Най-чести грешки при домашното вино

09 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 37899
Няма снимка
1 2
 

Къде имат пропуски любителите

През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането, си правят равносметка къде са били слабостите на напитката и какви грешки са допуснали.

На основата на зададени въпроси от наши читатели, ние ги напомняме, за да бъдат избегнати наесен.

За по-младите и неопитни домашни майстори може да се направи заключението, че най-често допускат едни и същи досадни грешки, които уж са повтаряни и известни, но или се забравят, или някои стопани не ги смятат за фатални.

До болка е повтаряно, че

занижената хигиена
е най-честата сред тях и именно тя най-често става причина, която довежда до получаването на некачествено вино.

Не случайно често сме писали и напомняли как е редно да се полагат непрекъснати грижи за подържане на съдовете и съоръженията, за да се избегнат дори и нюансите на поява на мирис на плесен и на оцет.
За целта е важно веднага след използването му всеки съд да се измие и изплакне много хубаво, а ако е дървен да се напуши, докато още е влажен!

На второ място - стопаните вече знаят, че

серният двуокис е необходима прибавка,
защото той се свързва с влагата по дъгите при дървените съдове, в резултат на което се образува серниста киселина. А тя, заедно със свободния серен двуокис, изпълнявав своята много важна функция на дезинфектант.

За използването на захарта
сме говорили много, много често. И от опит сме стигнали до извода, че количествата й не бива да бъдат произволни, защото това също довежда до получаването на некачествена напитка. Но и сега най-често грешки се правят от любителите при определяне и коригиране на захарното съдържание на гроздовата каша и мъст. У много стопани има стремеж за повишаване на захарността над необходимата, което е грешно.

 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Кога е необходима захарта и кога пречи

Има определени важни правила, с които трябва да се съобразяваме, когато си произвеждаме у дома вино от бяло или червено грозде: * за приготвяне на белите домашни вина захарността трябва да бъде около

Още от Фермер
Няма снимка

Ново: "суроватъчен протеин на прах" без лактоза

Ива Тончева Белтъчините или протеините са макронутриент както въглехидратите и мазнините. Това е важно хранително вещество за организма, съставено от аминокиселини

Няма снимка

Опасен студ: Между минус 12 и минус 9 градуса ще бъдат температурите утре

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за 19 януари, вторник, Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде предупреждение от първа степен - жълт код

Няма снимка

С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът по подмярка COVID 3

ДФ „Земеделие” увеличава с близо 900 хил. лв. (899 800 лв.) бюджета по подмярка COVID 3, съобщиха от фонда. Със Заповед №03-РД/3575#1 от 15 януари 2021 г

Няма снимка

Над 14 млн. лв. преведе ДФ "Земеделие" на животновъдите

ДФ „Земеделие“ преведе втория транш, в размер на 14,3 млн. лв. (14 331 452 лв.) на 4101 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда

Няма снимка

Още една година с изненади за пазара на зърно

В близките месеци не се очаква сериозно намаление на цените. * Слънчогледът е най-рязко поскъпналата стока през 2020 г. Маслодайният слънчоглед е стоката с най-голям ръст на световните борсови цени и

Няма снимка

До 31 януари е срокът пчеларите да се регистрират в електронната платформа за пръскания

До 31 януари всички пчелари и земеделски производители трябва да се регистрират в електронната платформа за оповестяване на пръсканията за растителна защита и дезинфекция