки, които се оплитат една в друга

Още от Фермер
Няма снимка

През март се дават препарати срещу метил

Прието е в нашата страна 2 пъти годишно да се третират овцете срещу заболяването метил. Есенно време - октомври и ноември, и през март на овцете трябва да се дават препарати срещу метил

Няма снимка

Климатичните промени застрашават хранителните вериги

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни

Няма снимка

50 хил. фиданки ще залесят горските в Югозапада

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП

Няма снимка

Платиха над 71 млн. лв. на 39 748 тютюнопроизводители

Преведени са 71 197 183 лв. на 39 748 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн, съобщиха от фонд "Земеделие". Финансовата подкрепа е утвърдена с решение на Управителния

Няма снимка

Ранни сеитби директно в лехите

Градинари от най-топлите райони на страната вече направиха първите сеитби. Разбира се, стартира се с най-студоустойчивите зеленчукови видове, чиито семена и кълнове няма да се повредят от възможни

Няма снимка

Как да „скрием“ зеленчуците от децата

Зеленчуците са много важна част от нашето меню. Те са източник на минерали, витамини, захари, растителни мазнини, протеини и въглехидрати, които са необходими за всеки