Български сортове череши

09 януари 2021 Овошки 0 20196
Няма снимка
1 2
 

Косара

Нов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, кръстоска е между Ранна черна и Бигаро Бюрла.

Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста. Цъфтежът е ранен, опрашва се от Бигаро Бюрла, Риван, Налина и всички самоплодни сортове.

Средно устойчив е на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

Има добра устойчивост към някои икономически важни болести – сачмянка, цилиндроспороза, ранно и късно кафяво гниене.

Плодовете не се напукват дори и при чести валежи.

Черешовият сорт е много ранен, плодовете узряват около 5-10 май. Те са много едри, изравнени, със сърцевидна форма.

Плодовата кожица е тънка, тъмночервена, лъскава. Плодовото месо е червено, сочно, меко, със сладко-кисел вкус.

Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние.

Тракийска хрущялка

Нов сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, получен от семеначета, опрашени от сорта Ван.

Дървото е с умерен растеж, короната е средно гъста до гъста. Цъфтежът е средноранен. Опрашва се от сортовете Бинг, Стела, Ламберт, Сънбърст, Суит харт и др.

Има добра устойчивост на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

С добра устойчивост е на икономически важните болести, напада се слабо от неприятели.

При чести валежи плодовете се напукват слабо.

Встъпва в плододаване на третата година, дава много плодове.
Черешите узряват около 5 юни. Те са много едри, с бъбрековидна форма.

Плодовата кожица е яркочервена, крехка, с блясък. Плодовото месо е светлочервено, много плътно, хрупкаво, сочно, с отлични вкусови качества. Сокът е червен.

Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за преработка в разнообразни продукти.

Розита

Ранен сорт, създаден в Института по овощарство в Пловдив, чрез отбор на семеначета на Бигаро Бюрла.

Дървото е с умерен растеж, има средно гъста до гъста короната. Цъфтежът е ранен и се опрашва добре от сортовете Риван, Нелина и всички самоплодни сортове.

Има средна устойчивост на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

Има добра устойчивост на икономически важните болести, напада се слабо от неприятели.

Черешите узряват много рано – 10-15 май. Плодовете са много едри, изравнени, със сърцевидна форма.

Плодовата кожица е тънка, светлочервена, преливаща до жълта – биколорен сорт. Плодовото месо е меко, сламеножълто, много сочно и сладко. Сокът е безцветен и много.

Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за приготвяне на фрешове.

Розалина
Сортът е създаден в Института по овощарство в Пловдив, получен от отбор на семеначета, опрашени от сорта Ван.

Дървото е с умерен до силен растеж, има средно гъста корона. Цъфтежът е средно късен, опрашва се от Бинг, Кордия, Регина и всички самоплодни сортове като Сънбърст, Лапинс, Канада джайънт и др.
Има много висока устойчивост на ниски зимни температури и повратни пролетни мразове.

Притежава добра устйчивост на болести, напада се слабо от неприятели.

Плодовете са устойчиви на напукване, след като узреят могат да стоят продължително на дървото. Сортът има редовно и обилно плододаване.
Черешите узряват около 4-8 юни. Те са много едри, с бъбрековидна форма. Плодовата кожица е биколорна – с кремаво-жълт основен цвят и светлочервен покровен цвят. Плодът често е изпъстрен с по-тъмни червени петна, което го прави много атрактивен.

Плодовото месо е светло, кремаво-жълто, сочно, плътно, много хрупкаво, ароматно, със сладко-кисел вкус. Сокът е безцветен.

Плодовете имат склонност да се стафидират на дървото, без да опадат.
Черешите са подходящи за консумация в свежо състояние, както и за праработка в различни продукти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Овошки
Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите овощни видове

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

12 сорта кайсии за градината

Аурора Италиански сорт. Дървото расте буйно и образува неправилно кълбовидна корона. Има средноранен цъфтеж. Сортът е самофертилен. Той е един от най-раннозрелите кайсиеви сортове

Няма снимка

Формиране на короната

При зимната резитба една от най-важните цели е короната да се формира правилно. Тя, разбира се, е различна и зависи от овощния вид, както и от възрастта на дръвчета

Няма снимка

Зимна резитба на овощните дръвчета

Прави се след силните студове, но преди набъбване на пъпките Зимната резитба на овощните дръвчета е основна за тях и се извършва всяка година. Сроковете за отделните видове варират в определени

Няма снимка

5 важни правила при засаждане на фиданки

* При засаждането на овощните дръвчета кореновата шийка трябва да остане 2-3 см над почвената повърхност. 0 Важно е спойката между присадника и подложката да сочи в посока юг

Няма снимка

Зимно засаждане на нови фиданки

Препоръчително е само в топлите райони В най-южните райони на страната, както и по Черноморието, често се практикува зимно засаждане на различни овощни дървета

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките