Вече и комбайни пазят аромата, вкуса и качеството на кафето

09 януари 2021 Агротехника 0 5544
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

Статистиката сочи, че над 100 милиона души се занимават с отглеждане и реколтиране на Арабика, Робуста и други сортове за ценителите

Зимните месеци за земеделието у нас са времето на голямата техническа пауза - машините са в хангарите, вървят огледи, ремонти. Зазимени са в очакване на старта на новия пролетно-летен сезон. За жътва се говори в минало време. Но има цели географски пояси и страни в тропиците, в които е усилно жътвено време. Особено това се отнася за плантациите от кафе, в които се отглеждат двата основни търговски вида - Робуста и Арабика. Робуста има по-груби вкусови качества, по-високо съдържание на кофеин и расте добре на по-малка надморска височина. Арабиката е по-подходяща за по-високи места и има по-богат аромат и вкус.

Кафееното дърво се чувства най-добре на височина от 800 до 2000 м и започва да дава зрели плодове четири години след засаждане. Най-продуктивно е между пет и десет години и може да плододава до 30 години. Прибирането и на двата основни сорта е твърде трудоемко, като при арабиката нещата са по-сложни заради стремежа изцяло

да се опазят вкусовите дадености на зърната

които узряват различно във времето - едни са готови по-рано, други - по-късно. В повечето държави-производителки кафеената реколта се прибира предимно на ръка с цел запазване качеството на зърното, особено на неговите аромати. То е по-прецизно, но има съществен недостатък, че става само в пикова зрялост. Това отнема време за изчакване и жътвата се проточва, което пък води до загуби - и като добив, и като присъствие на пазара, на който конкуренцията е висока. Статистиката сочи, че около 100 милиона души се занимават с отглеждане и реколтиране на кафе.

Днес все по-често на по-големите и равни масиви, на които се постига еднакво разстояние т.е. междуредие на кафеените дървета, се виждат прибиращи машини. Комбайните за кафе са се появили преди около тридесетина години и работят

в пояса от тропически страни

около екватора като Колумбия, Бразилия, Мексико, Гватемала, Хондурас и др. латиноамерикански държави, Индия, Суматра, Индонезия, Виетнам, Етиопия, Кения, Танзания,Уганда и т.н. Механизираното кафеприбиране е по-сложно от жътвата със зърно- или гроздокомбайни, има доста специфични особености. Ако кафеените зърна се прибират с комбайн, той трябва да има възможност за различни настройки, според зрелостта им, преценявана от фермера-кафепроизводител. Трябва да се избере на какъв режим на работа да бъде поставена машината - прикачна или самоходна. Важно е да се реши дали да се жъне цялото кафе наведнъж или поетапно, според степента на зрялост. Това означава в първия етап да се събират само зрелите зърна, а след седмица-две - останалите. Известно е, че качественото кафе се прави от най-зрелите плодове. Така че производителите

са изправени пред компромис

събиране само на узрелите плодове (ръчно) и връщане за останалите по-късно или поддържане на ниски разходи чрез жътва на цялото зърно едновременно (машинно). И при двата подхода се намесват доста допълнителни условия, свързани и с особеностите на различните сортове кафе.

Механизираното събиране на кафе е по-бързо и прилича до известна степен на реколтирането на грозде или захарна тръстика, например. На световния пазар основните производители на кафекомбайни са брандовете Case IH и Oxbo Corp, въпреки че има местни - в Бразилия, Индия и др.

Агрономи и техници специалисти по агротехника за екзотични култури утвърждават, че

сортът на кафето е важен

за ефективността на комбайна. Идеалното положение е дърво, което узрява равномерно, не е твърде високо и има оголено стъбло. Case IH произвежда два модела - прикачния Coffee Express 100 и самоходния Coffee Express 200, които работят успешно в големи масиви и гарантират, че качеството на зърното ще отговаря на пазарните изисквания. Технологията на Express 200 му позволява да „прекрачва“ кафеените дървета, след това чифт големи вертикални вретена, снабдени с шипове или пръти, се въртят и изтръскват узрялото зърно. Имат 34 фланеца с по 24 пръта на всеки, което прави общо 816.
Както степента на вибрации или разклащане, така и скоростта на вретената може да се регулира, така че да не се повреждат дърветата. Зърната попадат в конвейер, подобен на този в машина за гроздобер, който ги отнася в бункера на комбайна, а комплект вентилатори издухват попадналите листа. На място зърното от арабика, например, може да се натовари в специално оборудвано ремарке, което се движи от трактор в съседното междуредие, така че шнекът преминава над реда между тях.

Самоходната машина има мощност 55 к.с., (прикачната иска 75 коня), с които се задвижват хидравличните помпи за събиране и почистване на зърното, осигурява се енергия за вентилаторите и конвейера. Обичайно скоростта на жътвата е около 5 км/час т.е. кафекомбайнът

е най-бавната селскостопанска машина

Ниската скорост се дължи пак на същата причина - запазване качеството на кафето. Самоходът Coffee Express 200 Multi изразходва малко гориво - до 5л/ч, работи на максимална височина до 4 м, с капацитет на жънене до 150 торби, всяка от тях по 60 кг.

Комбайнът е проектиран, казват техниците от Case IH, да гарантира производителност, комфорт, простота на обслужване и за най-взискателните производители. От своя страна, фермерите трябва да отговорят на още по-високите претенции на потребителите на кафеената напитка. Case IH използва технологии в своите комбайни, които позволяват най-нежна работа с най-ниски щети по растенията.

