Овощарството у нас е все още рисково

08 януари 2021 Растениевъдство 0 11790
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Успешните стопанства са малко, останалите едва оцеляват

Ваня Велинска

Производството на плодове в България има дългогодишни традиции. За съжаление, в случая по-точно е да използваме минало време. Овощарството до края на осемдесетте години на миналия век бе сред водещите отрасли в земеделието ни, а плодовата продукция намираше широк прием на европейските, а и на руските пазари. По време на т. нар. „реформа“, а и след това в годините на преход, овощарството ни премина през много спадове и от време на време имаше кратки мигове на възраждане на определени производства, например ягоди, малини, череши и някои други видове.

Съвременното ни овощарство по-скоро е хаотично, на ръба на оцеляването, без сериозни перспективи да заеме достойно място в листата на земеделските производства. Да, има и няколко успешни стопанства, където се отглеждат овощни видове, но те са по-скоро изключение от общата картина. Често и плодопроизводството е част от по-голям земеделски бизнес, който включва и други дейности.

Безспорно една от основните грешки, които се допуснаха по време на реформата,

е унищожаването на големите овощни градини

които бяха създадени през втората половина на ХХ век. За времето си тези комплекси бяха съвременни и високоефективни, отглеждащи плодове, които намираха пазар не само у нас, но и в Европа. За съжаление вместо да се създадат кооперативи, включващи собствениците на земи в тези градини, за да продължат да работят при новите условия, насажденията бяха изоставени, а впоследствие и изкоренени.

В резултат на това напълно безотговорно отношение производството на плодове у нас намаля драстично. И така от износител, страната ни се превърна във вносител, не само на субтропични, но и на традиционните за нас плодове - ябълки, круши, праскови, кайсии и др.

Разбира се, през последващите години наблюдавахме известно, макар и незначително, съживяване на някои производства на плодове, което обаче е далеч под потенциалните възможности на страната ни. А много от новите насаждения впоследствие бяха изоставени, тъй като производителите не успяха да се впишат в новите реалности.

От многогодишната практика е установено, че

върху ефективността на овощарството оказват влияние много фактори

По-съществено значение имат: екологичните условия, биологичните особености на видовете, както и технологиите за отглеждането им, материалните и трудовите разходи, механизирането на производствените процеси, конкурентоспособността на продукцията и т. н.

Екологичните условия в страната се формират основно под влияние на няколко фактора – географското разположение, релефа на земната повърхност, преобладаващите въздушни течения, големите водни басейни, типа и състоянието на почвата, поливните води и др. Под влияние на тези фактори в страната са се обособили много райони, микрорайони и месторастения, подходящи за ефективно производство на плодове от отделните овощни видове и сортове. Благодарение именно на тези разнообразни почвени климатични условия

у нас е подходящо да се отглеждат разнообразни плодове

както от умерено-континенталния климатичен пояс, така и някои субтропични култури - смокиня, киви, райска ябълка, маслина, нар и др.
За да се постигне обаче търсеният ефект, е необходимо преди създаване на съответните насаждения, да се проучи и анализира много добре екологичната характеристика на набелязаните за целта месторастения.

Това важно изискване като че ли се подцени при създаването на някои от новите овощни градини. Част от производителите се ръководеха основно от търсения вид, като подцениха биологичните му изисквания към условията на средата. Вследствие на това през последните няколко години, когато бяхме свидетели на промени от климатично естество, наблюдавахме измръзвания на видове, които са засадени в месторастения, които не са много подходящи за тях.

Различните овощни видове и сортове

се отличават с твърде специфични биологични особености

– изисквания към факторите на средата и технологиите за отглеждане, устойчивост към икономически по-важните болести и неприятели, продуктивността и качеството на плодовете, изискванията на пазара и др. Това налага видовата и сортова структура при създаване на новите насаждения да се определя в зависимост от тези изисквания, като се има предвид, че те системно се повишават, главно поради съвременните постижения на науката и техниката, както и нуждите на пазара.

