За тези, които ще бутилират

07 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 18414
Няма снимка
 

Спазете съветите на консулта ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Настана януарското време, през което много от домашните производители на вино ще предприемат бутилиране, защото са поизпили добри количества за празниците.

Останало ли е малко от произведеното от вас, не се поколебавайте да го налеете в бутилки навреме. Това, разбира се, е много подходящо да стане през януари, когато студените дни са много благоприятни за избистрянето и стабилизирането на напитката от солите на винената киселина, които се наричат тартарати.

След като се направи отделяне на виното от тези утайки, бистрото вече може да се бутилира. Но независимо, че напитката се е избистрила, преди да предприемете наливането в бутилките, е добре да се филтрира. Много от домашните майстори вече си купуват и филтри за целта. В почти всички райони на България има специализирани фирми и магазини, които продават малки филтри. Цената им е достига до няколкостотин лева.

Филтрираното вино е добре да се сулфитира преди да се бутилира. Това се прави като сигурна гаранция против окисление или други опасни микробиологични процеси.

Пригответе идеално чисти шишета. Ако не са прецизно измити, те носят зарази.

Стъкло или пластмаса?

Може и двете, но стъклото е за предпочитане. Стъклените бутилки се затварят с тапи или кроненкорк. В в магазините, където пазаруват много от домашните майстори, се предлагат и специални устройства за затапване. Имат добра цена и според джоба - от 9-10 лева до стотина лева.

На пазара се предлагат и приспособления за поставяне на кроненкорковите запушалки - те са от десетина до 50-60 лева.

Тапите?

Така наречените Т-коркове се предлагат от естествен или синтетичен корк. Идеални са за бутилки, при които тапите трябва да се свалят ръчно и да се инсталират отново при желание.T-корковете са обаче повече популярни за напитки като ром, водка, уиски. Някои домашни винари ги избират, защото са удобни и с върхове от пластмасови или дървени плоскости в различни размери.

Класически са корковите тапи, които днес се предлагат в най-различни размери и с отлично качество.

Ако ще използвате пластмасови бутилки, трябва да ги пълните така, че винаги да оставяте празно място - около 20 мл. отгоре, виното се разширява.

Сулфитиране?

За бялото вино е особено важно да се направи преди наливането в бутилките, защото запазва цвета и не потъмнява. Това е така, защото със сигурност се опазва напитката от неприятно пожълтяване или покафеняване.

Препоръчителните дози са от 50 до 60 мл на 100 литра вино с 6%-ова серниста киселина. Продава се във всички специализирани магазини в опаковки от 200 до 500 мл и струва около 2-3 лева.

Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално. Най-добре е да да бъдат заредени в стелажи - така няма да поемат въздух. Помещението за съхранението им трябва да няма пряка слънчева светлина и да притежава температура до 20 градуса.

Съвет: затворените с тапа стъклени бутилки могат да се парафинират. Много домашни производители го правят. Парафинът защитава от достъп на кислород.

Някои стопани имат желание да съхраняват виното си с години и да се хвалят с него. Трябва да знаят, че за запазване на качеството бялото вино може да се съхранява от 1 до 3 години, докато червеното - в зависимост от плътността му и алкохолното съдържание, може да се съхрани дори за десетина години и повече.
сн. 04-3

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Най-чести грешки при домашното вино

Къде имат пропуски любителите През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките