Помещения за добро съхранение на плодове

25 декември 2020 Овощна градина / Полезни съвети 0 24921
Няма снимка
1 2
 

Продукцията от ябълки, круши, дюли, мушмули и други плодове, които са по-издръжливи, се съхранява най-добре в мазета или друг вид избено помещение.

За да се запазят плодовете по-продължително време, е важно температурата и влажността на въздуха да са сравнително постоянни. Мазетата и други подобни помещения в къщите най-точно се доближават до условията, които има в специалните хранилища.

В домашни условия е трудно да се осигурят необходимата температура и влажност на въздуха, подходящи за различните овощни видове. Все пак ориентировъчно трябва да се има предвид, че температурата трябва да е над 0 градуса, а влажността – възможно по-висока, но не прекалено, тъй като има опасност от гниене. Освен това е важно да се осигурява проветряване, тъй като плодовете продължават да дишат, дори след като са откъснати от дървото.

4 важни препоръки:

* След беритба плодовете се сортират, като за съхранение се оставят само здрави, ненаранени и без видими поражения от болести.

* Ако има възможност, плодовете се поставят внимателно без да се допират. В повечето случаи това е невъзможно, особено когато плодовата продукция е повече.

* Плодовете се нареждат на стелажи, в дървени касетки или палети.

* От време на време оставените плодове се проверяват. Ако се открият загнили, трябва да се отстранят, за да не заразят здравите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овощна градина / Полезни съвети
Няма снимка

Дървояди по овощните дървета

Кои са най-опасните 3 вида Дървоядите са сред най-опасните, но често подценявани неприятели по дръвчета. Срещат се в овощните градини в цялата страна. Вредният стадии са гъсениците

Няма снимка

Основни правила за зимно пръскане

Зимното пръскане има за цел да унищожи всички форми на неприятели, които се крият по клонките, стъблото, пъпките на дръвчетата, ето защо трябва да се направи много добре

Няма снимка

Резитба на скелетни клонки и разклонения

Основната резитба се прави и на клони, и разклонения, които са по-стари от една година. Тази резитба се извършва при плододаващи вече дръвчета, които са с почти оформена корона

Няма снимка

Три чести грешки

* Не трябва да се оставят чепове, тъй като в тях се укриват неприятели или се запазват зарази на болести. * Резитбата не бива да е много силна. За една година се отстранява не повече от една четвърт

Няма снимка

Формиране на свободна корона

Подходяща е за всички овощни видове Свободно растяща формировка е корона с водач, върху който се формират до 5-6 скелетни клона. Първите три, по-рядко четири скелетни клони

Няма снимка

Дръвче палмета - удобно и красиво

Кои са акцентите при резитбата на ябълковото дърво, което се формира като палмета? * През вегетацията от оставените пъпки на най-горната част на дръвчето израстват 5-7 клонки

Още от Фермер
Няма снимка

През март се дават препарати срещу метил

Прието е в нашата страна 2 пъти годишно да се третират овцете срещу заболяването метил. Есенно време - октомври и ноември, и през март на овцете трябва да се дават препарати срещу метил

Няма снимка

Климатичните промени застрашават хранителните вериги

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни

Няма снимка

50 хил. фиданки ще залесят горските в Югозапада

50 000 контейнерни фиданки ще залесят тази пролет служителите на централно управление и териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие. Инициативата е на ръководния екип на ЮЗДП

Няма снимка

Платиха над 71 млн. лв. на 39 748 тютюнопроизводители

Преведени са 71 197 183 лв. на 39 748 земеделски стопани по схемата за преходна национална помощ за тютюн, съобщиха от фонд "Земеделие". Финансовата подкрепа е утвърдена с решение на Управителния

Няма снимка

Ранни сеитби директно в лехите

Градинари от най-топлите райони на страната вече направиха първите сеитби. Разбира се, стартира се с най-студоустойчивите зеленчукови видове, чиито семена и кълнове няма да се повредят от възможни

Няма снимка

Как да „скрием“ зеленчуците от децата

Зеленчуците са много важна част от нашето меню. Те са източник на минерали, витамини, захари, растителни мазнини, протеини и въглехидрати, които са необходими за всеки