Ранни десертни сортове грозде

19 декември 2020 В лозята 0 30177
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Кога узряват и как да ги отглеждате

Нашата читателка Петрана Георгиева от Кюстендил ни писа, че се интересува от много ранните десертните сортове, които могат да се отглеждат у нас.
Да има такива, ето:

Перл дьо Ксаба 

Това е унгарски сорт, с изключителна ранозрелост. При нашите условия узрява в края на юли и началото на август.

Характеризира се със слаба студоустойчивост, но при измръзване лозите проявяват добра възстановителна способност.

Не е склонен към изресяване и милерандаж.

Гроздът е средно голям, зърното е средно едро, има приятен мискетов аромат. Кожицата му е тънка, оцветена в жълто-кехлибарено.
При валежи зърната лесно се напукват и се нападат от сиво гниене.

Зрялото грозде силно се напада от оси и птици.

Лозите са среднорастящи, с добра родовитост.

Подходяща е смесената резитба - чепове с две очи и плодни пръчки с 10-12 очи, независимо от формировката. Според формировката добивът от лоза варира между 3 и 5,5 кг.

Може да се отглежда докъм 600 м надморска височина.

Мечта 

Узрява с няколко дни по-късно от Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, със средно тегло около 250 грама. Зърното е средно едро, с приятен мискетов аромат. Не се напуква, практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж.

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки (асмовидно) резитбата може да е само на чепове с по две очи. Студоустойчивостта им е слаба, но са с добра възстановителна способност. Средният добив от лоза е 4,5-6 кг. Може да се отглеждат и в по-хладни райони при надморска височина 600-700 м.

Черна перла 

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 300 грама. Зърното е средно едро, има приятен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, тъмносиня на цвят, жилава, поради което не се напада от оси.

Лозите са среднорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки изисква къса резитба - чепове с по две очи. Средният добив е 5-6 кг от лоза. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Проявява средна устойчивост на ниски зимни температури и добра възстановителна способност след измръзване.

Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Зрялото грозде е практически устойчиво на сиво гниене.

Армира 

Узрява по същото време, когато и Перл дьо Ксаба. Гроздът е средно голям, рехав, с тегло около 400 грама. Зърното е средно едро, продълговато и към върха заострено.

Лозите са силнорастящи, с добра родовитост. При високи формировки резитбата трябва да е къса - чепове с по две очи, за да не се претоварват. Когато формировката е такава, добивът от лоза е 4-5 кг.
Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж. Не е студоустойчив, но любителите може да го отглеждат до към 600-700 м надморска височина.

Супер ран Болгар

Познат у нас сорт на всеки професионален и хоби лозар. Узрява през първата десетдневка на август. Гроздът е средно голям до голям с тегло около 250-300 грама. Зърното е едро, продълговато с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица.

Лозите са средно до силнорастящи с висока плодовитост. Изискват смесена резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 8 до 12 очи.
При полувисока формировка средният добив на грозде от лоза е 4-6 кг. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но студоустойчивостта му е слаба. Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене.

Плевен 

Узрява през първата половина на август. Гроздът е средно голям до голям, рехав, с тегло около 250 грама. Зърното е много едро с жълто-зелена тънка кожица, месесто, сочно, с неутрален вкус.

Лозите са силно до буйнорастящи, с добра родовитост. Подходяща е смесената резитба - чепове с по две очи и плодни пръчки с по 10-12 очи. При полувисока формировка средният добив от лоза е 4-5 кг.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но в хладна пролет ресите може да се източват в мустаци. При валежи по време на зреенето зърната често се напукват и загниват.

Може да се отглежда до 600-700 м надморска височина.

Мискет ран

Узрява в началото на август. Гроздът е средно голям, с тегло около 260 г. Зърното е средно едро, овално, със силен мискетов аромат. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмносиньо оцветена.
Лозите са средно до силнорастящи, с много добра родовитост. Независимо от формировката, подходяща е смесената резитба – чепове с две очи и плодна пръчка с 8 -12 очи.

При високи формировки (Мозер) средният добив е 4-5 кг от лоза. Може да се отглежда в по-хладни райони до 600-700 м надморска височина.

Кардинал

Това е предпочитанието на много лозари. Узрява в средата и през втората половина на август. Гроздът е средно голям до голям, около 280 грама, полусбит до рехав. Зърното е едро до много едро, със средно дебела, крехка и пурпурно оцветена кожица.

Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост. При високи формировки плододава добре и при къси резитби - чепове с по две очи, а средният добив е 4-6 кг от лоза.

Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, но е чувствителен на вирусни заболявания. Слабо студоустойчив е.

При съответни грижи срещу измръзване може да се отглежда в по-високи райони (до 700 м надморска височина), тъй като узрява рано.

Продължаваме със сортовете в следващя брой.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките

Няма снимка

Полезни факти за лозите

* Младите 2-3-годишни лози имат по-нежни тъкани и структура и съдържат по-голямо количество вода - т.е. те измръзват по-лесно от възрастните. * Лозите, които са били претоварени с грозде

Няма снимка

Какво не знаем за студоустойчивостта на сортовете

* При температура минус 15-16 градуса измръзват зимните очи на по-слабо студоустойчивите сортове като Болгар, Кардинал, Димят, Тамянка. * Ако температурата се понижи до минус 17-18 градуса

Няма снимка

Опасен ли е сега студът за лозите

По-чувствителни на ниските температури са десертните сортове След коледното и новогодишно затопляне станахме свидетели и на мразовити и ледени дни. Но това не е изненада, зима е все пак

Няма снимка

Подгответе се за резитбата

Сега може да внасяте оборски тор През месец януари лозата се намира в период на относителен покой. Той е подходящ за торене на плододаващите насаждения

Няма снимка

Резници - след листопада

Къде и как да ги съхраните у дома Читателката Евелина Георгиева от Бургас ни писа, че иска сама да опита да размножи лозички в двора си чрез директно засаждане на пръчки

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

ЕК пита фермери: Получавате ли справедлива цена за вашата продукция?

С анкета към земеделски производители Европейската комисия събира обратна информация за това как директивата за нелоялните търговски практики (НТП) постига целите си на национално ниво