За да отговори на съвременното овощарство, сортовият състав в овощните насаждания трябва редовно да се подменя.

Едно от основните изисквания при създаването на нова овощна градина е да си избират сортове, които са устойчиви на икономически по-важните болести и неприятели по тях. Това улеснява не само грижите за насаждението, както и получаването на здрави и качествени плодове, но и

понижава себестойността на производството

Използваните технологии също са решаващи за едно успешно плодопроизводство. За да е ефективно отглеждането на плодове, то трябва да отговаря на съвременните изисквания, на биологичните особености на отделните видове и сортове, оптимизиране количеството и качеството на продукцията, опазване на околната среда от химическо замърсяване, използване на съвременна високопроизводителна техника.

И ако допреди 10-ина години преобладаваше конвенционалното производство, впоследствие много от новите градини преминаха към биологична технология. Самите фермери споделят, че предпочитат да засаждат устойчиви сортове, които се нуждаят от по-малко растителна защита. Като че ли този преход стана съвсем естествен и осъзнат от самите производители. В момента много насаждания у нас се отглеждат чрез биологично производство, което обаче не е регистрирано официално поради трудностите, които съпътстват сертифицирано му, но въпреки това фермерите използват основно биоторове и биопрепарати.

Сериозен проблем за овощарството е

липсата на достатъчно и квалифицирани трудови ресурси

Незадоволителното подпомагане на интензивните сектори рефлектира и върху възможността за намиране на работна ръка в тези производства. Дори и стопанствата да са механизирани, има дейности, при които има нужда от повече работна ръка, например по време на беритбите, както и на резитбите и др.
Въпреки усилията на някои асоциации да инициират социално подпомагане, все още обаче държавата не може или не иска да въведе механизми, които да подпомогнат адекватно сезонната заетост в земеделието.

Разбира се, използването на техника също оказва голямо влияние върху ефективността на овощарството, защото дава възможност да се намалят разходите на жив труд, както и да се повиши неговата производителност. Поради това при използване на съвременна високопроизводителна техника с широк спектър на действие, в значителна степен се намаляват производствените разходи за добиване на единица продукция.

И все пак, както казахме, машините не могат да заменят изцяло работната ръка при определени дейности.

В съвременното производство огромно значение за развитие на овощарството има и въпросът за търсенето на пазара към прясната, замразената и преработената плодова продукция. Изискванията са не само към външния вид на продукцията, но и към съдържанието на полезни за здравето на потребителите хранителни вещества, както и на вредните химически. Само една качествена плодова продукция може да бъде конкурентноспособна не само на вътрешния, но и на международния пазар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Важни неприятели по рапицата през пролетта

Със затопляне на времето първите вредители нападат посевите Рапицата е култура, която се напада от много неприятели. Те вредят в различни фази от развитието й

Няма снимка

Полша е водеща страна в интензивните производства

Земеделието й се нареди сред най-добрите не само в Европа, но и в света * Крупен износител е на качествени плодове Интензивните сектори в земеделието, които носят висока добавена стойност, са тези

Няма снимка

Расте световното търсене на биологичен джинджифил

Един от най-големите производители е Перу Ива Тончева През последните години Перу се наложи на световния пазар на джинджифил и сега страната четвъртият по големина износител на джинджифил

Няма снимка

Нови открития за фотосинтезата могат да подобрят добивите

Учените анализират хиляди растения, за да разберат какви промени в структурата или клетъчния апарат могат да увеличат производството Международен проект

Няма снимка

Практики на отглеждане на ерозирани почви

От основно значение са начините на обработка на почвата Проучванията върху почвените ресурси в нашата страна показват, че значителна част от тях са подложени в различна степен на почвена ерозия

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките

Няма снимка

ЕК пита фермери: Получавате ли справедлива цена за вашата продукция?

С анкета към земеделски производители Европейската комисия събира обратна информация за това как директивата за нелоялните търговски практики (НТП) постига целите си на национално ниво