Брандът осигурява екологичност и по-голяма гъвкавост, като дава на кафепроизводителя възможност

да извършва селективна или пълна жътва

Оборудвани с икономичен двигател и лесна поддръжка, комбайните Case IH имат намалени оперативни разходи, увеличават рентабилността на фермера, като предотвратяват пилеене на зърно и минимизират загубите му. А регулирането на скоростта и възможността за обратно движение позволява по-добър транспорт при неблагоприятни условия и в зависимост от обема на събраните плодове.

За високата производителност на кафеения самоход съществена роля играе иновативната кабина за оператора. Комфортът по време на дългата жътва е задължителен. Кабината с широка остъклена площ осигурява добра видимост и обзор на полето, както и контрол върху вретената. „Кейсът“ позиционира така кабината до кафе-дърветата, че водачът вижда и оценява в движение

съотношението на узрели и неузрели плодове

на всяко дърво и може точно да регулира скоростта на жътвата. Coffee Express 200 Multi има и друго предимство. Неговият насипен бункер спомага едновременно да се жъне и да се разтоварва добива, а ергономичното управление позволява безпроблемна работа без стрес за оператора.

Другият важен производител на кафекомбайни е американската компания Oxbo Corp. Най-големият модел Oxbo 9240 прибира зърната със скорост до 8 км/час, което означава около 3 тона от 2 ха/ч. Той се отличава с висока издържливост, може да събира кафе от наклони до 30 %, като същевременно се намаляват разходите за труд. С него работят множество кафе фермери в Бразилия и други държави поради лесната му експлоатация. Дизайнът на три колела позволява тесен радиус на завъртане. Задвижва се с двигател Cummins Tier 3 CSF2.8 с мощност над 60 к.с. Двигателят е разположен ниско до земята за повече стабилност, както и за лесно обслужване и поддръжка. Може да обхваща по-големи дървета при

по-висока скорост на бране

с минимални щети и загуби от зърно. В модула за бране Dynarotor Plus се използва "агресивно" хоризонтално изтръскване на зърната. Има климатизирана кабина с комфортна работна среда и цветен дисплей. В света в плантации за кафе работят и самоходни комбайни с марка Electron, TDI и др. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Според Международната организация за кафе (ICO), световното производство е около 8,6 млн. тона. Някъде между 1,5 и 2 млрд. чаши от събуждащата напитка се пият всеки ден по целия свят. Не е изненадващо, че кафето е най-ценената селскостопанска стока в света и втората най-ценна като износ след петрола.

Кафето показва типичната нестабилност на цените, свързана с международно търгувана стока. Стойността на годишното му производство надхвърля 16 млрд. долара. Цената всяка година се променя в зависимост от капризите на световния пазар, но с тренд надолу - от около 3 долара за кило през миналото десетилетие сега е по-ниска и достига средно до долар и половина.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Изкуствен интелект позволява на сателитите да гледат под облаците

Датският стартъп ClearSky Vision спечели BayWa Smart Farming Challenge 2020 за изобретението си Една от основните пречки при сателитното дистанционно проучване е наличието на облаци

Няма снимка

Идва стартът за предсеитбеното „трио“

На първа линия за подготовка на пролетната сеитба е комплектът от три машини: трактор, торачка, култиватор В шарените, празнични и делнични, дни в края на миналата година, противно на очакванията

Няма снимка

Valtra пуска лимитирана серия трактори

За да отбележи 70-годишнината си, Valtra прави ограничен брой специални предложения от серията T. Тракторите на финландския производител се предлагат в огромно разнообразие от премени

Няма снимка

Със скорост 2,5 км/ч комбайни събират елитни сортове чай

Използват се специално конструирани машини, които внимателно орязват най-нежните листа и пъпки от всяко растение * Обслужването е просто, управлението - леко

Няма снимка

SwarmFarm ще произвеждапо един робот на седмица

Базираната в Куинсланд, Австралия компания сега разполага с 12 леки автономни машини, които се използват във фермите SwarmFarm Robotics е събрала 4,5 млн. австралийски долара (3,28 млн

Няма снимка

Отиде си пионерът на земеделската техника Хелмут Клаас

Д-р х. к. Хелмут Клаас, дългогодишен управляващ директор, председател на Надзорния съвет и председател на Комитета на акционерите на групата CLAAS, си отиде от този свят на 5 януари 2021 г

Още от Фермер
Няма снимка

Ново: "суроватъчен протеин на прах" без лактоза

Ива Тончева Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини

Няма снимка

Опасен студ: Между минус 12 и минус 9 градуса ще бъдат температурите утре

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код

Няма снимка

С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът по подмярка COVID 3

ДФ „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщиха от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г

Няма снимка

Над 14 млн. лв. преведе ДФ "Земеделие" на животновъдите

ДФ „Земеделие“ преведе втория транш, в размер на 14,3 млн. лв. (14 331 452 лв.) на 4101 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда

Няма снимка

Още една година с изненади за пазара на зърно

В близките месеци не се очаква сериозно намаление на цените. * Слънчогледът е най-рязко поскъпналата стока през 2020 г. Маслодайният слънчоглед е стоката с най-голям ръст на световните борсови цени и

Няма снимка

До 31 януари е срокът пчеларите да се регистрират в електронната платформа за пръскания

До 31 януари всички пчелари и земеделски производители трябва да се регистрират в електронната платформа за оповестяване на пръсканията за растителна защита и дезинфекция