Кога е необходима захарта и кога пречи

09 януари 2021 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0 21897
Няма снимка
1 2
 

Има определени важни правила, с които трябва да се съобразяваме, когато си произвеждаме у дома вино от бяло или червено грозде:

* за приготвяне на белите домашни вина захарността трябва да бъде около 20% (от 19 до 21%), но не и повече,

* за червените вина е необходима захарност от 20 до 22%,

* когато се изчислява количеството на захарта, която трябва да се добави, е задължително да се спазва правилото, че с добавянето на 1 килограм захар на 100 кг гроздова каша, респективно 100 литра мъст, захарността се повишава с 1%.

На база на количеството на гроздето и на действителната му захарност, лесно може да се изчисли необходимото количество захар за постигане на посочените проценти за бели и червени вина.

Важен е и начинът на прибавяне на захарта. Определеното количество първо се разтваря в мъст, която после се връща в общото количество каша или мъст. И задължително следва много добро разбъркване за отлично размесване.

Ферментацията протича спонтанно, но трябва ежедневно да се наблюдава.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Може ли в калайдисан меден казан да се вари ракия?

Пита Костадин Георгиев от Пловдив Отговорът за нашия читател е положителен и можем да го успокоим, че той би могъл да използва съда, с който разполага, за да извари сега ракия

Няма снимка

Винарите да осигурят правилно съхранение

Съветите на нашия консултант д-р инж.техн. Николай Бакалов ще отговорят на въпросите на няколко наши читатели, които се опасяват за виното. Със затоплянето на времето

Няма снимка

От колко плод колко ракия се получава

Отговаряме на Весела Иванова от Благоевград Нашата читателка ни е написала писмо, в което обяснява, че е влязла в спор със свои колеги за рандемана, които също правят домашна ракия като нея

Няма снимка

С какви химични вещества може да се запази гроздовият сок?

Интересува се Евелина Григорова от Бургас Гроздовият сок може да се запази и с някои химични вещества, освен чрез пастьоризиране. Подходящ за тази цел е натриевият бензоат – бял прах със свойството

Няма снимка

Кога се внася серният двуокис?

Отговаряме на Григор Здравков от София От технологична гледна точка серният двуокис трябва да се внася веднага след смачкване на гроздето. Използването му е задължително

Няма снимка

Най-чести грешки при домашното вино

Къде имат пропуски любителите През януари, след новогодишните празнични дни, много от виното вече е изпито в приятни наздравици. Но и много стопани, по време на бутилирането

Още от Фермер
Няма снимка

Над 10 млн. лв. втори транш получават стопани за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш в размер на 10 070 457 лева на 11 504 земеделски стопани по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Няма снимка

Жълт код за валежи от сняг и дъжд за цялата страна за утре

За 26 януари Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ обяви предупреждение от първа степен за потенциално опасно време - жълт код, за значителни валежи от сняг и дъжд за цялата

Няма снимка

Преведен е втори транш по схемата за намаления акциз върху газьола

Държавен фонд „Земеделие“ преведе втори транш по „Схемата за държавна помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство“ от прием 2020 г

Няма снимка

Как се прави зимна мешанка за кокошки

Интересува се Стоян Димитров от Симитли Специалистите съветват смеската да се приготвя само за едно хранене, тъй като лесно вкисва и може да предизвика храносмилателно разстройство

Няма снимка

Маслодайният лен има сигурен пазар

В България почвено-климатичните условия са много подходящи, а културата се отглежда лесно Ваня Велинска Маслодаен лен. Културата в момента е най-новото предизвикателство пред българските фермери

Няма снимка

Минусовите температури и пъпките на лозите

В зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата измръзват частично или напълно зимните очи. При по-голям студ това може да се отнася обаче и за пръчките